Na tragu eksplozivu

U Centru za obuku pasa u kasarni „Knjaz Mihailo“ u Nišu u toku je realizacija šestomesečnog kursa za osposobljavanje vodiča pasa i dresuru pasa za pronalaženje minsko-eksplozivnih sredstava (MES). Na obuci u Nišu su profesionalna vojna lica iz više jedinica Vojske Srbije koja se obučavaju za dužnost vodiča službenih pasa za pronalaženje MES, dok odgovarajuću dresuru prolaze psi novouvedenih radnih linija rase nemački i belgijski ovčar. Oni će po završetku osposobljavanja zajedno sa vodičima biti raspoređeni u jedinice Vojske Srbije.

Obuka vodiča se sastoji iz teorijskog i praktičnog dela, a težište je na izoštravanju i usmeravanju urođenih osobina pasa i njihovog najbolje razvijenog čula – čula mirisa.

Programom je obuhvaćena i socijalizacija pasa i njihovo navikavanje na različite uslove rada. Zbog toga se, osim na vežbalištima Centra za obuku pasa, obuka izvodi i van kruga kasarne, na mestima veće koncentracije ljudi, motornih vozila i drugih spoljnih uticaja.  Ovo je jedan od najsloženijih i najzahtevnijih oblika obuke koji se realizuje u Centru, a uspešnim osposobljavanjem vodiča i službenih pasa unapređuju se sposobnosti Vojske Srbije za zaštitu i obezbeđenje štićenih lica, kao i objekata i pokretnih sredstava kojima raspolaže Vojska Srbije.

foto MOD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još