Udar sa svih strana

Zajedno sa vezničkim militantnim grupama, među kojima je i Al-Kaida, Talibani su izvršili napad protiv Vlade Avganistana i njenih saveznika. Operacija je počela 1. maja 2021. godine, istovremeno s povlačenjem većine trupa SAD sa cele teritorije.
Tokom prva tri meseca ofanzive, Talibani su znatno napredovali u seoskim područjima povećavajući broj okruga koje kontrolišu sa 73 na 223 i postepeno izolujući urbana središta. Počevši od 6. avgusta, Talibani su zauzeli dvadeset devet od trideset četiri provincijske prestonice Avganistana, među kojima su i Kandahar i Herat, a zaključno sa 10. avgustom kontrolisali su 65% površine zemlje.


Ofanziva je poznata po brzim teritorijalnim dobicima Talibana. Dana 10. avgusta, američki zvaničnici su procenili da bi glavni grad Avganistana Kabul mogao pasti pod Talibane u roku od 30 do 90 dana.Pet dana kasnije, Asošiejted pres (Associated Press) je izvestio da su Talibani stigli do Kabula i da čekaju „prenos” vlasti. Istog dana grad se uveče predao Talibanima koji su ušli u predsedničku palatu, a predsednik države Ašraf Gani je pobegao avionom u susedni Uzbekistan, a potom emigrirao u Oman.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još