Pattada

Na svim sajmovima lovačke opreme ili noževa brojni su proizvođači tradicionalnih lovačkih noževa i svi se vezuju za određeni region. Najpopularniji su, naravno, skandinavski, koje bez problema prepoznaju i laici, tu su i čuveni francuski noževi, bilo u obliku jeftinih Opinela ili vrhunskih i vrlo skupih Laguiolla. Međutim, sve je više noževa o čijem poreklu se malo zna.
Jedan od regiona u kome postoji niz tradicionalnih noževa, a o kome se kod nas malo zna, je Sardinija. Svi modeli noževa iz ovog kraja potiču još iz srednjeg veka i skoro da se u formi nisu menjali od renesanse. Pritom, bez obzira na zajedničko poreklo, noževi sa Sardinije imaju najraličitije oblike sečiva, prilagođene zanimanjima u mikrolokaciji.
Možda najopznatiji po imenu su Resolzas, iz opštine Pattada u regionu Sassari na severu Sardinije. Van Italije, o njima se malo zna, bez obzira što je tokom vremena Pattada postala sinonim za skoro svaki preklopni nož sa špicastim sečivom. Dizajn Pattade vodi poreklo s početka 19. veka, otprilike iz istog perioda lao i Laguioli i Opineli. Više od dvesta godina nepromenjenog dizajna i te kako govori o kvalitetu i upotrebnoj vrednosti. Današnje Pattade prave i vrhunski custom proivođači širom Italije, pre svega zadržavajući tradicionalnu formu ali uz korišćenje vrhunskih materijala, kao što su savremeni praškasti čelici i finalnu obradu, koja je na savršenom nivou.

Pattada je nastao kao radni nož čobana čiji je zadatak da obavlja svakodnevne potrebe. Sečivo je špicasto, najšire na zadnjoj četvrtini, odakle se sužava u blagom luku prema dršci i u skoro pravoj liniji prema špicu. U zavisnosti od modela Pattade imaju skoro prava leđa, koja se blago spuštaju prema vrhu. Karakteristično za Pattade je da su sečiva brušena ravno i na najstarijim primercima, kao i da su sva vrlo tanka u poređenju sa ostalim noževima. Ovaklav dizajn Pattade vuče korene iz vremena kada je čelik bio veoma skup materijal, pa je od jednog komada trebalo napraviti što veće sečivo. No ovo ima i sporedni efekat: sečivo Pattade se ponaša kao skalpel, ali zahteva i određenu pažnju prilikom korišćenja, da ne bi došlo do pucanja. Vrh sečiva je nalik igli i omogućava vrlo precizne rezove.

Klasične Pattade nemaju bravljenje klaisičnom bravom. Sečivo se fiksira u otvorenom položaju samo zahvaljujući obliku repa – rešenje koje nam je poznato sa tradicionalnioh švajcarskih preklopnih noževa. Ovakvo rešenje se danas smatra anahronim, međutim, sasvim dobro završava posao, uz malo pažnje. Patada nije nož koji se koristi za bodenje, bez obzira na špicast vrh, pa samim tim, kod upotrebe prilikom sečenja i sila koje se koriste na ovako tankim sečivima, nema opasnosti od povreda. Sečiva tradcionalnih Pattada su duga izmedju 10 i 12 cm, što je optimalna veličina za skoro sve poslove.

Drške Pattade su okrugle u preseku, oblika ribe, proširene na prednjem delu sa vrlo blagim suženjem pred proširenje na kraju. Ovakav oblik drške je izuzetno udoban i omogućava preciznu kontrolu sečiva, bez obzira na nepostojanje branika na njemu. Tradicionalni materijal za drške na Pattadi je prirodni rog, upravo onih životinja koje gaje korisnici noževa: ovčiji, koziji ili bivolji. Svim Pattadama je karakteristično da imaju veliki metalni bolster (na tradicionalnim verzijama od mesinga) i da se isti materijal koristi za spajanje materijala drške na puna leđa. Pattade, bez obzira na starinski dizajn, imaju konstrukciju savremenih preklopnih noževa sa metalnim pločama i čeličnim punim leđima koja predstavljaju osnovu konstrukcije, na koju se kače materijali obloge. Ovakva konstrukcija, slična Laguiolu, omogućava mnogo finije podešavanje rada sečiva, od varijanti kod kojih se drška pravi prosecanjem žleba na komadu roga, karakteristične za mediteranske noževe koji su nastali otprilike u isto vreme. Zahvaljujući tankim drškama i nešto širem sečivu, Pattade nemaju karakterističan zarez za otvaranje noktom, već se otvaraju tako što dva prsta stegnu sečivo.
Savremeni Pattade su najčešće unikatni komadi. Italijanski custom proizvođači Paolo Calaresu, Giorgio Meloni i Augusto Curelli, proizvode Pattade pojedinačno, birajući najkvalitetnije rogove za drške i koristeći savremene materijale za sečiva. Većina proizvođača, sečiva na luksuznim Pattadama pravi od damaskus čelika, iskovanog u njihovim radionicama, dok savremene high-tech verzije koriste praškaste čelike sa trvdoćama nešto nižim od uobičajenih na savremenim noževima, da bi se izbeglo preterano lako lomljenje vrha.

Na sajmovima noževa u Italiji, moguće je videti i Pattade, koje pored savremenih praškastih čelika za izradu sečiva, koriste i kompozite kao što je G10 za drške, titanijum za bolstere i sve ostale mehaničke delove, kao i savremene liner lock brave za bravljenje sečiva. Ovakve Pattade, iako nisu tradicionalne, ovom starom dizajnu daju novu mladost. Na žalost, ovakvi modeli su dostupni samo pojedincima koji su spremni da odvoje i više od 500 evra za nož za svakodnevno nošenje.

Za razliku od Laguiola i španskih Navaja, kojima je zajednički vrlo detaljan reljef turpijom na leđima sečiva, Pattade imaju sečiva bez ikakvih ornamenata. Jedini ukrasni detalj Pattada, kako savremenih tako i tradicionalnih je bolster, koji je obično obrađen serijom zareza napravljenih dletom. Ovakav rad je još jedna jedinstvena karakteristika Pattada, koja ih jasno razlikuje od ostalih tradicionalnih noževa mediteranskg bazena. U zavisnosti od veštine majstora, ovaj, u suštini primitivan način ukrašavanja može da bude i jako detaljan, značajno podižući cenu noža.
Na prvi pogled, laiku Pattade deliuju kao borbeni nož, pre svega zbog vrlo finog tankog oblika sečiva. Iako su korišćene za ovu namenu, uglavnom u obračunima kriminalnih bandi u vreme depresije posle Prvog svetskog rata, Pattade su pre svega radni noževi za obavljanje preciznih poslova.

Savremene Pattade su pored kolekcionara, popularne i kao noževi za svakodnevno nošenje i obavljanje sitnih poslova. Zahvaljujći najpre mehanizmu za bravljenje sečiva, bez obzira na dimenzije, Pattade su legalne za nošenje u skoro svim urbanim sredinama. Iako dizajniran kao radni alat čobana, prosto briljira u obavljanju zadataka savremenog čoveka u urbanoj sredini. Savremene Pattade svakodnevno otvaraju pisma i pakete, seku hranu, a pre svega služe kao statusni simbol onoga ko ih nosi.

Ako vam se ukaže šansa, probajte Pattadu i videćete da nećete biti razočarani. No popularnost jednog ovakvog tradicionalnog noža, izrađenog modernim tehnologijama i od savremenih materijala otvara pitanje kako bi bile prihvaćene savremene varijante drugih noževa sa ovog podneblja, nastale korišćenjem novih materijala, vrhunskog finiša ali primenom tradicionalnog dizajna? Zamislite tradicionalnu preklopnu bradvu, sa drškom od G10 ili ivorz micarte, sa titanijumskim osovinama, fiksiranjem sečiva obmotavanjem kevlarskom pletenicom i sečivom od čelika S20V. Verujem da bi onaj ko uspe da napravi ovakvu kombinaciju, ostvario zapažen uspeh na svetskom tržištu.
R.K.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još