Fregate klase Talwar

Fregate klase Talwar ili Projekt 11356 klasa su fregata naoružana stealth vođenim projektilima koje je dizajnirala i izgradila Rusija za indijsku mornaricu. Fregate s vođenim projektilima klase Talwar poboljšane su verzije fregata klase Krivak III (projekt 1135) koje koristi ruska obalna straža. Šest brodova izgrađeno je u dve serije između 1999. i 2013. godine.


Brod je projektirao Projektni biro Severnoye, prvu seriju brodova izgradilo je Baltičko brodogradilište, a drugu seriju brodogradilište Yantar. Za razliku od fregata klase Brahmaputra, smatra se da fregate klase Talwar imaju polu-stealth karakteristike i bolje naoružanje. Indijska mornarica trenutno ima šest ovakvih brodova, a još četiri su u izgradnji, uključujući i dva u indijskom brodogradilištu, za koje je odabrano brodogradilište Goa. Klasa Talwar može primiti jedan protivpodmornički helikopter Ka-28 Helix-A ili jedan helikopter za rano upozoravanje iz vazduha Ka-31 Helix-B koji može osigurati ciljanje iznad horizonta. Plovilo takođe može ukrcati navaliziranu varijantu autohtonog HAL Dhruva. Fregate su naoružane novim protivbrodskim sistemom 3M-54 Klub s VLS-om, višekanalnim raketama zemlja-vazduh srednjeg dometa Shtil-1 (izvozna verzija SA-N-12 „Grizzly“), protivazdušnim raketno-potovskim sistemom Kashtan, bacačem dubinskih bombi RBU-6000 i sistem Puma-Universal. Ovi brodovi su dizajnirani za nošenje i upravljanje jednim teškim helikopterom.


U glavnoj udarnoj ulozi ugrađen je osmoćelijski vertikalni lanser projektila 3S14E, u koji je ugrađena protivbrodska raketa 3M-54E Klub-N koju je razvio Novator Design Bureau. Istraživačko-proizvodno preduzeće Agat isporučilo je brodski sistem za upravljanje vatrom 3R14N-11356 povezan s Klub-N. 3M-54E Klub je 8,22 metra dugi projektil koji koristi aktivno radarsko navođenje s dometom od 220 kilometara. Reč je o trostepenom projektilu kod kojeg završni stepen postiže nadzvučnu brzinu (2,9 Macha) kada je približno 20 km od svog cilja.
Jedan top od 100 mm A-190(E) postavljen je napred za upotrebu protiv brodskih i obalnih ciljeva. Kontrolu paljbe osigurava 5P-10E Puma FCS. Može da ispali 60 granata u minuti na domet od 8,2 nautičke milje (15,2 km). Težina svake granate je 16 kilograma (35 lb).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još