Istiglal IST-14.5

Istiglal IST-14.5 (jednostavnije Istiglal) je poluautomatski anti-materijalni snajper kojeg proizvodi Azerbajdžanska odbrambena industrija. Ime Istiglal na azerbajdžanskom jeziku znači „nezavisnost“. Istiglal je proizveden 2008., no tek je 2009. predstavljen na 9. Međunarodnoj izložbi vojnih obrambenih tehnologija u Turskoj. Izgled samog snajpera privukao ogromnu pažnju javnosti i stručnjaka.


Istiglal IST-14.5 razvijen je kao anti-materijalni snajper. Dakle, namenjen je za upotrebu uništenja vojne opreme, a ne za uništenja protivničke žive sile, odnosno pešadije (iako može i tome poslužiti). Kao takav, namenjen je uništavanju neprijateljske komunikacione i radarske opereme, skladišta goriva, lakših vojnih vozila te helikoptera i aviona na pistama, hangarima i sl.
Sa dometom do 3.000 m Istigal je odličan snajper. Budući da je namenjen u anti-materijalne svrhe, koristi veći kalibar od uobičajenog snajpera – 14.5×114 mm.
Snajper se može koristiti u nepovoljnim vremenskim uslovima te je „otporan“ na kišu, sneg, blato i prašinu. Takođe, može da se koristi u temperaturnom rasponu od -50 do +50 C. Za lakše prenošenje snajper se može rastaviti na dva dela.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još