Lovac sa severa

Malo ko je na ovim prostorima upoznat sa činjenicom da se i u Evropi, iako važi za područje na kome bolje “prolaze” poluautomatski pištolji – proizvode i veoma kvalitetni i skupi revolveri. Neki od ljubitelja oružja su čuli za francuski “Manurhin” ili nemački “Korth”, ali malo ko zna za preduzeće “Janz-Praezisionstechnik” sa severa Nemačke, koje je do sada proizvodilo visokokvalitetne, takmičarske revolvere. Ovaj proizvođač je odlučio da se oproba i u izradi revolvera za svakodnevnu upotrebu i lov i tako proširi krug klijenata.
Za stručnu javnost nije tajna da “Janz-Praezisionstechnik”, pri izradi takmičarskih modela koristi delove renomirane nemačke firme “Korth”. Od konkurencije sa juga Nemačke nabavljaju bravu, sistem za odbravljivanje doboša i udarnu oprugu. Kontura rama ovog lovačkog revolvera odgovara veličini Round Butt “smitovog” “N” rama, tako da posle manjih modifikacija, mogu da se montiraju obloge drške, proizvedene za ovu veličinu rama.
U ponudi postoje različite kombinacije sa različitim širinama proreza na zadnjem nišanu i oblicima mušice. Primerak koji je testiran (test objavljen u časopisu “Visier”), opremljen je visokom mušicom, dodatno nazubljenom radi sprečavanja refleksije. Zadnji nišan je podesiv samo po širini. Raniji modeli bili su opremljeni mikrometarskim zadnjim nišanima, ali kako je za novi model predviđena mogućnost izmene kalibra, prostom izmenom cevi i doboša – svaka cev je opremljena posebno podešenom mušicom, tako da strelcu ostaje samo da obavi bočnu korekciju zadnjeg nišana.


Tipično za ovog proizvođača i novi revolver je opremljen mogućnošću podešavanja sile okidanja, pomoću malog vijka. Opseg podešavanja iznosi od 800 g do 2000 g. Udarač na ovom modelu, zapinje se preko torzione, a ne klasične, spiralne opruge. Čeoni deo torzione opruge vidljiv je na desnoj strani oružja, a na ramu se nalaze oznake u obliku crtica, koje služe za lakše regulisanje. Okretanjem imbus-vijka povećava se napon opruge, što dovodi do povećanja sile okidanja. Samim tim, konstrukcija brave razlikuje se u velikoj meri od drugih modela, gde ovakva podešavanja, bez rasklapanja oružja nisu moguća.
Još jedna posebna osobina sistema Janz su tri čelična valjka različitih dimenzija, pomoću kojih se podešava tačka okidanja u DA režimu. Promer elementa, montiranog između obarača i prenosnika, određuje da li tačka, na kojoj dolazi do okidanja, može jasno ili blago da se oseti ili je neprimetna. Ono što na drugim modelima može da se postigne tek veoma preciznim podešavanjem (koje često mnogo košta), na ovom modelu se dobija praktično iz kutije – meko okidanje revolvera, koje nigde ne zapinje, sa podesivom silom i tačkom okidanja. Više od toga, jednostavno, nije moguće.
Po želji kupca isporučuje se i model sa cevi dužine 4 inča, sa kanelurama na dobošu. Testirani primerak imao je cev klasične konstrukcije. Po želji, ali bez doplate, može da se dobije i poligonalna cev.


Nemci svoje revolvere izrađuju od spororđajućeg i visoko legiranog hrom-mangan čelika. Dok su drugi modeli ovog proizvođača ispolirani do visokog sjaja, lovački revolver ima mat crni brunirani finiš. Ovo možda nije tako efektno, ali je u svakom slučaju praktično. Na kraju krajeva, za oružje koje svoje kvalitete treba da potvrdi u prirodi, ovakva završna obrada je potpuno na mestu. Drška od drveta sa divnom strukturom i ležištima za prste, privlači posebnu pažnju.
U toku prvog dela testiranja, pri čemu je korišćena stega, najbolje rezultate pokazale su cenovno veoma povoljne, blago punjene laboracije iz “Sellier & Bellota”, sa ravnim zrnima, sa delimičnom košuljicom. Ovaj revolver se veoma dobro snalazi i sa jačim laboracijama: ISP Winchestera ili ručno punjenom municijom, sa zrnom Sierra. Cev očigledno lošije reaguje na teška i spora zrna ili na veoma jaka punjenja, kao što je to bilo kod ručno punjene laboracije sa Hornady zrnom.
U nastavku testa, pucano je iz ruke. Karakteristika sistema okidanja je pokazala sve svoje kvalitete i u SA i u DA režimu. Montirana mušica se pokazala kao izuzetna za pucanje na strelištu, za lov bi možda trebalo montirati mušicu sa lumiscentnim umetkom.
Na kraju, može se reći da prednost ovog revolvera nije neka “naročita” preciznost, ona odgovara nivou prosečnih modela S&W ili “Rugera”, nego potpuna posvećenost detaljima: visok nivo obrade i mogućnost podešavanja brave i okidača. Sve ovo, pored cene, koja je stvarno impresivna, čini ga ekskluzivnim.
M. RANKOVIĆ

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još