Oružarska avangarda

Heckler & Koch GmbH (H&K, HK), je nemački vojno-industrijski proizvođač pištolja, jurišnih i borbenih pušaka, kratkih automata i bacača granata. Heckler & Koch Grupa obuhvata Heckler & Koch GmbH (deoničarsko društvo), H&K Defense (vojna podružnica), NSAF Ltd. (privatno podeljena firma) i H&K France SAS.


Neke od njihovih proizvoda uključuju kratki automat MP5 (i varijante), borbenu pušku G3, HK416/417, MP7, UMP, pištolje USP, te snajpersku pušku PSG1 koja se smatra kao najskupljom i najpreciznijom polautomatskom puškom. Sva oružja koja proizvodi H&K su većinom imenovana s prefiksima „HK“ i službenom oznakom, dok se sufiksi koriste za njihove verzije.


H&K ima ugled i utemeljivač je u inovaciji vatrenog oružja, kao što je upotreba polimera kod dizajna oružja i korištenje integralnih šina za baterijske lampe na pištoljima. HK je takođe razvio savremeno poligonalno užljebljenje, prepoznatljivo po svojoj jakoj preciznosti, te povećanom brzinom napuštanja cevi i veku trajanja cevi. Nisu se svi tehnološko ambiciozni dizajni H&K-a uzdizali do komercijalno uspešnih proizvoda (npr. napredna, ali sada napuštena jurišna puška G11 koja je pucala veoma brzo municiju bez čaura). H&K proizvodi malena vatrena oružja (small arms), od pištolja do automata i bacača granata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još