„Leto 2024“

Završna vežba kadeta 10. klase Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije Univerziteta odbrane „Leto 2024“ uspešno je održana u kasarni „Banjica“ u Beogradu. Cilj završne vežbe „Leto 2024“ je da se kadetima prikaže rukovođenje i komandovanje sanitetskim jedinicama i da se osposobe da prate i procenjuju sanitetsku situaciju i predlažu preduzimanje odgovarajućih mera.

Kadeti su prikazali praktično izvršavanje zadataka u terenskim uslovima, kao i sposobnost da usvojena znanja koriste u praksi.

Prikazan je prijem i zbrinjavanje povređenih, psihotraumatizovanih i kontaminiranih pacijenata, kao i rad odeljenja za preventivnu medicinsku zaštitu, apotekarskog odeljenja sa sterilizacijom, stomatološkog i hirurškog odeljenja, sprovođenje mera reanimacije, osnovne postupke rada u stacionaru, kao i evakuacija povređenih i obolelih. Komandant vežbe „Leto 2024“, tokom koje je prikazano zbrinjavanje povređenih i obolelih u terenskim uslovima, bio je potpukovnik naučni saradnik doc. dr Saša Milićević.

Vežbi su prisustvovali rektor Univerziteta odbrane brigadni general prof. dr Boban Đorović, zamenik načelnika VMA brigadni general prof. dr Dragan Dinčić i dekan Medicinskog fakulteta VMA prof. dr Sonja Marjanović.

foto MOD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još