T-14 armata

Ruski glavni borbeni tenk sa besposadnom kupolom, zasnovan na univerzalnoj guseničarskoj platformi „Armata“
Tenk je opremljen jedinstvenim taktičkim sistemom kontrole veze (ESU TK), koji povezuje sve sisteme pomoću softverskih i hardverskih interakcijskih kompleksa. Sistem je razvio Voronješki koncern „Sozvezdie“ i predstavlja jedinstven sistem borbenog upravljanja, koji uključuje jedanaest podsistema odgovornih za kontrolu elektronskog ratovanja, artiljerije, PVO, inženjeringa i logistike. Pored toga, ESU TK takođe omogućava stvaranje jedinstvene informacione mreže, uz integraciju različitih vrsta komunikacija, uključujući komunikaciju sa bespilotnim letelicama i drugom opremom za izviđanje, onlajn interakciju različitih vrsta trupa na bojnom polju.
Prema konceptu „mrežocentričnog ratovanja“, T-14 se prvenstveno koristi kao vozilo za izviđanje, određivanje ciljeva i podešavanje vatre samohodnih topova, sistema PVO i tenkova T-90 kao deo taktičkog nivoa. Da bi to uradio, tenk ima čitav arsenal alata, uključujući kružni Dopler radar sa AFAR srednjeg dometa i ultraljubičaste HD nadzorne kamere sa kružnim pokrivanjem od 360°, sposobne da detektuju rad motora vozila izduvnim gasovima iz jonizovanog gasa. Pored toga, T-14 je sposoban da lansira sopstvenu bespilotnu letelicu izviđačka i ciljna oznaka „Pterodaktil“, sa osmatračkim radarom i infracrvenim nišanom.
T-14 je „stelt tenk (smanjene vidljivosti)“, sa drastičnim smanjenjem vidljivosti u infracrvenom, magnetnom i radio opsegu, što smanjuje daljinu hvatanja cilja GOS Javelin, Spike, Brimstone i sličnih ATGM-a za skoro tri puta, čak i bez upotrebe aerosola pored tenka.


Tenk je opremljen novom generacijom kompleksa aktivne zaštite Afganit , sposobnog da presreće čak i protivtenkovske granate i, bezbedno za pešadiju i opremu koja okružuje tenk, slepe protivtenkovske vođene rakete korišćenjem „dimno-metalnih“ zavesa, usled raspršivanja metalnih čestica koje su neprozirne u opsegu od mikrotalasnog do dalekog infracrvenog spektra.


T-14 je opremljen dinamičkim oklopom četvrte generacije „ Malahit “, sposobnim da odbije pogotke iz ručnih protivtenkovskih bacača granata sa verovatnoćom većom od 95%, kao i da uništi savremene protivtenkovske potkalibarske projektile. Neki izvori tvrde da je „Malahit“ prvi elektrodinamički oklop na svetu sa mogućnošću da ubaci oklopnu ploču u dolazeću municiju čak i pre kontakta sa oklopom, prema radaru Afganit ili prema sopstvenom senzoru magnetnog polja nadolazećeg projektila/ATGM. Višeslojni keramotprednji oklop tenka je ekvivalentan 1 metar homogenog metalnog oklopa, u koji, prema rečima proizvođača, ne mogu da probiju postojeći projektili i protivoklopne rakete.
T-14 je predstavljen široj javnosti na Paradi pobede 2015. godine, zajedno sa drugim proizvodima baziranim na „Armati“. 2015. godine napravljena je pretproizvodna partija tenkova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još