Dalekometni pogodak

Popularno long-range streljaštvo je definitivno zaživelo na našim prostorima, s tim što takmičari i dalje nastoje da obezbede adekvatnu opremu, kako bi rezultati bili što približniji vrhunskim. Na tim nadmetanjima se uglavnom pojavljuju adaptirane klasične puške sa obrtnočepnim bravljenjem zatvarača, a najdeficitarnija komponenta je po pravilu – kvalitetni optički nišan. Iako je sistem oružje-metak ono što garantuje takmičarsku grupu pogodaka, bez optike jasne slike i velikog uvećanja, ne može da se računa na prihvatljivije rezultate.

Puske Parker Hale L81A2 Cadet Target Rifle su zvanicno oruzje za streljacku obuku armije Velike B.JPG
Puške Parker Hale L81A2 Cadet Target Rifle su zvanično oružje za streljačku obuku armije Velike Britanije

Zato smo se prilično iznenadili kada smo na prošlom PPU kupu u dalekometnom streljaštvu, od „našeg Engleza“ Zorana Nikačevića saznali da se tamošnji strelci na daljinama do hiljadu jardi, takmiče specijalizovanim oružjem koje uopšte nema optički nišan. Prema njegovim rečima, mnoštvo verziranih dugogodišnjih takmičara uspeva da ostvari briljantne pogotke zastarelim vojničkim repetirkama u originalnom fabričkom izdanju, pa čak i arhačnim oružjem na crni barut! Ovakav vid streljaštva ima dugogodišnju tradiciju na Ostrvu i u Australiji, a zajedničko za sve majstore precizne paljbe bez optike je – specifični diopterski nišanski sistem „Parker Hale“.
Nedavno smo bili u prilici da se bliže upoznamo sa dve izuzetne puške sa ovakvim nišanima, koje je uvezla užička prodavnica „Sport“. U pitanju je interesantna modifikacija, gde je za osnovu sistema iskorišćen dobro poznati sklop sanduka, magacina, mehanizma za okidanje i zatvarača nemačke vojničke puške Mauzer G98k. Poznato je da se upravo na osnovu repetirki neprolaznog sistema Mauzer izrađuje mnoštvo visokokvalitetnih preciznih pušaka, pa je ovaj izbor logičan, s tim što se za ovakve primerke uklapaju delovi sa najmanjim međusobnim tolerancijama, a sve radne površine poliraju radi glatkog funkcionisanja. Naravno, za dobru grupu pogodaka na velikim daljinama je od presudne važnosti kvalitetna cev, pa se najčešće ugrađuju skupocene bull barrel dužine 72 cm (u Britaniji je na naročitoj ceni takmičarska cev izrađena u firmi „Fulton“). Kundaci su već izbor svakog strelca zasebno, prema konstituciji i avikama, ali zajedničko za sve puške ovog tipa je sofisticirani sistem diopterskih nišana Parker Hale – upravo ono što ova neobična oružja čini tako interesantnim.

Ovaj sistem nisana se potvrdio dugogodisnjom upotrebom na visoko preciznim MK puskama.jpg
Ovaj sistem nišana se potvrdio dugogodišnjom upotrebom na visoko preciznim MK puškama

Za one koji se nisu u značajnijoj meri susretali sa tim podacima, navešćemo da se već duže od jednog veka vodi polemika oko efikasnosti i primenjivosti dva tipa mehaničkih nišana: tangentalnih (ponekad nazivanih i „V“) koji su kod nas uobičajeni i diopterskih, koji sve više postaju standard. Čak i oni koje streljaštvo ne zanima u većoj meri, primetili su da strelci u smučarskom biatlonu koriste MK puške sa nama neuobičajenim nišanima, a identični nišanski sistemi se nalaze i na doslovno svim takmičarskim puškama na nadmetanjima MK oružjem u klasičnom streljaštvu. Tokom decenija održavanja ovih takmičenja, ispostavilo se da je za precizno gađanje statičnih kružnih meta, najefikasniji ovakav sistem, gde se u kružni otvor zadnjeg nišana „smešta“ prsten prednjeg nišana, a zatim formirana nišanska slika „nanese“ na metni crni krug u centru bele pozadine. Ovo je osnova za gađanje MK puškama, ali i vrhunski strelci koji se takmiče u preciznom streljaštvu, koriste upravo ovakve nišane u disciplinama do 300 m udaljenosti od mete.

Pitomci Kraljevske vojne akademije se obucavaju za koriscenje oruzja sa diopterskim nisanom, upra.jpg
Pitomci Kraljevske vojne akademije se obučavaju za korišćenje oružja sa diopterskim nišanom, upravo koristeći PH Target

I vojna upotreba je definisala diopterske nišane kao optimalno rešenje, što se vidi iz podatka da su skoro sva oružja iz anglosaksonskih zemalja u 20. veku imala „kružne“ diopterske zadnje nišane, a mnoštvo evropskih renomiranih proizvođača vojnog naoružanja je preuzelo taj koncept posle Drugog svetskog rata (npr. FN i H&K). Ipak, Britanci su rodonačelnici upotrebe diopterskih nišana na vojničkim repetirkama obrtnočepnog zatvarača, jer je njihova puška Enfield izvorno imala
mogućnost odmeravanja daljine do cilja za svakih 25 jardi, a kasnija serija MKIV je impresionirala sve korisnike koji bi ovladali pravilnim zauzimanjem nišanske slike. Upravo tu je jedan od poriva da se na Ostrvu održavaju takmičenja u preciznom streljaštvu na daleke ciljeve, a koriste se stare vojničke repetirke. Kako su puške sa boljim diopterskim nišanima bile dominantne na takvim susretima strelaca, došlo je do adaptacija koje smo opisali.
Čak je i vojska Velike Britanije uvrstila u svoju zvaničnu opremu jedan model takve puške – Parker Hale L81A2 u kalibru 7,62×51 NATO, a koristi se za osnovnu streljačku obuku kadeta njihove vojske. U pitanju je nešto modifikovani Mauzer mehanizam, sa teškom cevi i vrlo priručnim jednostavnim bipodom, uz obavezni diopterski nišanski sistem istog proizvođača. Kadeti ovim oružjem vežbaju da angažuju ciljeve na udaljenostima od 300, 500 i 600 jardi, a oni najtalentovaniji ostaju na dodatnoj obuci i isprobavaju svoje mogućnosti, čak i na 1.000 jardi udaljenosti od mete.

Britanski strelci u interesantnim disciplinama koriste mnostvo zastarelih vojnickih repetirki sa .jpg
Britanski strelci u interesantnim disciplinama koriste mnoštvo zastarelih vojničkih repetirki sa diopterskim nišanima

Svako ko je ikada pokušao da pogodi cilj udaljen više od 200 m, koristeći pušku bez optičkog nišana, zapitaće se kako je to uopšte moguće, jer su već na 300 m standardne papirne mete prave „tačkice“, koje ljudsko oko uočava s naporom. S pravom su sumnjičavi svi koji ne veruju preterivanjima, kada neko glorifikuje svoje streljačko umeće i ističe kako je prvim hicem pogodio „nešto“ sa daljine od 300, 400 ili više metara. U to smo se uverili više puta, posmatrajući domaća long range nadmetanja, kada ni sa specijalizovanim puškama i snažnim optikama nije bilo pogodaka na 500 m udaljenim metama.
Razlog se krije u tome da svako gađanje puškom na daljinama većim od uobičajenih (do 200 m), predstavlja kategoriju složenog matematičkog proračuna i pravu malu „artiljeriju“. Ispaljeno zrno u najčešćim puščanim kalibrima pune snage (7,92×57, .303 British, 7,62×54 i 7,62×51), ka cilju udaljenom 500 m leti putanjom čija je najviša tačka preleta i do 5 m! Dovoljna je i najmanja greška u određivanju daljine, pomeranju tokom opaljenja ili „senčenje“ nišanske slike i – dolazi do drastičnog promašaja.

Gotovo nestvarno deluje meta sa pogocima ostvarenim puskom L81A2 sa udaljenosti od cak hiljadu ja.jpg
Gotovo nestvarno deluje meta sa pogocima ostvarenim puškom L81A2 sa udaljenosti od čak hiljadu jardi

Kako Britanci ostvaruju tako dobre pogotke ovim puškama, sa nišanima bez uvećanja? Mete na tipskim takmičenjima imaju bele pozadine i tačno dimenzijama definisane crne krugove u centru. Puške kao što je Parker Hale L81A2 su teške i stabilne, pa se pri gađanju praktično fiksiraju, tako da strelac postaje kao poslužioc na artiljerijskom oruđu. Udaljenost do meta je poznata i on tada vrši tačno definisano podešavanje po parametrima, koristeći složeni sistem točkića na PH diopterskom zadnjem nišanu. Kada smo isprobavali dve kod nas prisutne puške, zatražili smo pomoć od dugogodišnjeg takmičara u sportskom streljaštvu i on je detaljno proučio koje se sve relevantne koordinate podešavaju za određene daljine. Uzima se u obzir i bočni vetar, nagib terena, kao i tip/masa zrna. Kada je sve usklađeno, strelcu ostaje samo da pre svakog hica najpre formira precizno uklapanje dve prstenaste kružnice prednjeg i zadnjeg nišana, a potom u formirani otvor smesti crni krug na meti. S obzirom da smo najpre angažovali nekada standardnu vojnu metu za „Gađanje na rednom broju 1“, sa udaljenosti od 200 m hici su završavali u donjem delu crnog kruga, kada je Parker Hale nišan bio podešen za 200 jardi, a pri vrhu kada je pomeren na podeok 300.

Zadnji nisan je optimizovan za svaki primenjeni kalibar i model puske na koji se ugradjuje.jpg
Zadnji nišan je optimizovan za svaki primenjeni kalibar i model puške na koji se ugrađuje

Međutim i tangentalnim „V“ nišanima je moguće pogađati na ovim udaljenostima, pa smo mete pomerili na (za to strelište) najveće moguće udaljenosti od 600 m. Iskreno, sam pogled na jedva vidljive mete nas je obeshrabrio – ni sa optikom uvećanja od 6 ili 8 puta, cilj nije lako pogoditi… Ipak, naš test – strelac je bio uporan i pomerio je točkić za elevaciju na podeljak predviđen za gađanje na 700 jardi i samopouzdano zalegao za pušku. Posle tri hica koji su ispaljeni sa većim razmakom između svakog pojedinačnog opaljenja, bez naročite uverenosti u moguće pogotke otišli smo do meta. Tamo nas je čekalo iznenađenje – sva tri zrna su završila u cilju, sa očekivanim rasipanjem pogodaka, ali za daljinu od 600 m i nišane bez uvećanja – to je pravi fenomen. Dakle, kada se dobro ovlada ovim sistemom Parker Hale nišana i te kako je moguće beležiti fantastične pogotke na ekstremnim daljinama, gde su uobičajeni nišani sa „V“ izrezom doslovno neupotrebljivi.
Ohrabreni ostvarenim rezultatima, odlučni smo da jednu od ovih neobičnih takmičarskih pušaka iz Birmingema detaljno proučimo i spremimo za jedno od domaćih takmičenja u dalekometnom streljaštvu, makar kao atrakciju. Dodajmo i da ove puške imaju još jedan dodatni kvalitet: ukoliko korisnik baš i nije oduševljen diopterskim mehaničkim nišanima, na njih se vrlo jednostavno postavljaju nosači montaže optičkog nišana, pa provereni Mauzer sistem i izuzetna teška cev uz kvalitetnu optiku mogu da rezultiraju i klasičnom long range puškom, na kakve smo već naviknuti. Istina, one imaju neuporedivo više „šarma“, baš u ovakvoj originalnoj konfiguraciji.
M. Milanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još