Hiruški precizan

Sa 32 lansirne cevi i raketom dometa 20 km, snažno Oganj je sredstvo za vatrenu podršku sa najvišim nivoom automatizacije za ovu kategoriju naoružanja. Sistem je uveden u naoružanje 1977. godine. Na bazi rakete OGANj razvijen je jednocevni prenosni raketni sistem velikog dometa, DLR 128 mm, podesan za partizanski način ratovanja.
Nakon uspešno realizovanog projektovanja vučnog višecevnog lansera raketa PLAMEN 128 mm sa 32 lansirne cevi i brzorotirajućom raketom dometa 8,6 km započela je sledeća etapa u razvoju ovog oružja višecevni raketni sistem OGANj, dometa 20 km. Nosilac razvojnog projekta bio je Vojno-tehnički institut na čelu sa profesorom mašinstva Obradom Vučurovićem, dok je serijska proizvodnja lansera i integracija na platformi vozila ostvarena u preduzeću „Bratstvo Novi Travnik – BNT“. Rakete kalibra 128 mm proizvodila je fabrika Unis-Pretis iz Vogošće. Razvoj lansera raketa M77 Oganj trajao je od 1968. do 1977. godine. Prototip je prvi put prikazan na vojnoj paradi 1975. godine, a serijska proizvodnja otpočela je pet godina kasnije.
Koristi se za iznenadnu i koncentrisanu vatru po ciljevima velikih razmera, kao što su koncentracije žive sile, vatrena i tehnička sredstva, kolone, centri veze, aerodromi, saobraćajni čvorovi, pristaništa, desanti i drugi rentabilni ciljevi razmešteni u dubini protivnika.
Za potrebe Vojske Srbije započet je proces modernizacije postojećih oruđa Oganj M-77 kako bi se prešlo na savremenu digitalizovanu tehnologiju, koja posluzi oruđa omogućuje da bez izlaska iz vozila, posedne vatreni položaj, dejstvuje i za 3 minuta ga napusti. Nekada je za potrebe posedanja vatreno položaja bilo potrebno 15 minuta. U to vreme je ulazilo posedanje položaja orijentacije i određivanje koordinata vatrenog položaja, usmeravanje oruđa u azimut osnovnog pravca, izračunavanje početnih elemenata, korektura i grupno gađanje. Nakon modernizacije, zahvaljujući novoj automatskoj nišanskoj liniji, automatskom određivanju koordinata vatrenog položaja i elemenata gađanja, vatreni zadaci na modernizovanom Ognju izvršavaju se mnogo brže. Modernizovan Oganj nosi oznaku M-17, a nove rakete, koje su usvojene u naoružanje, dometa 40 km, nose oznaku M-19. Osim toga, možda i najvažnije, u kombinaciju sa izviđačkom bespilotnom letelicom digitalizovan M-77 postaje „hirurški precizan“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još