„Vatreni udar 2024“

Na poligonu „Pasuljanske livade“ u toku je realizacija aktivne faze opitne združene taktičke vežbe „Vatreni udar 2024“, na kojoj se uvežbava izvođenje borbenih dejstava uz upotrebu bespilotnih vazduhoplova za izviđanje i vatrenu podršku.


Opšti cilj vežbe je unapređenje sposobnosti prikupljanja i distribucije obaveštajnih podataka i efikasnosti vatrene podrške na savremenom bojištu, te provera funkcionalnosti organizacije i jedinica Vojske Srbije.

Na vežbi učestvuju jedinice Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, snage za specijalna dejstva i protivelektronsku borbu, kao i stručnjaci iz Vojnotehničkog instituta. Angažovano je oko 1500 pripadnika Vojske Srbije i više od 300 borbenih sredstava, uključujući i ona koja se nalaze u procesu modernizacije, razvoja i ispitivanja za potrebe Vojske Srbije.
Na osnovu rezultata i zapažanja sa dvonedeljne vežbe biće utvrđena doktrinarna ograničenja i potrebe za razvojem novih taktičkih načela, proveriće se mogućnosti za zaštitu i odbranu od napada iz vazdušnog prostora i jednovremeno angažovanje različitih bespilotnih vazduhoplova i identifikovati potrebe za razvojem novih softverskih i hardverskih rešenja.

foto MOD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još