Borbena mašina

Mornarički korpus Kineske armije trenutno upravlja novom vrstom amfibijskog borbenog vozila, koje je dobilo oznaku ZBD2000 (VN16). Nova amfibijska borbena mašina ZBD2000 po konceptu je slična borbenoj mašini američkog ekspedicionog korpusa (EFV), iako je prva opremljena snažnijom oklopnom zaštitom. Vozilo je dizajnirano za lansiranje amfibijskog amfibijskog desantnog broda, udaljenog 10 km ili više od obale, sposobnog da se velikom brzinom kreće prema obali (25 čvorova). Budući da vozilo može ploviti na relativno velike udaljenosti, pretnja neprijateljskih mina i obalnih utvrđenja sa kojima se desantni brod suočava znatno se smanjuje. Kao i EFV, ZBD2000 koristi klizno kućište koje pokreću dva vodometra. Mašina možda još nije postigla performanse plivanja EFV-a, omogućavajući joj da se lansira „iza horizonta“, ali ovaj nedostatak može se nadoknaditi snažnijom vatrenom snagom mašine i ojačanom oklopnom zaštitom.
Gusenično desantno-šturmno vozilo VN16 je posebno dizajnirano za mehanizovane vojske i morske pešadije za obavljanje desantnih operacija u saradnji sa BMP-amfibijom VN18. U VN16 su primenjene mnoge najnovije tehnologije, kao što su snažan motor, visokoefikasni vodometni pokretač, oklopno telo od lake legure, tehnologija klizanja i regulisana hidropnevmatička suspenzija. Zahvaljujući uvođenju gore navedenih novih tehnologija, vozilo ima visoku brzinu i visoku prilagodljivost plivanju na vodi. Nakon godina masovne proizvodnje i tehničkog usavršavanja, amfibijsko amfibijsko amfibijsko vozilo VN16 postalo je naprednije i pouzdanije, a njegove operativne performanse stabilne.


Oklopno amfibijsko vozilo VN16 posebno je pogodno za izvođenje ofanzivnih misija za iskrcavanje na ostrva, otvaranje i jačanje polja, kao i za odbrambene operacije protiv desanta. Opremljen tenkovskim topom od 105 mm sa malim udarom, VN16 je sposoban da uništi neprijateljske borce, oklopne ciljeve i utvrđene objekte na udaljenosti od 2000 metara. Integrisan sa sistemom upravljanja vatrom tipa direktora, VN16 može pucati na pokretne mete dok se kreću kopnom ili morskim uslovima 3.klase. Opšte karakteristike VN16 dostižu vrhunsku svetsku klasu, posebno zbog velike brzine kretanja po vodi i jake otpornosti na vetar, koje nadmašuju tradicionalne amfibijske borbene mašine i dostižu najviši nivo na svetu u pogledu aktivne službe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još