Žestok kao samuraj

 

Tip 99 155 mm samohodni top kojim se služi vojska Japana. Nastao je kao zamena za stariji Tip 75 samohodni top. U službi je samo japanske vojske i nije ponuđen na međunarodnom tržištu zbog japanskih zakona o zabrani izvoza vojne tehnologije i opreme.Koristi 155 mm dalekometnim topom, za koji se veruje da ima dužinu cevi 39 kalibra.

Maksimalan domet za standardne visokoeksplozivne granate je 30 km, a s raketama s dodatnim pogonom 38 km. Maksimalna brzina paljbe mu je oko 6 granata u minuti.  Sekundarno naoružanje čini 12,7 mm mitraljez koji je postavljen na krov kupole, zaštićen štitom (smanjuje se mogućnost pogibije vojnika koji se koristi njim). Za dodatnu municiju brine se i posebna verzija Tip 99 vozila namenjen za logistiku.


Oklopna zaštita Tip 99 samohodnog topa nije u potpunosti poznata, ali zasigurno osigurava zaštitu od lakog pešačkog naoružanja i krhotina granta manjeg kalibra. Zbog svoje velike težine (40 tona) moguće da može izdržati direktan pogodak grante ispaljene iz 105 mm topa. Samohodni top pokreće se dieselovim motorom, koji razvija 600 KS.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još