Opasni zadaci

Pripadnici ronilačke jedinice iz sastava Rečne flotile realizovali su na Zavojskom jezeru kod Pirota višednevnu obuku i kondiciranje za izvršavanje širokog spektra zadataka u zahvatu unutrašnjih plovnih puteva. Ovom obukom je započet letnji ciklus osposobljavanja ronilaca, čiji je opšti cilj održavanje i dalje unapređenje individualne i kolektivne obučenosti i ukupne borbene gotovosti jedinice.

Tokom višednevnog boravka na jezeru, ronioci su realizovali planske sadržaje obuke u dubinskim zaronima, na dubinama do 50 metara, i uvežbavali taktičke radnje i postupke prilikom traganja i spasavanja na rekama, jezerima i kanalima, kao i vađenja potonulih objekata.

Fokus je bio na dodatnom osposobljavanju najmlađih ronilaca, koji se na ovaj način sistematično pripremaju za više ronilačke kategorije, a samim tim i za složenije i opasnije zadatke.
Ronilačka obuka u Vojsci Srbije je veoma zahtevna jer se od ronilaca očekuje da u svakom trenutku budu spremni za dejstvo u ekstremnim uslovima, a samo vrhunska osposobljenost garantuje uspešno izvršavanje svih zadataka, od podvodnog miniranja, protivminskog i protivdiverzantskog obezbeđenja važnih objekata na unutrašnjim plovnim putevima do traganja i spasavanja u svim hidrometeorološkim uslovima.

foto MOD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još