Elegantna i skupocena izrada

Pre dosta godina na međunarodnom sajmu oružja upoznao sam osnivače kompanije “Cabot Guns” i naš časopis je bio među prvima koji su doneli prilog o njima. Dva bivša inženjera koji su radili za NASA, zaljubljenika u oružje postavili su sebi za cilj da tržištu ponude najviši mogući kvalitet sa klasično izrađenim modelom M-1911. Kako je to objanio osnivač Robert A. Bianchin “jednostavno morate težiti tome da budete najbolji na svetu”. I potrudili su se. Njihovi pištolji su postavili nekoliko nacionalnih rekorda na takmičenjima u SAD a visoka cena nije bila problem za brojne kupce koji su želeli vrhunsko oružje. Cabot Guns trenutno drži svetski rekord u ceni za serijski pištolj –njihov ekskluzivni model “Meteorite” prodaje se za sumu veću od million dolara. Ove godine, prvu deceniju rada obeležili su sa osam posebnih pištolja. Naravno, reč je o verzijama M-1911 u kalibru .45 ACP a cena je određena licitacijom zinteresovanih. Nama, običnim smrtnicima, ostale su atraktivne fotografije koje delimo sa vama kao i zanimljivu priču o vrhunskom oružju.


Ideja za nastanak ovih pištolja došla je iz želje da se stvore jednistveni komadi sa neponovljivom vizuelnom pojavom. Zbog toga je za materijal odabran umetnički izrađen damaskus čelik koji je nakom minuciozne obrade na najsavremnijim mašinama ponovo vraćen u ruke majstora-umetnika da bi dobio konačni izgled. Prva pojava damaskus čelika seže u prošlost, nekoliko vekova pre rođenja Hrista. Težilo se dostizanju nenadmašne snage kombinovane sa izdržljivošću a sasvim neočekivano dobijeni materijal pokazao se lepšim od bilo kog metala korišćenog do tada. Uz reputaciju vrhunskih mehaničkih karakteristika i pouzdanosti pokazanih u bezbrojnim bitkama, mačevi, koplja i druga sečiva moćnih ratnika, poglavica i vladara napravljena od damaskusa dobila su skoro mitske osobine. Proteklih par milenijuma donelo je tehnološki napredak i nove materijale koji su po svim fizičkim parametrima prevazišli damaskus, ali ostala je ta mistična “aura” i jedinstven izgled. Nijedan deo kosmičkih letelica, nadzvučnih aviona, dubinskih batiskafa ili radnih mašina ne pravi se od damaskusa. Najbolje snajperke, jurišne puške, mitraljezi, bacači granata, topovi… ništa od pobrojanog nema veze sa damaskusom. Ipak, ekskluzivni komadi oružja i dalje se ponose jednistvenim šarama višeslojnog čelika. Zbog toga su Cabot Guns angažovali par najčuvenijih majstora koji uz mnogo ručnog rada kreiraju vrhunski damaskus čelik. To je pre svega Robert Eggerling ali i jednako poznat Jason Moi. rissey i Rob “Deker” Dekelbaum. Rezultati su pred vama.


Impact ONE simbolizuje povezanost naše planete i univerzuma specifičnom kombinacijom spektra plavo – ljubičastih boja šara navlake koja podseća na meteorsku kišu. Jedan od korišćenih materijala za dobijanje čelika je i meteorsko gvožđe koje je legirano sa drugim elementima. Kombinacija nekoliko vrsta čelika i čistog nikla u više slojeva simulira svelteći trag meteora na noćnom nebu. Stranice drške su izrađene od stabilisanog minerala iz meteorskog kratera.
Tiger stripe je posveta “velikoj mački” usamljenom predatoru koji simbolizuje smelost i snagu. Eggerling je strpljivo skivao slojeve različItih vrsta karbonskg čelika za navlaku da bi došao do uzorka koji oponaša crno-žute tigrove šare. Za nijansu jednostavniji zadatak bila izrada bloka nerđajućeg damaskusa za ram pištplja. Finiš cevi i komandi je diskretno crvene nijanse zbog većeg procenta bakra, a oznaka u vidu tačke na prednjem nišanu je pravi, juvelirski izbrušen dijamant.


Eggerlin Blues Damascus ime duguje igri rečI koja spaja omiljeni muzički pravac umetnika sa bojom materijala. Način na koji je uklopio svaki pojedinačni sloj a potom ih sve zajedno termičKi obradio i finiširao predstavlja pravi spomenik njegovom majstorstvu. Okidač i nišani su takođe od damaskusa a stranice drške od “Petrosit” mineral koga je skoro nemoguće naći u komadima dovoljne veličine što samo naglačava jedinstvenost ovog oružja.
The Art of Metal nastao je zajedničkim radom Eggerlinga i Morisseya. Pored besprekorne obrade i minimalnih tolerancija, prednja površina tj. “lice” okidača zadržalo je krivinu i teksturu površine koju je formirao sudar malog gvozdenog meteorita sa našom atmosferom pružajući mu neponovljivu “termičku obradu”. Zato u Cabot Guns kažu da okidač ovog modela nije ljudsko već Božije delo.


Neuron Damascus ima šaru koja jako podseća na neuronsku mrežu u mozgu pa je tako i dobio ime. Skladan spoj plavih nijansi navlake i stranica drške sa sličnim uzorkom šare, uz srebrnastu boju rama nije upadljiv ali je vrlo efektan. Prednji nišan i u ovom slučaju sadrži dijamant visoke čistoće.
Custom Damascus Target 1911 dobio je navlaku od karbonskog damaskusa koji je iskovao Rob “Deker”. Ovaj model je za razliku od ostalih namenjen za češću upotrebu pa je opremljen sa Trijicom SRO red-dot nišanom i proširenim uvodnikom okvira, povećanim dugmetom za izmenu i klasičnim stranicama drške od glatkog tvrdog drveta bogate teksture. Ram pištolja je od nerđajućeg čelika.


Beskar Damascus ima relativno jednostavnu ali elegnatnu linearnu teksturu navlake i jedinstvene stranice drške od drevnog fosilizovanog drveta sa ljuspicama materijala od meteorita stabilizovane u zajedničkoj matrici od sintetičke smole (jer je ovakva kombinacija materijala prilično krta i osetljiva na udarac). Naravno, dijamant u prednjem nišanu doprinosi luksuznoj pojavi.


Relic Damascus jedinstven je po primenjenoj tehnici izrade koja je najbliža “staroj školi” kovanja damaskusa što oružju daje pomalo rustičan izgled. Tekstura koja je kombinacija glatkih, poliranih delova sa dublje nagriženim tamnim površinama pomalo podseća na reptilsku kožu. Svakako ukazuje na spremnost majstora da se poigra sa različitim tehnikama izrade da bi došao do dramatičnog rezultata.


Svaki od predstavljenih pištolja izrađen je sa maksimalnom pažnjom i minimalnim tolerancijama što oružju pruža vrhunsku preciznost i visoku pouzdanost u radu. Ali, bez obzira na upotrebljivost i ubitačnost ovih komada, treba ih posmatrati pre svega kao vrhunske primerke primenjene umetnosti jer oni to zaista i jesu. Upotrebna vrednost u ovom slučaju je samo sekundarni argument za šepurenje.

D. Šaponjić
foto “Cabot Guns”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još