Aristokratske prelamače

Dva mlada, inventivna čoveka – Mario Abbiatico i Remo Salvinelli – osnovali su 1967. firmu „Fabrica Armi Mario Abbiatico e Remo Salvinelli“ (FAMARS). Kako su posedovali vrhunsko puškarsko i graversko umeće, odlučili su da rade mali broj primeraka oružja, koje će imati ekstra kvalitet i isto takvu, završnu obradu. Nedostatak viševekovne proizvodne tradicije i u to doba nepoznato ime, nadvisiće genijalnim konstrukcionim rešenjima i čudesnim kvalitetom svoga oružja. Zadatak, reklo bi se neostvariv, ali uspeli su u tome i stali uz rame najpoznatijima. Njihov rad i gravura postali su sinonim kvaliteta i umetničkog izraza, u svetu lovačkog oružja.
Prvih godina, pojedinačno su izrađivali lovačke sačmarice, neuobičajeno malih kalibara 28, 32 i 36 (.410), stavljajući akcenat na bogatu, umetničku, duboku gravuru. U ovom timu, umetnik, slikar, vajar i graver je Mario Abiatiko, a nadahnuti konstruktor i puškar Remo Salvineli.
Castore. Već 1967. Salvineli zadivljuje italijanske ljubitelje klasičnih sačmarica, puškom Castore. Za mnoge lovce širom sveta, i danas jedina prava sačmarica je dvocevna položara sa spoljašnjim udaračima – orozara. Ali, ona ipak ima i nedostatke: sporo se napinje, sumnja se u njenu bezbednost, naročito zimi, kada su prsti promrzli. Genijalni Remo sve to otklanja jednim potezom: njegova Castore orozara napinje se (orozi, čekići odlaze u zadnji položaj), već prilikom prelamanja cevi. A puška kao i „hamerles“ modeli, poseduje sigurnu mehaničku kočnicu na vratu kundaka, tj. na uobičajenom mestu. A pritom je zadržana i mogućnost pojedinačnog napinjanja i spuštanja spoljašnjih udarača (oroza, kokota).


Castore se izrađuje u kalibrima 12, 20, 28, .410, u svim dužinama cevi i teži od 2,9 do 3,4 kg. Ta ‘lepotica“, umetnički gravirana, sa čak 17 nivoa gravure i kundakom od najskuplje turske orahovine, proizvodi se i danas. Njene cevi od NiCrMo čelika nisu spojene jeftinim monoblokom, već su urađene kao jednodelna, skupocena „chopper lump“ konstrukcija. Postoji mogućnost izbora jedne ili dve obarače, automatske ili neautomatske kočnice, dok su automatski ejektori ugrađeni u svim verzijama. Izbor čokova, fiksnih ili izmenjivih, dužine cevi, oblik i dimenzije kundaka, posebno se ugovaraju sa svakim kupcem, kao i nivo gravure. Ovom orozarom, Abiatiko i Salvineli skrenuli su pažnju na sebe.
Quattrocanne. Ovom puškom, sladokusce među ljubiteljima oružja ostavili su bez daha! Model Quattrocanne (kako i ime kaže), poseduje četiri cevi, kalibra 28 ili .410 i samo jedan obarač, koji u nizu opaljuje, jednu po jednu cev. Kolekcionari vrhunskog oružja „fine-gun collectors“ u Italiji, a i širom sveta, bili su ushićeni. Za njih cena nije bila bitna, već izgled i kvalitet ovog oružja. Puškom su se uspešno lovile ptice i sitna divljač, ali ona je, ipak, bila važnija kao primerak u kolekciji, nego kao radna, lovna „alatka“. Pa i za pušku od 40.000 dolara, ne očekuje se da po kiši „lovi“ jarebice.


Rombo. Današnji naslednik Quattrocanne, naziva se Rombo i radi se u kalibrima 28 i .410 Magnum. Udarni mehanizam puške ugrađen je na bočnim pločama, cevi su takođe „chopper lump“ (bez monobloka), i što je najinteresantnije, poluga za prelamanje (otvaranje) puške, nalazi se sa strane, neposredno iznad obarača. Ova poluga, u zavisnosti od kupca, postavlja se sa leve ili desne strane. Na vratu kundaka, na uobičajenom mestu, nalazi se manuelna kočnica koja koči „sve“, a ne samo obarač.
Masa ove neobične četvorocevne sačmarice iznosi 3,4 kg, što je podnošljivo. Blag, u stvari zanemariv trzaj i slab pucanj, čine pušku Rombo odličnim izborom za nežne, ženske „aristokratske“ ručice dama-lovaca, u ceremonijalnim lovovima. Rombo je divna sačmarica, koju nikada nećemo imati…
Jorema i Sovereign. Polovinom 70-ih, Mario Abiatiko počinje da objavljuje knjige i priručnike o gravuri i umetničkom dizajnu, primenjenom na oružju. A tada izlazi sa Salvinelijeve table za crtanje i bok sačmarica Jorema, koju danas nasleđuje model Sovereign. I ona ima mehanizam na bočnim pločama, a radi se u kalibrima 12, 16, 20, 28 i .410. Izuzetno je snažne konstrukcije, tako da postoji i istovetna dvokuglara u kalibrima .375 H&H pa sve do .600 Nitro Express. Ovo su vrhunske, skupocene ali ipak radne bok lovačke puške.


Excalibur. Takav je, ali nešto jeftiniji model Excalibur, koji ima lovnu i sportsku – trap, skit, sporting verziju. Excaliburi su, cenovno, oko hiljadu dolara. Mogu da se biraju kalibar, dužina cevi, naravno i gravura, oblik kundaka i broj obarača. A, tu kod obarača moramo da zastanemo: i kod Excalibura ugrađen je odvojivi „blitz“ udarni mehanizam, kod koga su udarači, opruge i zapinjači, smešteni na ploči koja nosi ceo udarni mehanizam. Ova ploča, zajedno sa štitnikom obarače, sa donje strane zatvara baskulu puške. Ceo mehanizam lako se vadi i čisti, podmazuje, ali i menja.
Jer, „Famars“ isporučuje mehanizme sa jednim selektivnim ili dva klasična obarača, koje kupac instalira na pušku po sopstvenoj želji. Excalibur, namenjen sportskom gađanju letećih meta, nešto je teži od lovnog (3,5 kg trap, 3,4 kg lovni) i ima „Briley“ izmenjive čokove. Čvrstina je izuzetna, sve od glodanog, punog čelika i naravno, prilično košta – „nekih“ 24.000 dolara.
Mario Abiatiko 70-ih objavljuje više knjiga o gravuri, i osniva međunarodno udruženje gravera. Za „Famars“, već tada rade najčuveniji italijanski graveri: Frakasi, Galeaci i Pedersoli. Firma je već na samom „vrhu“. Avantis „hamerles“ položara, ove godine izlagana je na sajmovima u Engleskoj (Belvoir Castle Leicestershire), Njujorku i Moskvi. Kalibri 12, 16, 20, 28, .410. Udarni izmenjivi „blitz“ mehanizam sa jednim ili dva obarača (oba se isporučuju uz jednu pušku). Masa od 2,7 do 3 kg, doživotna garancija, orah, gravura. Ali, da bi se imalo oružje „sa vrha“, potrebno je mnogo evra i dolara… Mala je verovatnoća da ćemo u skorijoj budućnosti objaviti test neke „Famars“ puške.
V. MITROVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još