Novi-stari i još opasniji

Mikojan MiG-35(Микоян МиГ-35) je ruski višenamenski lovački avion. Projektovao ga je projektni biro Mikojana, a proizvodi se u fabrici Soko. Predstavljen je kao lovački avion 4.++ generacije, a nastao je razvojem ranijih aviona iz porodice MiG-a, MiG-29M / M2 i MiG-29K / KUB. Prvi prototip je modifikacija primerka aviona koji je korišćen kao demonstrator u razvoju varijante MiG-29M2. MiG-35 je zvanično predstavljen svetu tokom priredbe Aero Indija 2007. godine.


Do 2021. godine napravljeno je 10 prototipova i 6 serijskih aviona. MiG-35 dolazi u varijanti S (jednosed) i UB (dvosed). Na ovom avionu je značajno poboljšana avionska oprema, avionski sistemi i naoružanje. Integrisan je novi radar sa faziranom antenskom rešetkom. MiG-35 poseduje mogućnost preciznog vođenja ubojnih sredstava na ciljeve, preciznim lociranjem istih pomoću jedinstvenog optičkog sistema.MiG-35 je osposobljen za samostalno izvršavanje višenamenskih zadataka i bez sprege sa zemaljskim sistemima.


U okviru modifikacija, jedan je od značajnijih doprinosa integracija novog radara Žuk-AE, sa faziranom antenskom rešetkom (elektronsko skeniranje polja AESA). Takav radar je prvi put u Rusiji ugrađen na avion MiG-35. Radar Žuk-AE, koji se zasniva na faziranoj antenskoj rešetki (elektronsko skeniranje polja AESA), pruža širi spektar radnih učestanosti, bolju otpornost na elektronske kontramere (ECM), poseduje povećan domet detekcije i istovremeno detektuje više ciljeva u vazdušnom prostoru i na tlu. Radar tipa FGA-35 ima antenu od 688 mm i 1016 T/R modula (prvobitno je bilo planirano 1064), cilj od 3 m² površine radarskog preseka daljinom detektuje na rastojanju do 200 km. Sa radarom Žuk-AE je povećana daljina detekcije do rastojanja od 250 km. U svakom trenutku može pratiti i do 30 ciljeva, istovremeno ažurirati do 6 ciljeva u vazdušnom prostoru, a 4 istovremeno. U referisanju predsedniku Vladimiru Putinu, u januaru 2017. godine, predsednik Udruženja vazduhoplovne industrije, Jurij Slisar, izvijestio je da bi MiG-35 u budućnosti mogao koristiti neku vrstu laserskog naoružanja. Vojna ispitivanja laserskog oružja treba da se odvijaju odmah posle ispitivanja aviona u letu. Planirano je da i MiG-35 bude sposoban da lansira krstareću raketu Kh-36 Grom-1, produžujući joj dugogodišnju sposobnost za podršku, što MiG-29 ne poseduje. Tokom vojnog sajma „Armija“ rusija je za izvozne varijante MiG-a 35 ponudila i nove AESA radare ŽUK-A/AE sa dometom od 160 kilometara. Sa ovim, modernijim radarom aktivnog elektronskog skeniranog niza, MiG-35 može da prati do 30, a simultano dejstvuje na 6 meta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još