Visoke performanse

Su-75 je koncept lovačkog aviona ruske vazduhoplovne kompanije Suhoj, koji bi bio delimično stelt da bi imao nižu cenu u poređenju sa skupim zapadnim lovcima kao što je američki F-35. Iako je program veoma ambiciozan, suočio se sa nekim izazovima, kao što je nemogućnost pronalaženja stranih kupaca. Ujedinjeni Arapski Emirati su izrazili interesovanje za budućeg ruskog lovca, ali izgleda da su se predomislili zbog geopolitičkih tenzija između Zapada i Moskve. Da nije bilo ovih tenzija, Šah-mat bi vrlo verovatno već naručila neka država. Rostec je nedavno saopštio kako su odrađene neke tehničke izmene u dizajnu ruskog perspektivnog jednomotornog lovca Su-75 Checkmate, ova odluka je doneta na osnovu povratnih informacija potencijalnih kupaca. Izmene bi trebalo da dodatno optimizuju cenu lovca Su-75 Šah-mat. Perspektivni lovac Su-75 se stvara u tri verzije: jednosed, dvosed i bespilotni. Avion se razvija sa otvorenom arhitekturom, što mu omogućava da se prilagodi određenom kupcu. Avion je projektovan uzimajući u obzir isporuke kako ruskim vazduhoplovnim snagama, tako i stranim kupcima. Deklarisane karakteristike: brzina – do 2M, domet leta – do 3 hiljade km, težina borbenog opterećenja – 7,4 tone.


Instaliran je radar sa AFAR-om, sistem optičkog i radio-izviđanja od 360 stepeni, ugrađeni sistem za elektronsko ometanje, optički nišanski sistem, sistem komunikacije širokog dometa.
Nedavno je Ujedinjena avio korporacija (UAC) patentirala boju za laki taktički avion Su-75 Šah-Mat koja pruža lažni odraz aparata. Autori patenta tvrde da je boja komponovana tako da komplikuje vizuelno raspoznavanje aviona i prognozu njegovih eventualnih manevara.
Šah-mat lovci su prvi put predstavljeni na međunarodnoj sceni u okviru Dubai Airshow 2021. Nakon prvobitne prezentacije, projekat je prošao kroz fazu prilagođavanja, tokom koje je optimizovan trošak i izvršene tehničke izmene kako bi se uzele u obzir želje potencijalnih kupaca, navode iz kompanije. Dizajn ovog aviona je navodno formulisan spojem naučne i tehničke osnove uspostavljene tokom stvaranja izvozne varijante lovca pete generacije Su-57E. Veruje se da su određene tehnologije kao što su borbeni sistemi, kokpit i drugi elementi takođe biti izvedeni iz aviona Su-57.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još