Moćan u vazduhu

Koncipiran je i namenjen za suprotstavljanje američkim avionima F-16 fajting falkon i F-15 igl, za prevlast u vazdušnom prostoru. Paralelno je razvijan sa avionom Su-27, zbog potrebe međusobnog dopunjavanja, u zajedničkom izvršavanju zadataka, u zaštiti vazdušnog prostora Sovjetskog Saveza. Razvijen je sedamdesetih godina 20. veka, u OKB Mikojan, a uveden je u operativnu upotrebu, u sovjetsko naoružanje i u još 25 drugih država, u 1983. godini. Proizvedeno je preko 1.600 primeraka, u raznim varijantama i još uvek se proizvodi. Karakterističan je i po tome, što je u odnosu na sve ostale tipove sovjetskih/ruskih borbenih aviona, doživeo najveću transformaciju u usavršavanju od bazne do najsavremenije varijante. Veoma je fleksibilan na modifikacije, a dobrim delom doprinosi i posledica post-sovjetske politike prelaska na tržišnu ekonomiju i uključenja u međunarodnu konkurenciju i u domenu vojnih tehnologija. Konkurentan je na svetskom tržištu borbenih aviona četvrte generacije, u toku je više ugovorenih isporuka. MiG-29 je prvi sovjetski/ruski borbeni avion, koji je uveden u NATO naoružanje, preko nemačkih varijanti MiG-29G/MiG-29GT.
Godine 1987, kupila je Jugoslavija 14 aviona MiG-29B i 2 MiG-29UB, za svoje ratno vazduhoplovstvo. MiG-29 se borbeno koristio, u sukobima na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza, bivše Jugoslavije, Afrike, u NATO bombardovanju SR Jugoslavije, u Iračkom ratu i u drugim incidentima manjih razmera.


MiG-29 je naoružan sa topom GŠ-30 i sa spoljnim raketnim i bombarderskim naoružanjem, koje nosi na 6 linija podvešavanja (neke varijante imaju 9). Raketno naoružanje sačinjavaju rakete vazduh—vazduh i vazduh—zemlja. Rakete vazduh—vazduh su za blisku borbu, malog dometa R-60M i R-73 i srednjeg dometa R-27RЭ i R-27TЭ, sa radarskim i kombinovanim sistemom vođenjem. Rakete vazduh—zemlja su nevođene i vođene. Nevođene se nose u lanserima, a kalibra su od 57, 80, 122 i 240 mm. Vođene su H-25M sa pasivnim radarskim, poluaktivnim laserskim i radio—vođenim navođenjem na cilj na zemlji ili moru. Na avionu MiG-29M su integrisane H-29 sa TV ili sa laserskim vođenjem, kao i protiv—brodska nadzvučna raketa H-31A. Bombardersko oružje sačinjavaju klasične nevođene i vođene bombe. Vođene bombe su sa laserskim vođenjem Ks-29L i Kh-25ML, a sa TV Ks—29T i KAB-500 Kr. Predviđeno je da MiG-29 može nositi ubojna sredstva i dejstvovati protiv zemaljskih radarskih sistema sa protiv—radarskim vođenim bombama Kh-SD-31 i sa protiv-radarskim raketama. Sve je oružje integrisano sa sistemom za upravljanje sa vatrom, koji je u okviru napadno—navigacijskog sistema.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još