Zaštitnik od projektila

Označen kao AN/TWQ-1 pod programom Joint Electronics Type Designation System, američki je samohodni sistem zemlja-vazduh koji pruža mobilnu protivvazdušnu odbrambenu zaštitu za kopnene jedinice od krstarećih projektila kratkog dometa, bespilotnih letelica i helikoptera.
Avenger je izvorno razvijen za oružane snage Sjedinjenih Američkih Država i trenutno ga koristi vojska SAD. Sistem Avenger koristio je i američki marinski korpus. Početkom 2022. četiri sistema protuzračne Avenger bila su uključena u paket vojne pomoći od 400 miliona dolara za podršku Ukrajini tokom ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini 2022. Namenjeni su za odbranu kritične civilne infrastrukture od smrtonosnih napada krstarećih projektila i Shahed-136 dronova iranske proizvodnje.
Avenger dolazi uglavnom u tri konfiguracije: Basic, Slew-to-Cue i Up-Gun.


Osnovna konfiguracija sastoji se od žiro-stabilizovane kupole protivvazdušne odbrane postavljene na modifikovani Humvee. Kupola ima dva lansera raketa Stinger, od kojih svaki može ispaliti do 4 projektila (infracrveno/ultraljubičasto navođena projektila u brzom ritmu). Avenger se može povezati sa komandom, kao kontrolom komunikacije radi obaveštajne zaštite prednjeg područja vazdušne odbrane (FAAD C3I).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još