Xian Y-20

Strateški vojni transportni avion dugog dometa. Trenutno je najveći vojni avion u Kini. KSAC je odgovoran za većinu proizvodnih poslova uključujući finalnu montažu, a Shenfei, Chengfei, Shaanki, Hafei i Shangfei takođe učestvuju u komponentama. Projekat razvija Xi’an Aircraft Industrial Corporation, a službeno je pokrenut 2006. godine. Službeno kodno ime aviona je Kunpeng (Chinese), prema mitskoj ptici koja može leteti hiljadama kolometara opisanoj u drevnom kineskom taoističkom klasiku Zhuangzi. Međutim, unutar same kineske avio industrije, avion je poznatiji pod nadimkom Bucmasta devojka „Chubby Girl”, jer je njegov trup mnogo širi u upoređivanju s drugim avionima koji su prethodno razvijeni u Kini.


Y-20 koristi komponente izrađene od kompozitnih materijala. Kompoziti se sada proizvode u Kini, dok su se u prošlosti morali uvoziti. Kabina Y-20 uključuje vatrootporne kompozite koje je razvio Institut 703 Kineske korporacije za svemirsku nauku i tehnologiju (CASC). Institut 703 osnovan je u martu 2009., a razvoj je trajao tri godine.
Izgled aviona Y-20 i uočljiva rešenja nisu revolucionarna. Kargo teret se ukrcava kroz zadnju veliku krmenu rampu, koja se nalazi ispod tzv. T-repa. Y-20 uključuje rameno krilo, T-rep, zadnji sklop za utovar tereta i teški uvlačivi stajni trap, sastoji se od tri para točkova sa obe strane trupa, s parom točkova za svaki red, ukupno šest točkova za svaku stranu i prilagođen je operacijama sa slabije pripremljenih poletno-sletnih staza. Ispitivanje konstrukcije završeno je za 194 dana u odnosu na prvobitno planiranih 300 dana, zahvaljujući uspešnom razvoju i primeni automatizovanog sistema za analizu čvrstoće konstrukcije. Za upoređivanje, sličan rad za Xian JH-7 trajao je godinu dana. Prema rečima zamenika generalnog konstruktora, najkraća daljina poletanja Y-20 je 600 do 700 metara. Avion Y-20 ima tročlanu posadu, dva pilota i rukovaoca teretnim prostorom. Pilotski prostor opremljen je digitalnim prikazivačima i sadrži standardne instrumente i sisteme uobičajene za novije avione te kategorije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još