Ubica nosača aviona

Ruska hipersonična aerobalistička raketa vazduh-zemlja s nuklearnim mogućnostima. Domet joj je veći od 2000 km, brzina 12 Macha (4,08 km/s) i ima sposobnost izvođenja manevara izbegavanja u svakoj fazi leta. Može nositi i konvencionalne i nuklearne bojeve glave i može se lansirati iz bombardera Tu-22M3 ili presretača MiG-31K. Raspoređena je u zračnim bazama u ruskom Južnom vojnom okrugu i Zapadnom vojnom okrugu.
Ovaj projektil je konstruisan da pogodi ratne brodove NATO koji predstavljaju pretnju strateškim raketnim sistemima u evropskom delu Rusije i da uništi NATO sistem odbrane od projektila, brodove za odbranu od balističkih projektila i kopnene objekte u blizini ruskih granica. Projektovan je tako  da nadvlada sve poznate ili planirane NATO sisteme vazudšne ili raketne odbrane uključujući MIM-104 Patriot, Terminal High Altitude Area Defense i Aegis Combat System. Umesto da koristi novije dizajne hipersoničnih klizećih i mlaznih projektila, koristi se klasičnom tehnologijom balističkih projektila pri jednostavno većim brzinama.
Celokupni dizajn projektila deli se s 9K720 Iskanderom, a deo za navođenje je modifikovan za ovaj projektil. Može pogoditi statične i pokretne ciljeve kao što su nosači aviona. Budući da leti hipersoničnim brzinama unutar atmosfere, pritisak vazduha ispred njega stvori oblak plazme dok se kreće, apsorbirajući radiotalase (plazmena nevidljivost, eng. plasma stealth).
Velika brzina Kinžalu daje bolje karakteristike probijanja cilja od lakših, sporijih krstarećih projektila. S naprednim manevarskim sposobnostima, visokom preciznošću i hipersoničnom brzinom, neki izvori daju mu naziv „ubica nosača“ zbog njegove navodne sposobnosti da jednim udarcem onesposobi, a možda čak i potopi supernosač od 100 000 tona. S masom od 2000 kg i brzinom od 12 Macha (uključujući 500 kg bojeve glave i ostalih delova projektila), Kinžal ima više od 16,9 GJ kinetičke energije ili ekvivalent od 4000 kg TNT.
Ruski mediji tvrde da je domet ovog projektila 2000 km kada ga nosi MiG-31K i 3000 km kada ga nosi Tu-22M3.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još