Oružje za „ne daj bože“

Postoje tipovi oružja koje zub vremena ne nagriza. Prolaze godine, decenije, pa i vekovi, a brojni poklonici oružja i dalje ljubomorno čuvaju, održavaju i koriste sačmare „orozare“, SA revolvere, lake karabine lever-ekšn sistema, jednometne kip-lauf kuglare, dvocevne, malogabaritne pištolje derindžere… Ta jednostavna, pouzdana i uvek upotrebljiva oružja, konstrukcijom su nadživela vreme u kome su nastala.
Iako postoji firma „American Derringer Corp.“ u gradu Waco (Teksas), koja proizvodi dvocevne pištolje malih dimenzija, ovoga puta nećemo pisati o njoj. Upoznaćemo vas sa sličnim, ubojitim „mališanima“, koje proizvodi BOND ARMS INC iz mesta Granbury (takođe u Teksasu).

Niko ne tvrdi da za kućnu samoodbrnau nema efikasnijeg oružja od snažne, po mogućstvu višemetne, sačmarice. Ili da u planini, strahove od „predatora“ sigurno razgone „lekovi“: Desert Eagle .44 Rem Mag, ili SW 629 .44 Rem. Mag… Međutim, sve ove cevi imaju i nedostatke, koji proističu iz njihovih ogromnih dimenzija.
Odavno su stručnjaci za samoodbranu zaključili da je najbolje oružje – ono koje u svakom trenutku imate kod sebe. U zemljama, gde se oružje nosi pod strogo definisanim zakonskim odredbama, sasvim zadovoljavajući izbor predstavljaju maleni, snažni, dvocevni derindžeri. Izuzetno su popularni u SAD. Toliko da u masovnom, američkom streljačkom takmičenju – Kauboj ekšn šuting (CAS), postoji i disciplina: pucanje derindžerom – World Championship Derringer.
Ovaj Bond Arms, iako prisutan tek od 1997. prosto hara na tom takmičenju. Jer, pobednici CAS za 2000, 2001 2002, 2003 i 2004. su svi pucali BA derindžerom, što je pravi znak kvaliteta. Autor ovog teksta, sa BA dvocevnim pištoljima, prvi put se sreo na IWA u Nirnbergu, pre nekoliko godina. Utisak je više nego povoljan: to uopšte nije malo, jeftino, lagano, džepno oružje – već snažni, solidno urađeni, dvocevni, samoodbrambeni pištolji.

Ceo derindžer je, bez obzira na kalibar, izrađen od vrhunskog, nerđajućeg čelika. Paleta kalibara zadovoljiće i najizbirljivije. Radi se u malom .22 LR, zatim .32 H&R Magnum, u koji staju .32 SW Long i .32 ACP (7,65 Browning). Slede .357 Magnum u koje idu svi .38 Special meci. I veliki revolverski kalibri .45 Colt, .45 Schofield, .44 Russian, .44-40 takođe su zastupljeni.
Od pištoljskih kalibara, BA derindžer prima: 9×19, .40 SW, .10 mm Auto, .45 ACP, .45 Glock Auto, ali i novi metak .450 Auto Bond. Ovaj ekstremno snažni metak, razvijen je specijalno za njihove derindžere, ima zrno od svega 100 grs (6,48 g), koje fragmentira odmah po ulasku u cilj. Početna brzina iz cevi duge samo 3 inča (76 mm), iznosi zapanjujućih 610 m/s. Kada se ovo ubaci u formulu za kinetičku energiju, dobije se energija zrna na ustima cevi od 1206 džula. Proizvođač iz derindžera .45 Auto Bond, dozvoljava pucanje municije .45 ACP ili .45 Super, ali strogo zabranjuje korišćenje .45 Auto Bond u pištoljima .45 ACP.
Derindžeri i pored ovih kalibara, imaju kombinaciju, koja je najpopularnija i najviše primenjiva za nošenje u prirodi. To je sačmeni patron .410, kroz revolverski, teški metak .45 Colt. Ukoliko se odlučite za varijantu sa dužinom cevi od 3 inča (76 mm), onda morate da koristite kraći .410 patron – 2,5 inča (63,5 mm). Ali, za samo pola inča dužu cev (12,7 mm) od 3,5 inča (89 mm), prima i najduže .410 patrone od 3″ (76 mm). Taj uzani .410 patron, nije ni malo naivan. Kada je punjen sitnom sačmom, predstavlja izuzetno efikasno oružje za eliminaciju otrovnih zmija. Takođe, istom sačmom možete da ulovite i nešto za ručak: kunića, jestivu pticu, ili ribu, u plitkoj vodi. Naravno, u uslovima preživljavanja u divljini, a ne u krivolovu.
Ako je patron .410 punjen krupnijom sačmom, na primer prečnika 4, 4,5 ili 5 mm, to je efikasno sredstvo za zaustavljanje vuka ili opasnog, razbesnelog psa, ali i lošeg „homo sapiensa“. Najkrupnija sačma, prečnika 7,65 ili 8,8 mm, kao i slug jedinačni projektili, rezervisani su za najveće i najteže napasnike, ali i za ulov (u preživljavanju), krupne divljači. Da bi to jednostavno objasnili, ističemo podatak, da maleni patron .410 od 3 inča, u sebi sadrži pet olovnih kuglica, prečnika 7,65 mm.
Znači, patron .410 je u jednoj cevi, a u drugoj nosite strašni, teški, spori „kaubojski“ metak .45 Long Colt (.45 Colt). I sa samo dva metka, derindžeri pružaju strahovitu, odbrambenu snagu. Na bliskim rastojanjma su, zaista, efikasni. Naročito u ovoj kombinaciji: cevi duge 3,5 inča i kalibar .410-76/.45 Colt.

Dve prelamajuće cevi, rotiraju oko gornjeg okretnog zgloba, koji služi i kao fiksni, zadnji nišan. Cev se bravi donjom bravom, povezanom sa polugom koja rotira nadole, u cilju odbravljivanja. Uz pištolj Bond Arms, isporučuje se mali imbus ključ, kojim se par cevi za nekoliko sekundi, mogu zameniti drugim. Rezervne cevi mogu da budu drugačijeg kalibra, ali i kraće, ili duže.
Uz uslov da oružje po zakonu smete da nosite, za urbane sredine kupuju se cevi kalibra .357 Magnum, manje dužine – 3 inča. U pištolju se nosi lakša laboracija .357 Magnum, ili .38 Spl+P, sa dobro izabranim zrnom – i to u jednoj cevi. U drugoj cevi je CCI .38 Spl Shot-Shel – metak, punjen sitnom sačmom. Znači, sačmeni za prvu, nesmrtonosnu samoodbranu, i drugi za – „ne daj bože“. Odmah pri nabavci pištolja, pored ovih .357 cevi kupili ste i duže (3,5 inča) cevi kalibra .410-76/.45 Colt, koje montirate pre polaska u divljinu.
Bond Arms derindžer ima SA mehanizam za okidanje, pri čemu svako napinjanje udarača i povlačenje obarača opaljuje po jednu cev. Takozvani, mehanizam sa klackalicom.
Udarač može da se postavi u položaj „na prvi zub“. Pored toga, poseduje i odličnu kočnicu poprečnog tipa. Kada dugme kočnice gurnete palcem udesno, pojavi se crveno obojeni prsten kočnice, sa druge strane pištolja. To je znak da je oružje spremno za paljbu, tj. otkočeno.
Pored ovoga, “Bond Arms” ima i uređaj za unutrašnje zaključavanje mehanizma, koji štiti oružje od neovlašćenih osoba i dece. Na pištolj se, jednostavnom radnjom može postaviti (i skinuti) zaštitnik obarača, koji pomaže pri dvoručnom hvatu oružja, neophodnom kod težih kalibara.


Fabrika proizvodi četiri modela: Texas Defender, Cowboys Defender, Century 2000 i Snake Slayer. Ovaj poslednji – “ubica zmija” – ima cev od 3,5 inča i nešto dužu dršku, što pogoduje ljudima sa velikom šakom. Bez obzira da li se radi o pištolju na revolverske, sačmene .410, ili pištoljske metke, izvlačenje ispaljenih čaura se obavlja bez teškoća. Oružje je izvanredno urađeno na CNC mašinama, tako da izmereni montažni zazor, između cevi i rama, iznosi dva stota dela milimetra. Solidnost celog oružja i njegov kvalitet, osete se čim ga uzmete u ruku. I pored male dužine, ono je ipak masivno, snažno i uopšte ne liči na igračku. Njime se lako nađe cilj i vrlo brzo se napinje udarač. Okidanje nije baš sportsko, ali je kratko i odsečno. Sigurnost je na visini, čemu doprinose i udarne igle, koje su uvučene u ram, sve do trenutka udara udarača.
Interesantno je da se i trzaj jačih kalibara sasvim dobro podnosi, jer oblik drške (kao kod SA revolvera), dovodi do klizanja oružja uvis pri opaljenju, čime se utroši energija trzaja. To daje brz, drugi hitac.
Po svemu, ovaj maleni BA derindžer je izvanredno oružje. Vlasniku omogućava raznovrsnu upotrebu, uz korišćenje više para cevi. Možda je najbolju ocenu o derindžerima dao Bob Munden, slavni američki “kauboj ekšn šuter”: “Pucam profesionalno, neprekidno već 47 godina. Jednostavno, morate da volite ovaj derindžer. Veoma je brz, lak za upotrebu, izrađen za ekstremne uslove. Do sada nisam upoznao nijedan sličan njemu…”.
V. MITROViĆ

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još