Precizni gromovnik

Artur Sevidž je jedan od najinteresantnijih likova u svetu oružja. Rođen je na Jamajci, gde je veliki deo detinjstva i mladosti proveo u divljini – prirodi. Sam je tvrdio da je taj period i najromantičniji period njegovog života. Školovanje nastavlja u Engleskoj i Americi, da bi, po završetku škole, otišao u Australiju, i tamo, godinu dana, živeo među Aboridžinima, u australijskom bušu. Jako je zavoleo Australiju, tako da je kasnije, kada se obogatio, kupio jedan od najvećih stočarskih rančeva na australijskom kontinentu.
U poslednjoj deceniji devetnaestog veka, Artur Sevidž odlazi u Ameriku, u mesto Utica (država New York), gde radi na železnici. Oduvek voleći oružje, ubrzo patentira konstrukciju „lever ekšn“ puške (sa polužnim mehanizmom) sa skrivenim udaračem, smeštenim u, dobro zatvoreno, čelično kućište. Interesantno je da je puška punjena izmenjivim „rotari“ okvirima za metke; slično današnjim karabinima „štajer“.
Već 1894. godine, u mestu Utica, Artur Sevidž osniva firmu SAVAGE, gde proizvodi pomenutu pušku, pod nazivom Model 99. Tu pušku dobija indijanski poglavica „Hromi medved“, da njome lovi; zauzvrat, njegov lik postaje zaštitni znak firme – sve do danas. Firma sve više jača i širi se, tako da, uskoro, počinje da proizvodi puške centralnog paljenja, malokalibarske puške ivičnog paljenja, pištolje… ali i municiju. „Savage“ učestvuje i na, do tada, najvećem svetskom konkursu za izbor službenog pištolja američke vojske. Njegov pištolj „Savage M1906“ u kalibru .45 ACP bravi rotacijom cevi (kasnije primenjeno na Štajeru M12, Bereti 8000 Cougar), i biva opravdano „poražen“ od izvrsnog Kolta M1911. No, pištolj „M6“ i dalje se proizvodi kao M6, M7, M15, sve do 7,65 ACP modela M1917, koji je primao 10+1 metak. Ovaj M1917 je, od 1920. do 1950, bio službeni pištolj vojske i policije u Portugaliji. Za vreme Prvog svetskog rata, „Sevidž“ proizvodi i čuveni mitraljez LEWIS.
Već 1920, firma „Sevidž“ je otkupila više konstruktorskih firmi, među kojima je najpoznatija bila „Stevens Arms“. Za „stivensa“ je tada radio najpoznatiji proizvođač cevi, Heri Poup. Potom, Artur kupuje „Warner Arms, Crescent Firearms, A.H. Fox“, tako da, u to doba, poseduje najveće kapacitete za proizvodnju oružja na američkom kontinentu. U Drugom svetskom ratu, ova firma danonoćno proizvodi milione komada najraznovrsnijeg vojničkog oružja.
Posle Drugog svetskog rata, već preglomazna, Firma se deli na više nezavisnih celina, koje ne proizvode samo oružje. Godine 1989, Ronald Koburn postaje predsednik Firme. Sam otkupljuje deo akcija, i deo proizvodnje preseljava ui Kanadu. U Kanadi se proizvodi jedan broj „lever ekšn“ pušaka, kao i sve malokalibarske puške.
Godine 1998, uočavajući da sve više Amerikanaca počinje „viteški“ da love pištoljem i revolverom, „Savage Arms“ predstavlja tržištu svoj kvalitetni lovački pištolj, pod imenom STRIKER. „Strajker“ se radi u kalibrima .22 LR, 17 HMR, .22 WMR, .223 Rem, .243 Win, 7 mm-08 Rem, .308 Win, .270 WSM, 7 mm WSM, kao i u najjačem, .300 WSM. Pištolj „strajker“ u ovom, najjačem kalibru .300 WSM testirao je Sem Fadala iz „Guns Magazina“, i njegove rezultate ćemo preneti. Ali, pre toga: među nama nema mnogo onih koji znaju kakv je to kalibar .300 Winchester Short Magnum.


Za .300 Winchester Magnum mnogi su čuli. Ovaj, snažan metak (E0=4718 J), međutim, zahteva puške sa dugim sanducima, jer je dug 84,8 mm, a hod zatvarača unazad, pri repetiranju, izuzetno je dug. Kao i ukupna dužina puške. To je, u poslednjih par godina, nateralo dizajnere municije da lansiraju takozvane, kratke, „šort-magnume“. Ovi, novi, kratki kalibri imaju ista zrna, ali i bolje balističke karakteristike, i veću energiju od „standardnih“ 7 mm Rem.Mag. i .300 Win. Mag.
Na primer: 7 mm Rem. Mag. ima metak dug 83,5 mm i E0=4041 J, dok je 7 mm WSM dug 72,6 mm, i ima E0 od, čak, 4343 J. Metak .300 WSM dug je 72,6 mm, uz energiju na ustima cevi od 4750 džula. E, taj .300 WSM je najjači metak za koji se pravi Savage Striker.
Lov pištoljem i revolverom osvaja Ameriku. Lovi se sva krupnija divljač koja zahteva puščane kalibre. Čak, .44 Rem. Magnum i .454 Cassul ni izdaleka više nisu dovoljni. Pazite: u ovom lovu puca se na mnogo kraćim rastojanjima nego prilikom lova lovačkim karabinom. Pištolji Sevidž Strajker u standardnim kalibrima primaju 2+1 metak, ali, s obzirom na „debljinu“ čaure „šort magnuma“, to je svedeno na jedan metak u fiksnom-neodvojivom magacinu, i jedan u cevi. Zatvarač je obrtno-čepni, identičnog zabravljivanja kao na karabinima „sevidž“: dva masivna brega-čepa; cev je duga 356 mm, što daje ukupnu dužinu od 565 mm i masu od 2497 grama.
Nemojte reći: „preteško za pištolj!“. Ovaj pištolj puca puščane „magnume“; mora da ima solidnu težinu. Čak je, na kraju cevi, ugrađena i podesiva gasna kočnica, koja funkcioniše jednostavnim ručnim okretanjem u položaje „on“ i „off“; tj. „uključeno“ i „isključeno“. Kada gasnu kočnicu okrenemo na „on“, gasovi nastali sagorevanjem baruta usmeravaju se na bočne otvore; čuje se snažan pucanj, i redukcija trzaja doseže i čitavih 30%. To je, zaista, impozantno i korisno, pri ovako snažnim kalibrima.
Cev je slobodna celom dužinom, i ni u jednoj tački ne dodiruje rukohvat.


Sanduk, za koji je pričvršćena cev, ceo je od kovanog čelika, obrađenog mašinskom obradom. Na sanduku su urezani žlebovi za vezu optičkog nišana, koji je neophodan, jer Strajker nema mehaničke nišane. Rukohvat Strajkera je od polimera sa „real tri“ kamuflažnim dezenom. Sve je lepo zaobljeno, udobno, uz poštovanje zakona ergonomije.
Kočnica se nalazi iza zatvarača, i ima tri položaja. Prvi položaj je „sve ukočeno“; srednji dozvoljava manipulisanje ručicom zatvarača u cilju dopunjavanja i prepunjavanja oružja uz osiguranu obaraču; treći položaj – krajnji napred, podrazumeva da je sve otkočeno i da je oružje spremno za paljbu.
Da Strajker nije, tek, skraćen i prepravljen lovački karabin Savage M110, pokazuje i izvrsno dizajnirana ručica zatvarača, smeštena s leve strane oružja. Jača-desna ruka drži oružje upereno prema cilju, a leva manipuliše zatvaračem – logično.
S obzirom da je cev Strajkera skoro upola kraća od cevi standardnog lovačkog karabina, metak .300 WSM ne može da pokaže sve svoje potencijale i, merenjem na hronometru, dobijeni su podaci koji daju skoro identične podatke metku .30-06 Springfield ispaljenom iz karabina: više nego zadovoljavajuće.
Na uređaju za merenje sile okidanja očitana je vrednost 4043 daN, što je malo pretvrdo. Ali, u okviru same Fabrike postoji „custom“ odeljenje koje, uz doplatu, ovo dovodi na veoma „mekan“ nivo.
Prilikom testa, korišćena je municija „Federal“ i Winchester“. Nešto veći pad brzine, zbog kratke cevi, zabeležen je kod „Federala“. Očigledno je da „Winchester“ koristi „življe“ barute za metak .300 WSM. U svakom slučaju, uz dobru optiku i sigurnu ruku, neće nedostajati energije ni za najkrupniju evropsku ili severnoameričku lovnu divljač. Preciznost je bila na zavidnom nivou; najbolja grupa od 3 pogotka na 100 m je 37 mm, što se graniči sa lovačkim karabinima. Gasna kočnica ublažava trzaj, koji i dalje nije za potcenjivanje; kao ni stravičan pucanj. Sve u svemu: solidan lovački pištolj za lov gde se pištoljem lovi.
Kod nas, na žalost, to još nije slučaj.
V. MITROVIĆ

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još