Fatah el Islam

Fatah el Islam (arap. فتح الإسلام) je radikalna islamistička grupa formirana novembra 2006. godine. Pojedini mediji grupu opisuju kao džihadiste inspirisane Al-Kaidom. Grupa je postala poznata maja i juna 2007. godine kada je počela sukob sa libanskom vojskom kod Nahr el Bared izbegličkog kampa. Zvanični govornik za Fatah el Islam grupu je Abu Salim Taha. Ova grupa verovatno ima oko 150 naoružanih boraca, a navodi se da ima Palestince, Sirijce, Saudijce i druge arapske džihadiste koji su se borili u Iraku. Takođe se navodi da grupa ima oko pedeset libanskih sunita.
Sirijski ambasador je rekao da su vođe grupe većinom Palestinci, Jordanci, Saudijci i nekoliko njih su verovatno Sirijci. El Hajat novine navode da Fatah el Islam ima veze sa Sirijom i da većina oficira ove grupe su Sirijci. Najveći broj mrtvih iz grupe su Saudijci. Postoje izveštaji da su među borce ove grupe došli i borci iz Čečenije.


U nekim izveštajima se tvrdi da je Fatah el Islam deo Al-Kaidine terorističke mreže. Ova grupa je takve navode negirala, ali je potvrdila da se slaže sa istom da se treba boriti protiv „nevernika“. Izjave ove grupe su počele da se pojavljuju na istim internet stranicama na kojima se navode izjave Al-Kaide. Hezbolah je izjavio da je potrebno političko rešenje za krizu i da osećaju da ima neko ko bi želeo da uništi libansku armiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još