Ruski lovac

Su-57 je inovativan lovac projektovan po novim TTZ( taktičko-tehničkim zahtevima ) usaglašenim pred Komandom ruskog RV-a (VVS) maja 2001. To je višenamenski super-manevarski , super-krstareći i steltni lovac razvijen da zameni sovjetske lovce 4te tehnološke generacije MiG-29 i Su-27.Nastao je na bazi praktičnih iskustava stečenih tokom operativne upotrebe tih lovaca .Polazne osnove za razvoj ovog posve novog lovca se tiču 3 glavna uslova koji počinju slovom S, a to su: super-krstarenje , super-manevribilnost i super-prikrivenost ili steltnost tj znatno smanjena uočljivost u radarskom i toplotnom tj IC -dijapazonu EM-zračenja .
Super-krstarenje kao sposobnost da se dugotrajno krstari i patrolira na borbenom zadatku, na radnom režimu pogonske grupe ‘Maksimal’ ,dakle bez korištenja forsažne komore za probijanje zvučnog zida i nastavak leta u oblasti nadzvučnih brzina .
Super-manevribilnost kao sposobnost da lovac bude upravljiv i posve aerodinamički stabilan u svim letnim i letno-manevarskim režimima i po svim letnim parametrima bez ograničenja po napadnom uglu u oblasti dozvučnih brzina te sa određenim ograničenjima po napadnom uglu u oblasti nadzvučnih brzina.
Super-prikrivenost u radarskom i toplotnom dijapazonu EM -spektra kao sposobnost da lovac priđe zadanom objektu borbenog dejstva tj cilju bilo vazdušnom ili površinskom (na kopnu ili moru), uz manju verovatnoću njegovog otkrivanja i upozorenja protivnika na moguća protiv-dejstva. Ovo podrazumeva znatno smanjenje radarske i toplotne uočljivosti.  Su-57 je danas jedan od 4 serijska i operativna lovačka borbena aviona 5. tehnološke generacije u svetu pored kineskog J-20A, te američkih F-22A i F-35.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još