Vatrena oluja

Ruski mobilni višecevni bacač raketa kalibra 122 mm, koji ispaljuje rakete M-21OF razvijene ranih 60-tih godina. BM je skraćenica od rus. boevaя mašina, ili u prevodu „borbeno vozilo”. Poznat je pod nadimkom „grad”. Po kodifikaciji NATO, označava se kao M1964. Nekoliko zemalja je kopiralo i na osnovu njega razvijalo slične sisteme.
Poljski raketni sistem M21 na lansirnom vozilu MB21, odnosno višecevni bacač raketa kalibra 122 mm uvršten je u naoružanje Crvene armije 1963. umesto zastarelog 140 milimetarskog sistema BM-14. Lansirno vozilo se sastoji od kamionske šasije URAL-375D 6 x 6 na koju je motirano 40 lansirnih cevnih uređaja pravougaonog oblika, koji se prilikom dejstvovanja okreću u stranu da bi se sprečila oštećenja nezaštićene kabine. Vozilo pokreće vodeno hlađeni motor V8 jačine 180 konjskih snaga, koji na putu razvija maksimalnu brzinu od 75 km na čas. Radijus kretanja na putevima iznosi 750 km, a može da savlada udubljenja dubine do 1,5 metar. Originalno vozilo zajedno sa pratećom opremom (uključujući vozilo za punjenje 9T254 sa 60 raketa) nosi službenu oznaku Ruske glavne raketne uprave 9K51. Lanser nosi sopstvenu industrijsku oznaku 2B5. Od 1976 god. BM-21 se ugrađuje na novi kamion URAL-4320 sa pogonom 6 x 6.
Tročlana posada može razmestiti sistem i pripremiti ga za dejstvo u roku od 3 minuta. Posada može lansirati rakete direktno iz kabine ili sa odstojanja od vozila, pomoću ručnog okidača koji se nalazi na kraju kabla dužine 64 metara. Svih 40 raketa može biti ispaljeno za nešto manje od 20 sekundi, ali mogu biti ispaljivane i pojedinačno ili u manjim grupama u intervalima od nekoliko sekundi. Panoramski teleskop PG-1M sa K-1 kolimatorom se može koristiti za nišanjenje. BM-21 se može može sklopiti i pripremiti za pokret za svega 2 minuta, u slučaju da bude ugrožen od protivničke vatre. Punjenje se vrši ručno u roku od 10 minuta.


Svaka od 2,87 metara dugačkih raketa sporo rotira kroz svoju olučenu cev sve do njenog izlaza, a nakon izlaska iz cevi se održava na zadatom pravcu svojim krilcima(stabilizatorima). Rakete mogu nositi visoko eksplozivne, zapaljive ili hemijske bojeve glave, a dejstvuju na daljinama do dvadeset kilometara. Nove visoko eksplozivne i teretne (zadužene za dostavljanje protivtenkovskih mina) rakete imaju domet od 30 km i veći. Masa bojave glave iznosi 20 kg zavisno od tipa.


Broj raketa koje svako vozilo može ispaliti na nepriateljski cilj čini ga veoma efektivnim, naročito na kratkim rastojanjima. Jedan bataljon od 18 lansera sposoban je da u jednom plotunu sruči 720 raketa. Sistem ima nešto manju preciznost od klasične artiljerije, i ne može biti korišćen u gađanju ciljeva koje treba pogoditi tačno u metar. On se oslanja na veliki broj projektila kojima zasipa celo područje što mu omogućava siguran pogodak specifičnih meta, čime nadoknađuje svoju nepreciznost . Ipak zbog, svog munjevitog dejstva za koje ispaljuje kompletan plotun, BM-21 se još uvek smatra zastrašujućim oružijem današnjice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još