Oružje sa patinom

Još 1650, Gaj Verne, osnovao JE puškarsku radionicu u Sent Etjenu. Bračnim vezama potomaka puškara Gaja Vernea i Gaja Karona, najstala je jedna od najstarijih, porodičnih evropskih firmi za prozivodnju oružja “Verney – Carron”: već šest generacija smenjuje se na njenom čelu…
U Francuskoj, zemlji viteškog lova, vekovima unazad provereni proizvođači oružja i lovci, ukazuju poverenje jedni drugima U bogatoj ponudi, svako može da nađe nešto za sebe: bok sačmaricu Sagittaire – strelac, super 9 bokericu, položaru J.E.T. i poluautomat na sačmu, V 12.
Model Sagittaire (Strelac). Ova puška radi se u kalibrima 12/70, 12/76, 16, 20/76 i .410. Uz široku ponudu kalibara, na raspologanju su i dužine cevi: 56 cm, 66 cm, 71 cm i 76 cm. Verziju koja je najkraća (56 cm), Englezi zovu “slug”. To podrazumeva, da su na gornjoj cevi ugrađeni puščani nišani, koji na kratkim rastojanjima lovova na divlje svinje, pri korišćenju jedinačnih projektila, čine ovo oružje efikasnim. Mušica je izrađena od svetlećeg fiber-optik vlakna i smeštena je na visokom postolju, na kome se nalazi glodanjem urađeni “lastin-rep” žljeb. U taj žljeb, umesto ove mušice, može da se smesti i mali refleksni nišan sa crvenom tačkom, što je veoma popularno u Francuskoj. Tu ima logike: nišanite sa oba otvorena oka, obuhvatajući široko vidno polje i samo crvenu tačku na malom ekranu, poklapate sa ciljem. Naravno, o eventualnom preticanju uvek mora posebno da se vodi računa. Za ovo su pogodni Docterov ili originalni Verni – Karon nišan, koji su malih dimenzija. Zadnji nišan ove slag “gros gibier 12” puške za crnu divljač, smešten je ukoso u svojoj rampi i može da se pomera. Ova kompaktna puška, ima uz čeličnu baskulu, masu od samo 2.900 g, što dovodi do moćnog trzaja, kada pucate municiju 12/76 maksimalnih laboracija.


I ostale verzije bokerice model Sagittaire, nude se po izboru sa glavom – baskulom, izrađenom od čelika ili lake legure ergal, koja je razvijena za francusku avio-industriju. Zašto baš laka legura? Puška sa baskulom od ergala i cevima dužine 66 cm, ima masu d 2,7 kg. U Francuskoj, žene su podjednako kao i muškarci – pasionirani lovci. Lovi se u planinskim predelima, gde je svaka ušteda u težini dragocena. Uostalom, firma “Verney – Carron” sigurna je i u svoje lakše konstrukcije, koje ipak imaju čelični umetak u zoni udarnih igala, tako da se bez bojazni i na njih daje ista, petogodišnja garancija za svaku novu pušku.
Serija Sagittaire bokerica, bravi cevi preko dva paralelna, cilindrična klina, koji ulaze u otvore na monobloku, u zoni gornje cevi. Ovim smo odgovorili i da su gornja i donja cev, povezane mono blokom, koji završava donjom cevi i ima ekstremno nizak profil. Cevi su, naravno, spojene celom dužinom prutevima, a gornja ima i ventilirajuću nišansku šinu. Neobična konstrukcija modela Sagittaire, vidi se pored bravljenja i u smeštaju komandne kočnice. Ovde kočnica nije na vratu puške, već se nalazi ispred prednje ili ispred jedine obarače, jer postoje izvedbe i sa jednom i sa dve obarače. Kočnica se pre pucanja, jednostavno potisne kažiprstom kojim se okida. Potrebno je malo vežbe kod onih lovaca, koji su lovili klasičnim sačmaricama, koje imaju kočnicu na vratu kundaka. Sve u svemu, “Strelac” je robustna, pouzdana sačmarica širokog izbora cevi čokova, kalibara i težina. Cena joj je od 983 do 1.296 evra, za najluksuzniji model.
Bokerica “Verney – Carron super 9” je skuplji model, baziran na klasičnoj konstrukciji. Mono blok, kojim su spojene cevi, završava se na dnu žljebom, u koji ulazi široka donja, zabravljujuća ploča. Masovno primenjivano rešenje, dalo je potvrdu kod ogromnog broja uspešnih bok pušaka brauning 25, IŽ – 27. I kočnica je smeštena na uobičajenom mestu – vratu kundaka. “Super 9” se radi sa baskulama od čelika ili ergala i sa udarnim mehanizmima, sa jednom selektivnom ili dve obarače. Na pojedinim verzijama ovog modela (kao i prethodnog), ugrađuju se ukrasne, gravirane bočne pločice. Ali, ne znači da su to puške sa holand-holand mehanizmima, radi se isključivo o estetskom detalju.


Cevi od hrom-molibden čelika, mogu da budu dužine 61, 66, 71 i 76 cm. Pored fiksnih čokova Verni – Karon, ovaj i drugi modeli, snabdeveni su sa čak tri vrste izmenjivih čokova. Znači, imamo standardne unutrašnje “interne” čokove u pet veličina suženja (cilindar, jednu četvrtinu, pola, tri četvrtine i pun čok). Zatim, imamo “long” čokove koji izviruju van cevi za 30 mm. U svih pet suženja. I na kraju postoje i “ekstra long” čokovi, koji izviruju 50 mm van cevi. Ovaj model bokerice, radi se u desetak cenovnih razreda kundaka i gravure, ali samo u dva kalibra 12/70 i 12/76. Cene su od 1.845 do 2.608 evra.
J.E.T. položare. Oni koji vole klasične dvocevke sa položenim cevima, a takvih na sreću je još uvek najviše, Verni – Karon, prozivodi tri modela J.E.T. položara. To su J.E.T. 20, koja ima dugu cev 70 cm i masu 2,85 kg, a isključivo se pravi u kalibru 20/76. Najrasprostranjeniji model J.E.T. Rustic, radi se u kalibrima 12/70 i 16/70, u fiksnim polu i punim čokovima i cevima dužine 70 cm. Ova klasična položara, umerene je težine 3,0 kg, ali i cene – 966 evra. U Francuskoj, koja izlazi na Sredozemlje i Atlantik, najviše se love ptice selice. Za to postoje posebne puške, a jedna od njih je i položara J.E.T. Canrdouze u kalibru 12/89. Za ne poverovati… Dužina cevi je 80 cm. Ova dalekometna “artiljerija” ima izmenjive čokove i masu od 4.100 g, a za toliko čelika je čak i jeftina – 1.147 evra. Iako, na potkovu kundaka ima dvostruki gumeni amortizer i navedenu masu, veći broj ispucanih metaka, donosi i višednevne bolove u ramenu.
Sačmarica V12. Za kraj prikaza o Verni – Karon sačmaricama, izabrali smo novi V12. To je poluautomat, koji funkcioniše na principu pozajmice gasova. Radi se u kalibru 12/76, a cevi su duge 71, 76 i čak 82 cm. Ova poslednja, namenjena je pomenutom lovu ptica selica, na velikim visinama. Model V12 pouzdano radi sa težinama punjenja, u rasponu od 28 do 52 g. U tubularni magacin staju dva, odnosno četiri metka (gde zakon to ne zabranjuje). Sanduk poluautomata je od legure ergal, a klip, zatvarač i unutrašnjost cevi, tvrdo su hromirani. Puška poseduje “kat-of” uređaj, koji služi za brzu promenu metka u cevi. Kao i navedene bokerice, ovaj poluautomat ima tri različite familije čokova: standardni (“interne”) idu uz pušku, a ostali, “long + 3” i “ekstra long + 5 cm”, dokupljuju se. Ventilirajuća šina širine 7 mm, završava se okruglom, metalnom mušicom. Ovaj klasični poluautomat, finog orahovog kundaka i u crnom mat nereflektujućem finišu, košta 900 evra (cena u Francuskoj).
V. MITROVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još