9M14 Maljutka

Razvijena je  u Sovjetskom Savezu, a prisutna je u naoružanju zemalja bivšeg Varšavskog pakta. Po licenci nabavljenoj u bivšem SSSR-u od 1973. godine u fabrici „Krušik” u Valjevu proizvodi se protivoklopna raketa maljutka u dve osnovne varijante — 9M14M sa ručnim vođenjem i 9M14P1 sa poluautomatskim vođenjem.
Raketa maljutka može da se lansira i vodi sa prenosnog protivoklopnog lansirnog kompleta (POLK) 9K11 u koji ulazi pult za vođenje 9S415M, periskopski durbin 9Š16, lanser 9P111 i raketa koja može da se postavi na udaljenosti do 15 metara od pulta.
Mehanizovana pešadija ima po dva lansera raketa maljutka na borbenim vozilima pešadije M80A. Borbena vozila porodice BOV iskorišćena su kao platforma za protivoklopni lanser (POL) M83 (BOV-1) koji ima turelu sa šest raketa 9M14P1  Maljutkama se gađa i iz vazduha sa helikoptera gama (borbena varijanta gazele) naoružana sa po četiri rakete postavljene na bočnim nosačima.  U fabrici „Krušik” usvojene su usavršene varijante maljutke sa tandem kumulativnom bojnom glavom probojnosti preko 800 mm + EPA — i aerosolnom bojnom glavom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još