Izrada po strogim zahtevima

Evo jednog prestižnog proizvođača skupocenog lovačkog oružja. Armas Larm „La Armeria de Madrid“, na adresi: Infanta Maria Teresa 15. 28016 Madrid, Španija – proizvodi uz mnogo ručnog i umetničkog rada, unikatna lovačka oružja, visokog kvaliteta, u tehničkom i estetskom smislu. Njihovo opredeljenje su puške ožlebljenih cevi, uglavnom dvokuglare položenih cevi, ali i obrtnočepni lovački karabini u teškim kalibrima i Mauser 98, večno aktuelnom sistemu. Već na prvi pogled, vidimo da se ovde radi o oružju koje verovatno nikada nećemo imati, ali ga svakako vredi upoznati.
Počnimo sa dvokuglarama “La Armeria de Madrid”. U drugoj polovini 19. veka, saobraćajna sredstva postala su savršenija i ljudi su u većem broju počeli da putuju po svetu. Mnogi, skloni nauci, ali i avanturama, našli su se u neistraženim prostranstvima Afrike i Azije. Izazovi i opasnosti koji su tamo vrebali, bili su daleko iznad onih, koji su svojstveni za Evropu ili Severnu Ameriku. Na tim teritorijama, moglo se opstati samo uz apsolutno pouzdano oružje, visoke zaustavne moći, koje je sposobno da munjevito ispali i drugi – „popravni“ metak. Pucati iz blizine na lava, nosoroga, bivola, slona, leoparda, tigra… raniti ga i ostati sa praznom puškom, najčešće je značilo sigurnu smrt. Zato su se još tada, u 19. veku, puške teške dvokuglare, nametnule kao pravi izbor. Od tada su pronađeni obrtnočepni lovački karabini, u koje staje više podjednako snažnih metaka i oni su prihvaćeni od znatnog broja lovaca, ali teške dvokuglare i dvokuglare uopšte, nikada nisu sišle sa lovačke scene.


Za mnoge lovce širom sveta, puška sa dve ožlebljene cevi koje se prelamaju, još uvek je jedini izbor. I zaista, uživanje je loviti dvokuglarom, jedino „ali“ predstavlja njihova visoka cena.  U dvokuglare koje proizvodi Armas Larm “La Armeria de Madrid”, ugrađeno je sve dosadašnje znanje, dostignuto u izradi dvocevnih pušaka. Nije problem napraviti čvrste brave i pouzdane mehanizme za opaljenje. Gravura i fini kundak, takođe, ne predstavljaju teškoću pri izradi. Kod dvokuglara je jedino teško postići, da obe cevi pogađaju u jednu tačku. Za to se utroši mnogo stručnog i isključivo ručnog rada. Tek kada probni strelci potvrde, da se grupa od dva metka u krugu 2,5 cm pucano sa daljine od 100 m dobija svaki put, tada se kvalitetna puška dvokuglara smatra završenom.


„La Armeria de Madrid“, proizvodi cevi od boehler rasant čelika i u svim kalibrima koje poželi kupac. Ovo nije prodavnica, gde kupujete gotovu pušku. Ovde se oružje naručuje i izrađuje po strogim zahtevima i telesnim dimenzijama kupca. U zavisnosti od želje i kalibra, dužina cevi može da bude od 55 do 65 cm. Kao što i masa oružja, u zavisnosti od kalibra i dužine cevi, može da iznosi između 3,2 i 4,5 kg. Skupocena oružja nemaju monoblok, već se cevi spajaju po tzv. demiblok ili chopper-lump sistemu. Šta to znači? Kod demiblok spajanja svaka cev se radi zajedno (kao jedna celina), sa polovinom zabravljujućeg ključa. Zatim se, posle detaljnog merenja i uparivanja, ove cevi letovanjem spajaju. Demiblok način spajanja cevi je znatno skuplji, od spajanja cevi monoblokom. Podsećamo: monoblok je nezavisni komad čelika, koji povezuje cevi, a u njemu je urađena brava – ključ. Kod dvokuglara, naročito onih teških za afrički lov, po pravilu se puca sa malih rastojanja, uz upotrebu mehaničkih nišana. Zato madridska dvokuglara ima pomični zadnji nišan i okruglu mušicu. Međutim, u uslovima smanjene vidljivosti, jednostavnom rotacijom-zaokretanjem, velika fosforescentna loptasta mušica se stavlja ispred ove manje mušice i tako se u sumrak lako nalazi cilj. Za izvlačenje čaura služe široki snažni izvlakači, koji obuhvataju čak jednu trećinu obima dna čaure. Kod manjih i srednjih kalibara, „La Armeria de Madrid“ primenjuje Purdey sistem bravljenja sa dva donja ključa. Za najteže kalibre koristi se tzv. Purdey-Scot sistem, koji uvodi i dodatnu – treću bravu. Ovaj treći ključ se nalazi na gornjem delu, između cevi i blokira ga odgovarajući klin.


Sve njihove express puške-dvokuglare imaju udarne mehanizme – mehanizme vatri, smeštene na bočnim pločicama. Ovaj mehanizam je 1883, patentom zaštitila engleska firma „Holland & Holland“, pa se i danas tako zove. Holland & Holland mehanizmi za paljenje su skupi za izradu, a krasi ih mekano okidanje i korišćenje hvatača – interseptora, koji sprečavaju neželjeno opaljenje. Vrlo lako se skidaju, u cilju kontrole i održavanja. Nije na odmet ni velika spoljašnja metalna površina bočne pločice, koja nosi mehanizam, a služi za ukrašavanje oružja graviranjem. „La Armeria de Madrid“, u zavisnosti od kalibra, ugrađuje dva različita tipa Holland & Holland bočnih mehanizama za opaljenje. To je logično, jer različiti kalibri koriste kapisle za čije je iniciranje potrebna nešto manja ili veća sila. I toj sili udara udarača su i prilagođene „V“ lisnate opruge u mehanizmu. Izrada ovih „V“ lisnatih opruga, neuporedivo je skuplja, od izrade spiralnih i zavojnih opruga. Orahov kundak igra veliku ulogu u ukupnoj vrednosti jedne puške. To se kod ovog proizvođača i te kako poštuje. Bira se samo potpuno „umirena“ najkvalitetnija orahovina, najlepših šara. Sve površine su ručno rađene – fino polirane i obrađene nauljivanjem, tako da imaju izgled somota. I za evropski lov, mnogi dobrostojeći kupci naručuju dvokuglare manjih kalibara u “La Armeria de Madrid”. Na sreću, pored onih koji vole poluatomate, ima uvek i lovaca koji love kip-laufom ili dvokuglarom.


Ukratko ćemo da pomenemo lovački karabin obrtnočepnog sistema Mauser 98, koji proizvodi Armas Larm „La Armeria de Madrid“. Interesantno je da ovim karabinom, firma zaokružuje potrebe lovaca za oružjem. Dvokuglarom se ne puca na velikim daljinama, ali je zato tu obrtnočepni karabin, baš stvoren za pucanje na ekstremnim udaljenostima. „La Armeria de Madrid“ za osnovu uzima mehanizam Johannsen magnum Mauser i posle fine dorade, ugrađuje u njega kvalitetnu cev Lotar Valter. Action – mehanizam koji radi Johansen, ima znatna unapređenja i veoma je kvalitetan – sam vrh. Na primer, kod njega je otvor za udarnu iglu 0,3 mm manji nego inače. Urađena je integralna (u sanduku) montaža optičkog nišana. Poboljšan je izvlakač i uvođenje metka. Kočnica ima tri položaja i bira se klizna ili „leptir“. Udarna igla je deblokirana samo u slučaju stoprocentnog zabravljivanja zatvarača. Ugrađen je po izboru francuski šteher ili potpuno podesivi obarač. Rekonstruisani magacin i dno magacina. Do perfekcije je obrađena rampa za uvođenje i ležište metka. I sve je to urađeno, od punog komada vrhunskog legiranog čelika 42CrMo4. Uz vrhunsku cev Lotar Valter, odlične nišane (sa noćnom mušicom), najbolji orahov kundak, gravuru po želji i izbor svih mogućih kalibara i dužina cevi, svaki bogati lovac će za visoku cenu dobiti i pušku vrhunskog kvaliteta.
V. MITROVIĆ

foto „La Armeria de Madrid“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još