Železna kupola

Železna kupola je mobilni zemaljski obrambeni sistem protiv raketa, te artiljerijskih i minobacačkih projektila koji je razvio Rafael Advanced Defense Systems Ltd. i Israel Aerospace Industries za zaštitu izraelske teritorije. Dok Iron Dome štiti od neprijateljskih projektila i minobacačkih granata iz neposredne blizine, David’s Sling i Arrow projektovani su za suprotstavljanje projektilima dugog i srednjeg dometa.


Sistem se sastoji od EL/M-2084 – višemodnog radara (MMR), kontrolnog centra (BMC) i do četiri lansirne jedinice (MFU) za po 20 presretačkih projektila. Radar IAI Elta Systems detektuje lansiranje neprijateljskog projektila, izračunava njegovu putanju i prenosi te informacije u kontrolni centar koji ih koristi za određivanje tačke udara projektila. Sistem radi potpuno automatski i nezavisno o programiranju uzima u obzir zone zaštite definisane koordinatama. Ako ciljna tačka spada unutar jedne od zaštitnih zona i stoga opravdava trošak presretanja, jedna ili više presretačkih raketa biće lansirane nakon ručne potvrde. Projektil presretač bazira se na projektilu vazduh-vazduh Derby i nosi naziv Tamir. Opremljen je radarskim tragačem i upravljačkim perjem, što mu daje visoku sposobnost manevrisanja.


Baterija Iron Dome može pokriti područje od 150 km² (krug s oko 7 km radijusa) protiv raketnih i topovskih napada dok istovremeno otkriva do šest nadolazećih objekata. Mobilna struktura obrambenog sistema omogućuje mu brzo premeštanje u druge regije zemlje i pogodan je za sve vremenske uslove. Kontrolni centar uključujući softver za upravljačko mesto za Rafael razvila je izraelska firma MPrest Systems. Budući sistemi takođe bi trebali omogućiti istovremeno otkrivanje nekoliko projektila iz dva različita smera i povećanje udaljenosti presretanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još