Prikrivena odbrana

Pojavljivanje poslednje generacije veoma kompaktnih i pojednostavljenih borbenih pištolja, sa livenim polimerskim ramom, kao i njihovih sub-kompakt varijanti, dovelo je do velikog preokreta na tržištu i do skoro potpunog nestanka, pre toga neverovatno popularnih, „džepnih“ modela sa slobodnim zatvaračem.
Jednostavno, ultra-mali, izuzetno pouzdani i moćni, za prikriveno nošenje pogodni pištolji, u snažnim borbenim kalibrima (pre svega 9 mmPara i .40 S&W, ali i .45 ACP), potpuno su potisnuli sada, već skoro zaboravljene modele u kalibrima 6,35 mm, 7,65 mm i 9×17 K, razvijene uglavnom do sedamdesetih godina prošlog veka.
Ovakav razvoj stvari doveo je do toga, da na tržistu skoro više nije ni mogao da se pronađe noviji model u kategoriji džepnog oružja, klasične konstrukcije i slobodnog zatvarača, koji bi mogao da se preporuči kao odbrambano oružje, pogodno i za službenu upotrebu.
Da ipak, postoji potreba i za ovakvim pištoljima, dokazuje neverovatno dobar prijem na tržištu i medijski odjek, koji je ove godine na međunarodnom sajmu oružja i opreme IWA 2007 u Nirnbergu, pratio pojavljivanje najnovijeg modela pod nazivom Kevin, proizvod češke firme „ZVI“ („MPI Grup“ iz Praga). Ova nova, relativno nepoznata firma, nastala je transformacijom i podelom nekada najmoćnijeg istočnoevropskog giganta u proizvodnji vojnog i sportskog oružja van sssr – „Češka Zbrojovka“, od koje je preuzela deo proizvodnih kapaciteta u Pragu. Uz modernizaciju produkcije, uvođenjem najsavremenijih nemačkih numeričkih mašina, kao i tehnologije korišćenja odlivaka mikro livova, firma je lako pokrenula proizvodnju novih modela oružja, okupivši u svoj tim više iskusnih inženjera i radnika, kojih na tržištu Češke ima dovoljno.
Dalekovido razmišljajući, firma se odlučila za proizvodnju modela koji bi popunio najmanje opterećeni segment tržišta (gde je konkurencija najmanja), a šanse za uspeh najveće. Zato ne iznenađuje da je novi model postigao vrtoglavi uspeh i načinio pravi pomak u proizvodnji, kao neobično malo oružje u kalibru 9×17 K ili 9×18 Makarov u dimenzijama, koje su dosad imali samo pištolji kalibra 6,35 mm ili manjem, uz izuzetno respektabilni kapacitet od 6+1 ili čak 8+1 metak (sa produženim okvirom). Uz to, model Kevin je napravljen izuzetno pažljivo, primenom najsavremenijih tehnologija i metoda, sa zavidno visokim nivoom kvaliteta izrade, koji obećava savršenu pouzdanost i funkcionalnost. Tako je, polazeći od činjenice da se u svrhu samoodbrane, najmanjim ozbiljnijim kalibrima smatraju 9 mm K ili 9 mm Makarov, načinjen pištolj, toliko mali da bukvalno može da se sakrije bilo gde na telu ili garderobi i nosi potpuno neprimetno, do trenutka kada zatreba, a korisniku omogućava hitru reakciju, uz veliku verovatnoću efikasnog rešavanja kritične situacije već prvim metkom, naravno do daljina od 10-15 metara.
Pri konstruisanju ovog pištolja, proizvođač se oslonio na već zaboravljeni model Zbrojovka CZ 45 DAO, džepno oružje „Češke Zbrojovke“ iz 1936, u kalibru 6,35 mm, koji je imao okidanje samo dvostrukim dejstvom, a čiji je dizajn primetno vidljiv kod Kevina. Tako je uz osnovnu liniju oružja, preuzet i sistem okidanja, dok su ostala rešenja mnogo modernija i potpuno nova.
Model Kevin je mali pištolj, ukupne dužine 116 mm, širine samo 23 mm i visine 95 mm (sa kraćim okvirom). Navlaka i cev dužine samo 57 mm izrađeni su od čelika. Navlaka je u gornjoj zoni uža i zaobljena, sa integralnim nišanima, (mušicom u vidu rampe i izdignutim zadnjim nišanom, sa pravougaonim izrezom). Na bočnim stranicama nema nikakvih detalja, osim paralelnih, krupnih žlebova, na zadnjem delu za repetiranje oružja. Cev je sa šest žlebova sa levim korakom ili četiri sa desnim, u zavisnosti od kalibra, ali je radikalnijim korakom i posebnim bušenjem ostvareno povećanje brzine zrna iz izuzetno kratkog vođišta. Iako oružje ima slobodan zatvarač, bez bravljenja, patentiranim sistemom, zadržavanjem gasova u zoni opaljenja metka do opadanja pritiska, odloženo je otvaranje navlake, što je bilo neophodno, s obzirom na ozbiljnost kalibara koje koristi. I cev i navlaka su od prvoklasnog čelika, obrađenog mašinski, od preciznih mikro livova, sa izuzetno malim tolerancijama. Ram je od kvalitetne legure dur-aluminijuma, zahvaljujući čemu pištolj (sa kraćim okvirom), ima masu od samo 400 g. Karakterističan je po povećanom braniku obarača, koji omogućava lak pristup obaraču, čak i sa rukavicama. Obarač je dug i nešto zakrivljen, kako bi olakšao duže i tvrđe okidanje sistemom DAO, sa orozom bez repa, koji ne viri iz navlake i kome se ne može pristupiti rukom. Na ram su montirane ravne plastične ili luksuzne drvene korice, u zavisnosti od varijante, a drugih detalja jednostavno nema. Kočnica magacina je na pravom mestu, sa leve bočne strane, u zoni iza branika okidača, ali ne može da se prebaci na drugu stranu, radi prilagođavanja levorukim korisnicima. S druge strane, to i nije tako značajno, jer koncept ovog oružja i ne predviđa njegovo koriščenje sa više od nekoliko metaka, obično i sa manje nego što se nalazi u okviru, pa brzina prepunjavanja i nije od prevelikog značaja. Okviri su čelični, sa plastičnim kutijastim dnom, koje popravlja hvat izuzetno kratke drške. Oni duži imaju prošireni i povećani poklopac, koji prati oblik same drške i produžava je, pa su pogodniji za korisnike sa većom šakom, iako znatno povećavaju visinu oružja za 20 mm. Sa njima, ovo oružje dobija kapacitet i vatrenu moć borbenih pištolja iz donje klase, pa mogu da se koriste i kao ofanzivno oružje. Proizvođač je ovim detaljem pokušao da Kevin prilagodi civilnim, ali i službenim korisnicima, predviđajući da može da se koristi kao rezervno, ali i kao glavno oružje, po izboru korisnika.
Ipak, Kevin prati i ozbiljan nedostatak, koji ga čini veoma specifičnim, čak jedinstvenim oružjem na današnjem tržištu i zahteva veoma oprezno rukovanje, sa posebnom obukom i dugotrajnim prilagođavanjem. Uprkos okidanju samo dvostrukom akcijom, sa stalno otpuštenim orozom, ovo oružje nema nikakvu aktivnu, niti automatsku unutrašnju kočnicu. Tako, uprkos inercionoj udarnoj igli, postoji mogućnost slučajnog opaljenja prilikom slučajnog ispuštanja sa visine, ako je metak u cevi, a to je uglavnom način na koji se rezervno oružje nosi. Verovatno se razlog za usvajanje ovakvog rešenja krije u potrebi za pojeftinjenjem proizvodnje i pojednostavljenjem konstrukcije, iako smo mišljenja da je trebalo ugraditi barem kočnicu udarne igle blokom, što je sasvim pouzdano i dovoljno osiguranje, a sa konstrukcione strane ne predstavlja preveliki zahtev.
Svejedno i ovakav kakav je, Kevin je veoma interesantno i prihvatljivo oružje.
Uprkos maloj masi i nešto težem okidanju, potpuno je upotrebljiv na svim distancama na kojima se ovakva oružja koriste i pouzdano može da pogodi vitalne zone na metama daljine do 10-15 m, iako se od njega ne mogu zahtevati izuzetno precizni pogoci. Nišani na njemu pri tome pružaju veliku pomoć, jer iako fiksni, daju dobru nišansku sliku i lako se pronalaze i pri najbržem korišćenju. Ipak, kratka cev, mala drška i još kraća nišanska linija ne dozvoljavaju pravljenje takmičarskih grupa na meti. Kompenzacija nešto manje preciznosti nalazi se u kalibru oružja, tako da se po opštim karakteristikama može smatrati i kao bolji izbor od kratkocevnih revolvera kalibra .38 Spl.
Kao neobično i novo oružje, Kevin je i pratećom opremom i bogatstvom varijanti prilagođen marketinškom napadu na tržište. Uz njega se nudi veliki izbor raznih kožnih, najlonskih i kutijastih futrola za nošenje u svim mogućim kombinacijama, a isporučuje se u malom, privlačnom plastičnom koferčetu, sa rezervnim okvirom i priborom za čišćenje, ili luksuznom drvenom sandučetu za izlaganje. Od početka je ponuđen u čak šest različitih finiša: mat, sjajnoj, crnoj, ali i niklovanoj i hromiranoj varijanti, sa gravurom ili bez nje i u dva kalibra i sa produženom ili klasičnom drškom. Tako da bez obzira na afinitete ili potrebe, svako može da pronađe željenu konfiguraciju.
Zaista, ponuda vredna pažnje, zbog čega verujemo, da će na tržištu pronaći veliki broj zainteresovanih korisnika. U svakom slučaju, neobičnim konceptom, Kevin je tržištu ponudio jednu sasvim novu klasu oružja, koju će verujem mnogi prihvatiti.
B. VOJVODIĆ

Tehničke karakteristike:
Model: CZ Kevin
Kalibar: 9 mm Browning (.380 ACP), 9 mm Makarov
Kapacitet okvira: 6, 8
Dužina cevi: 57 mm
Ukupna dužina: 116 mm
Visina: 95 mm
Širina: 23 mm
Masa praznog: 400 g
Sistem okidanja: dao
Materijal: duraluminijumski ram, čelična cev, korice plastične ili drvene

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još