Ikona italijanskih gena

Legendarni oružar John Moses Browning, početkom prošlog veka osmislio je do sada najuspešniju konstrukciju poluautomatskog pištolja. Duže od veka u neprekidnoj službenoj upotrebi, milioni proizvedenih primeraka i nebrojene kopije širom sveta, čine Colt M-1911 neprikosnovenim šampionom među pištoljima. Sam koncept koji objedinjuje jednostavnu i pouzdanu konstrukciju, odličnu ergonomiju, laku instinktivnu upotrebu i efikasan velikokalibarski metak i danas nema premca, tako da i dalje služi kao polazište i referenca za mnoge daleko savremenije pištolje. Čak i kada se koriste moderni polimeri za izradu ramova, “Sigova” modifikacija brave, okviri povećanog kapaciteta i druge finese kojima je cilj unapređenje osnovnog modela i dalje je za mnoge stručnjake klasična, kvalitetno izrađena konstrukcija apsolutni favorit. Jedan od njih je i poznati majstor za izradu visokokvalitetnih, dorađenih pištolja po narudžbini, gospodin John Jardine. U ovom poslu je pravi veteran, jer radi još od 1965. i izgradio je zasluženu reputaciju jednog od najboljih svetskih custom majstora za M-1911. Po sopstvenim rečima, godinama je imao želju da pokrene serijsku proizvodnju pištolja, koji će kupcima pružiti vrhunski kvalitet na nivou ručno dorađenog oružja, ali po razumnoj ceni. Sad, posmatrano iz našeg ugla, pojam “razumne cene” verovatno ima drugačije značenje. Početkom novog veka, jedini model koji se nudi, Valtro M-1998 A1 koštao je nepunih 1.200 dolara, a danas mu je cena preko 4.500 zelenih novčanica. Očuvani primerci sa početka proizvodnje, sa niskim serijskim brojevima lako premaše sumu od 10.000 dolara!

Dorada kojom se dobro oružje pretvara u vrhunsko, nije nimalo jednostavan posao. Svo majstorstvo i originalne ideje ne vrede mnogo, ukoliko nemate zaista dobru osnovu. Majstor Jardine se tokom višedecenijske karijere isprobao kroz dorade proizvoda mnogih poznatih imena iz sveta oružja. Na kraju, zaključio je da u aktuelnoj ponudi nema modela koji ispunjava sve njegove zahteve. Zbog toga je rešio da pokrene proizvodnju pištolja po sopstvenim zamislima. Odgovarajućeg partnera pronašao je daleko od rodne Kalifornije, praktično na drugom kraju sveta. Serijska proizvodnja vatrenog oružja počela je u 15. veku, praktično pre nego što je Kolumbo doplovio do obala američkog kontinenta. Centar te aktivnosti nalazio se u dolini (Val) Trompia u severnoj Italiji gde su i danas bazirani najčuveniji proizvođači. Zato je John Jardine sklopio ekskluzivni ugovor sa tamošnjom kompanijom “Valtro Stocchetta SLR”, o proizvodnji pištolja na bazi Browningovog M-1911, a ubrzo je saradnja proširena i na pump-action sačmaricu. U početku, ovo oružje je pravljeno za unapred poznate kupce, mahom iz redova specijalnih policijskih SWAT timova, a tome je znatno doprinela saradnja sa policijskim veteranom i pokretačem časopisa “Tactical Intervention Specialist” penzionisanim specijalicem Mikeom Millerom. Zadovoljni korisnici nisu štedeli komplimente, pa je ubrzo osnovana sestrinska kompanija “Valtro USA” sa sedišem u gradu Hayvard u Kaliforniji, čiji je posao marketing, distribucija, ali i istraživanje i unapređenje aktuelne ponude. A, nudi se samo jedan model – pištolj Valtro Mod. 1998 A1 isključivo u kalibru .45 ACP. U konstrukcionom pogledu ne donosi ništa novo. To je odavno poznati poluautomatski sistem rada, sa oscilujućom cevi dugom 127 mm, prazan ima masu od 1.120 g, kapacitet okvira osam metaka, dužina pištolja 222 mm, širina 32,7 mm. Ništa neobično.

Zbog čega onda svi, kada je reč o ovom pištolju, govore o fabričkom “near custom” (skoro kastom) modelu? Spisak razloga je podugačak, a kompliment zaslužen. Svi delovi su izrađeni glodanjem i brušenjem na CNC mašinama od otkivaka kvalitetnog nikl-hrom-molibdenskog čelika sa oznakom 4340, uz poštovanje najviših industrijskih standarda u pogledu tolerancija. Kuriozitet je da se mašinska obrada radi posle termičke, tj. kaljenja, što znatno utiče na utrošak vremena, amortizaciju mašina, pa time i na cenu ali se eliminišu bilo kakva odstupanja u dimenzijama. Mere za navlaku i ram skinute su sa takmičraskog modela National Match. Takmičarska cev punog profila ručno je upasovana sa prednjom vođicom i navlakom, a uvodna kosina ispolirana je do visokog sjaja, čime se u dobroj meri smanjuje verovatnoća da dođe do zastoja pri ubacivanju metka. Sve čekirane površine imaju sitnu, gustu teksturu od 30 linija po inču, tako da nisu agresivne, ali pružaju veoma siguran kontakt sa kožom dlana, a stranice drške izrađene su od pažljivo odabranog, luksuznog drveta. S obzirom da nije reč o takmičarskom oružju, već o pištolju namenjenom samoodbrani i svakodnevnoj upotrebi, sve oštre i ravne linije koje bi mogle biti smetnja ili oštetiti odeću i drugu opremu, naknadno su diskretno zaobljene, pa je rukovanje daleko prijatnije.

Na planu funkcionalnosti, izmene i dorade su brojne, iako veoma diskretne i često nevidljive, čak i za dobro upućene korisnike. Svi unutrašnji delovi, uprkos izuzetno preciznoj izradi ručno se dorađuju i uklapaju, a naročita pažnja se poklanja kvaltetu okidanja. Ram i navlaka imaju ukupno deset kontaktnih površina, koje se poliraju poput ogledala da pruže minimalni otpor, a posebno se polira i kanal udarne igle. Opruge su mekše od standardnih i dolaze od renomiranog proizvođača “Wolf”, čuvenog po kvalitetu. Vođica glavne opruge je nešto većeg promera, teška i pune dužine. Izvlakač je povećan, kao i otvor za izbacivanje čaura, što se pozitivno odražava na pouzdanost u radu. Kočnica je obostrana, ali nije prevelika i ne predstavlja smetnju kod nošenja. Navlaka je dobila zareze za sigurniji hvat pri repetiranju i na prednjem delu, a sa donje strane drške je levkasto proširenje, koje olakšava brzu izmenu okvira sa municijom. Po sastavljanju oružja, čitav sklop prolazi kroz detaljnu kontrolu i po potrebi se dorađuje, sve dok majstori ne budu potpuno zadovoljni. Da bi se osiguralo besprekorno funkcionisanje, “Valtro” uz oružje nudi i sopstveno sredstvo za podmazivanje. Finiš osnovne verzije je klasično crno bruniranje, ali se uz doplatu nudi tvrdi hrom, crno tefloniziranje ili polimerski finiš u boji po izboru kupca. To je i jedini iskorak u odnosu na klasične modele (barem za sada), jer na M-1998 A1 nećete pronaći šinu za montažu lasera ili lampe, kao ni rupe na ramu za postavljanje kolimatora. Nišani su sportski, potpuno podesivi po pravcu i visini, a opciono se nude tricijumski za loše svetlosne uslove. Zanimljivo je da se za policijske jedinice nudi okidač sa većom silom, jer je u SAD na snazi savezni propis po kome je minimalna sila na okidaču za službeno oružje nekih 1.300 g. Sve ove dorade učinile su da Valtro M-1998 A1 bude izvanredno pouzdan, lak za rukovanje, udoban i precizan pištolj, za koji proizvođač daje garanciju da će sa pet metaka na 50 jardi (oko 45 m), praviti grupe manje od 76 mm. Ovo je sjajan rezultat čak i za takmičarsko oružje. Kada na to dodate snažan i efikasan kalibar, izvrsnu ergonomiju, besprekoran rad i pouzdanost, dobijate jedan od najboljih borbenih pištolja današnjice. Nikakvo čudo što stari M-1911 (ili u ovom slučaju Valtro M-1998 A1) uživa status ikone.

“Valtro” je ponudio pump-action sačmaricu kao dopunu službenom pištolju. Italijani imaju vekovno iskustvo u proizvodnji najfinijeg lovačkog oružja, ali su jednako uspešni i u domenu borbenih sačmara. Njihove poluautomatske sačmare su verovatno najbolje oružje tog tipa. Ipak, kada je o repetirkama reč, Amerikanci su neprikosnoveni, a mehanizam Remingtona 870, važi za jedan od najboljih. Zato je iskorišćen kao uzor za službenu pušku PM-5, ali dok klasične pumparice uglavnom koriste tubularni magacin smešten ispod cevi, kod PM-5 to je samo vođica za prednji rukohvat, kojim se istovremeno i repetira oružje. Magacin je kutijast, brzo izmenjiv i smešten na uobičajenom mestu, sa donje strane ispred štitnika okidača. Sve ostalo predstavlja skup poznatih rešenja, uključujući mehaničke nišane, fiksni polimerski ili metalni preklopni kundak i pištoljsku ručicu po izboru. Za proizvodnju je angažovana čuvena fabrika “Benelli”. Budući da je repetirka, mogu da koristi patrone 12/70, 12/76 i 12/89, cev je duga 51 cm, iznutra je tvrdo hromirana i ima set izmenjivih čokova, a kutijasti magacini primaju sedam ili 12 patrona. Osnovna taktička prednost ovakvog koncepta je brže prepunjavanje, jednostavniji prelazak na drugi tip municije (dovoljno je zameniti okvir) i manja osetljivost na zastoje, izazvane prljavštinom u magacinu. Zbog toga se sačmare PM-5 nalaze u opremi specijalnih snaga Italije i Francuske, ali u SAD nisu naročito popularne, pa već izvesno vreme nije u ponudi. Uprkos tome polovni primerci i danas koštaju više od novih “remingtona” ili “mossberga”. Na tržištu kao što je američko, gde se pre svega ceni praktičnost, pa zatim domaći proizvod, ovo je jasan pokazatelj poverenja kupaca. A “Valtro” ga svakako zaslužuje.
D. Šaponjić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još