Novi sistemi na testu

Vežba „Vihor 2024“ izvodi se na osnovu direktive predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, s ciljem daljeg unapređenja obučenosti i osposobljenosti komandi i jedinica Vojske Srbije za rešavanje taktičkih i vatrenih zadataka tokom pripreme i izvođenja borbenih operacija. Ministar Vučević uverio se da je vojska spremna da izvršava zadatke u svim vremenskim uslovima i poručio da je veoma ponosan na sve pripadnike Vojske Srbije i zahvalan na svemu što rade svakog dana, nedelje, meseca i svake godine, čuvajući otadžbinu Srbiju.

– Nadam se da ćemo biti u prilici i da će nam vremenske prilike dozvoliti da u petak vidimo ono što su pripadnici Vojske Srbije spremali da prikažu, kao deo osposobljenosti i svega čime raspolažu. Prvi put će biti prikazani mnogi sistemi. Više od 2.000 pripadnika Vojske Srbije, više od 500 sistema naoružanja, među kojima ima i onih najsloženijih, najbitnijih, najskupljih, najubojitijih. Nešto što do sada nije viđeno – rekao je ministar odbrane i zahvalio načelniku Generalštaba i svojim saradnicima na svemu što su svakodnevno radili.  Ministar Vučević poručio je građanima Srbije da mirno spavaju, da Vojska Srbije čuva našu otadžbinu, a onima koji nisu dobronamerni prema našoj državi da nas zaobiđu, jer je, kako je naglasio ministar odbrane, to u njihovom interesu.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije istakao je da se realizacija sadržaja na Pešteru odvija planski i organizovano, uzimajući u obzir vremenske uslove. – Iz svega izvlačimo pouku. Analiziramo, u doktrinarnom smislu biće novih rešenja koja će se u budućnosti naći pred Vojskom Srbije, ne samo kada govorimo o osposobljavanju, nego i o izgradnji sposobnosti. Izrazio bih zadovoljstvo i ponos na ono što je ova, uslovno rečeno, taktička grupa na Pešteru do sada realizovala i nadam se da će vremenske prilike u petak omogućiti da prikažemo sve što smo u planskom procesu i zamislili – rekao je general Mojsilović.


Na vežbi učestvuju kopnena i vazduhoplovna komponenta naše vojske i specijalne snage, a prema brojnosti i raznovrsnosti angažovanih borbenih efektiva jedna je od najvećih i najsveobuhvatnijih koje je Vojska Srbije izvela.  Među sredstvima koja učestvuju na vežbi su tenkovi M-84 i T-72M, borbena oklopna vozila BOV OT, „Miloš“, „Lazar-3”, MRAP, samohodna haubica 155 mm „Nora-B52”, modernizovani i digitalizovani višecevni lanseri raketa „oganj“ i vozila „hamvi“. Na vežbi su angažovani i avioni „MiG-29“, modernizovani „Orao“, „Super Galeb G-4“, helikopteri „Mi-35M“, „Mi-17“, „H-145M“, „Gama” i transportni avioni CASA C-295 i An-26. Takođe, učestvuju i daljinski pilotirani vazduhoplovi CH-95, protivvazduhoplovni sistemi FK-3, PASARS i „PANCIR-S1”, kao i sistemi za detekciju i ometanje bespilotnih vazduhoplova „Repelent”.


Vežba „Vihor 2024“ prilika je da se prikaže rad modernizovanih sredstava i sredstava u razvoju, među kojima su i izviđačka bespilotna letelica „pegaz“, dron malog dometa „vrabac“, naoružana bespilotna letelica kratkog doleta „senka”, kiler dron „osica”, naoružani dron „obad“, kao i naoružani mini kvadrikopter „komarac“.

foto MOD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još