9M120 Ataka

Poreklom iz Sovjetskog Saveza, Ataka je sledeća generacija u porodici 9K114 Šturm. Projektil ima radio komandno navođenje. Primarna varijanta ove rakete je dizajnirana da uništava tenkove sa kompozitnim oklopom i eksplozivnim reaktivnim oklopom.
Raketu 9M120 razvio je inženjerski konstruktorski biro Kolomna, koji se nalazi u Kolomni. Ova kompanija je već dizajnirala prethodne POVR, kao što su rakete 9M14 Maljutka i 9M114 Šturm. Radovi na projektovanju počeli su sredinom 1980-ih. Ataka POVR je dizajnirana kao model naslednik i dalji razvoj 9K114 Šturm, koji je predstavljen kasnih 1970-ih. U poređenju sa prethodnikom, Ataka je otpornija na elektronske protivmere, ima veću preciznost i domet. Novorazvijena bojeva glava omogućava povećanu moć prodora i efikasnost protiv eksplozivnog reaktivnog oklopa . Prve količine isporučene su sovjetskim oružanim snagama 1985. godine.
Raketa Ataka je smeštena u plastičnoj cevi ojačanoj staklom, koja takođe služi kao njen lanser. Očigledno je da je projektil znatno brži od 9K114 Šturm, sa većim dometom od originalne verzije. I dalje koristi radio komandno navođenje, ali sistem je poboljšan u poređenju sa ranijim 9K114 Šturm.
Raketu nosi više vrsta helikoptera uključujući Mi-28 i Mi-35 . Takođe se nudi za kopnena vozila kao što su BMPT i 9P149 .
Postoje tri glavne rakete koje su kompatibilne sa lansirnim sistemom. Prvo je protivoklopno oružje koje ima tandem bojevu glavu za suočavanje sa dodatnim oklopom. Druga varijanta projektila – označeni kao 9M120F – ima Termobaričnu bojevu glavu za upotrebu protiv pešadijskih položaja i bunkera. Treća varijanta 9M120 Ataka je 9M220 koja pruža mogućnost dejstva protiv nisko-letećih i sporo-letećih aviona.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još