Kiprani uče od najboljih

Na osnovu Plana bilateralne vojne saradnje sa Republikom Kiprom, pripadnici Nacionalne garde te zemlje borave u Republici Srbiji radi obuke za borbenu upotrebu samohodnih top-haubica 155 mm B-52 M15 „nora“.


Obuku kiparskih vojnika realizovali su instruktori iz Mešovite artiljerijske brigade, u čijem se naoružanju nalazi ovaj savremeni artiljerijski sistem. Oni su tokom dvonedeljnog osposobljavanja polaznicima preneli znanja o taktici upotrebe top-haubice i osposobili ih za neposredno rukovanje i gađanje u skladu sa zadatim standardima i normama za efikasno dejstvo ovim borbenim sistemom.


Završne aktivnosti obuke realizovane su na poligonu „Pasuljanske livade“ i obuhvatale su posedanje vatrenog položaja, izviđanje, otkrivanje ciljeva i zauzimanje elemenata za gađanje, i, potom, pripremna i bojeva gađanja iz samohodnih top-haubica.


Postignuti odlični rezultati artiljerijskih bojevih gađanja potvrđuju da je obuka kiparskih posluga u Mešovitoj ariljerijskoj brigadi bila kvalitetna i da je cilj obučavanja u potpunosti ispunjen.
Izvršenju gađanja na poligonu „Pasuljanske livade“, prisustvovao je ambasador Kipra u Republici Srbiji Njegova ekselencija Andreas Fotiu.


Obuka pripadnika Nacionalne garde Kipra, koja u svom naoružanju ima srpske samohodne-top haubice „nora“, jedna je od brojnih aktivnosti bilateralne vojne saradnje Srbije i Kipra usmerenih na jačanje međusobnog poverenja i izgradnju sposobnosti oružanih snaga.

foto MOD

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još