Puške Johan Fanzoj

Oblast Ferlah u Austriji je bogata gvozdenom rudom, drvetom i vodotokovima, što je bilo presudno za začetak metaloprerađivačke proizvodnje, odnosno za početak organizovane izrade oružja. Kako je prvo rađeno vojničko oružje, u 16. veku su tu naseljavani stručni puškari, čak sa teritorije današnje Holandije. Vremenom se centar vojne industrije iz Ferlaha seli u Štajer, pa se logično i iskusni oružari okreću izradi skupog i kvalitetnog lovačkog oružja. Osniva se puškarski esnaf, ali i prestižna puškarska škola, koja je danas jedna od najcenjenijih na svetu. Puškar Johan Fanzoj 1790, osniva radionicu u Ferlahu, koja se generacijama prenosi s kolena na koleno. U doba velikog lovca, imperatora Franca Jozefa I, austrijskog cara, Johan je za vladara irzadio Ischler, jednometnu kratku, laganu pušku sa spoljašnjim udaračem, od koje se car nije odvajao. U lovu mu je pravio društvo i njegov puškar. Između 19. i 20. veka, najmoćniji vladar Evrope lovio je visoku divljač jednometnom puškom, a danas ima lovaca koji za poluautomate obavezno dokupljuju okvire kapaciteta deset metaka. Ukoliko ne budemo negovali viteški lov, on će nestati sa naših prostora, a mi ćemo umesto poštovanih prirodnjaka i lovaca, postati ubice životinja.

Danas u Ferlahu, okosnicu firme „Johan Fanzoj“ čine tata Johan, direktor i kćer Daiela i sin inženjer Patrik, zadužen za tehniku. Imaju posla, rade skupe i vrhunske puške, a mi ćemo vam predstaviti najnovije modele koje smo videli u Nirnbergu. Poemu o njihovim puškama počinjemo sa ovim modelom, čija je namena – lov opasne afričke i ostale krupne divljači. Ove teške dvokuglare preživele su savremene puščane sisteme i još od 19. veka se nalaze u rukama velikih lovaca, istraživača i avanturista. Polemika da li je u lovu na opasnu divljač sigurnije imati dvokuglaru ili obrtnočepni karabin, traje duže od sto godina? Pobedio je obrtno-čepni repetirajući karabin, ne zato što se dokazao brzinom pucanja drugog hica i superiornošću, već zato što se omasovio među lovcima. Dok su dvokuglare razvojem tehnike postale sve skuplje, repetirke su postajale sve jeftinije i dostupnije. Zato su dvokuglare, od radne puške prerasle u statusni simbo, jer mogu da ih priušte malobrojni, dobrostojeći lovci.
Dvokuglare Johana Fanzoja, koje smo razgledali obuhvatale su oba sistema mehanizama za paljenje vatri, koji podrazumevaju unutrašnje skrivene udarače – Hamerles. Moćna afrička, u kalibru .460 Nitro Expres, imala je mehanizam vatri Anson-Deleey sistema. Još od 1875, kada je britanska firma „Westley-Richards“ proizvela prvu hamerles sačmaricu položaru, ovaj sistem je ostao najviše u primeni. Kod njega se pri prelamanju cevi, preko potkundaka deluje na podizače udarača, sabija se udarna opruga i zapinje udarač, tako što se dovodi u zahvat sa zapinjačem. Svi delovi ovog mehanizma nalaze se unutar baskule, zaštićeni od spoljašnjih uticaja, ali prilično nedostupni. U slučaju puške Fanzoj primenjen je par skupih, složenih za izradu, V lisnatih opruga, koje krasi munjevit odziv, što uz kratak hod udarača, daje najkraće vreme od povlačenja obarača do momenta opaljenja. „Fanzojeva“ puška ima ugrađene pouzdane hvatače (interseptore), koji ne dozvoljavaju da usled pada dođe do opaljenja, ali ni do neželjenog opaljenja obe cevi odjednom. Baskula je kovana od Belerovog čelika, od istog materijala su urađene i demi blok metodom spajanja cevi. Ovaj skupi metod isključuje prednji monoblok, već se cevi rade kao celina. Svaka sa svojim delom ključeva, a zatim se skupim sistemom srebrnog lotovanja spajaju u celinu.

Cevi u baskuli zabravljuje izuzetno složen i čvrst mehanizam, nastao kombinovanjem više sistema. Prva dva donja Purdey ključa osigurava donja ploča. Zatim u profilisano urezano ležište na basklui, ulazi ispust iz sredine cevi, koji se u stručnim krugovima naziva – lutkina glava (dolls head). Ovaj ključ izbegava većina proizvođača pušaka, jer je neverovatno komplikovan i težak za izradu. „Fanzojevi“ idu i korak dalje, pa u lutkinu glavu urezuju dodatni horizontalni žleb, koji čini četvrti ključ na ovoj pušci. Zato ova dvokuglara može da podnese sve kalibre, od malenog . 22 Hornet, do ogromnog afričkog .600 Nitro Express. Puška ima i automatske ejektore ispaljenih čaura, kao i vrhunsku kočnicu koja obezbeđuje obarače i udarače. Dvokuglare sistema Anson-Deley uglavnom imaju dosta tvrdo okidanje, oko 3,5 daN. Za ovu pušku to ne važi. Prednji obarač (desna cev) opaljuje pri sili od 1,8 daN (kp), dok zadnji uvek traži veću silu i ovde je to 2,2 daN.
Na cevima se nalaze zadnji nišani sa V zarezom, koji pokrivaju više daljina gađanja i okrugla uočljiva mušica. Naravno, moguće je montirati i optički nišan. Napominjemo da te teške puške za afričke big five ili u novije vreme big six životinje (slon, nosorog, bivo, lav, leopard i šesti u nizu nilski konj, koji je po statistici najveći ubica ljudi), ne podrazumevaju ugradnju optičkog nišana. Ti ciljevi su ogromni, lako se pogađaju, na njih se puca iz blizine i jedini je zahtev mogućnost pucanja drugog hitca, što brže. Kundak ove puške urađen je od korena oraha sa Kavkaza i ima prekrasne prirodne šare. Baskula je u srebrnastom finišu, ukrašena sitnom nenametljivom cvetnom gravurom. U zlatu su upisani kalibar puške i oznake na kočnici. Ovo moćno oružje upucano je da obe cevi na rastojanju od 75 m, pogađaju u jednu tačku. Svaki dogovor sa proizvođačem je moguć: kalibar, dužina cevi, ergonomske mere, gravura, nagib kundaka nišan… Divna puška, vredna po kvalitetu, a ne po spoljnoj kozmetici.

Poput nje samo dva-tri nivoa viši rang je dvokuglara Fanzoj Deer Hunter, koja takođe ima hamerles sisteme, ali i mehanizme vatri smeštene na bočnim skidajućim pločicama (H&H sistema). Posmatrana puška bila je urađena u kalibru dva puta .375 H&H Mag, sa neverovatnom gravurom, koju je napravio umetnik Riči Majer. Pre detaljnijeg opisa gravure, da napomenemo kako su ovde na H&H mehanizmu, osim glavne osovine unutrašnjeg udarača, čija kosa crtica predstavlja indikator nategnutosti, nema više vidljivih čivija udarnog mehanizma. Ovo se smatra krajnjim dometom u izradi H&H mehanizma, tako da njihovi tvorci s ljutnjom naglašavaju da su to Fanzoj, a ne H&H mehanizmi. Oni su u pravu! H&H mehanizmi za paljenje vatri imaju spolja vidljive čivije obrtnih delova, što je mnogo lakše i jeftinije za izradu.
Riči Majeru pločice na pušci bile su platno za slikanje. Uradio ih je maestralno. Koncept je bio da su najveće životinje severne hemosfere, medved, jelen i njihov zajednički neprijatelj vuk – kralj predatora na tim prostorima. Tako se u temi „lovac na jelene“, integrišu scene rike jelena, glave medveda i vukova, vukova u napadu. Umetničko delo je moćno ubitačno oružje, preciznih cevi od Bolerovog čelika dugih 61 cm, sigurnih ejektora i kočnice, fantastičnog okidanja. Opremljeno je skidajućim optičkim nišanom Swarovski Z6i 1-6×24, koji je upucan na daljinu od 75 m, gde obe cevi pogađaju u istu tačku. Sve je u najboljoj i najkvalitetnijoj izradi! A cena? Bolje da je i ne spominjemo.
Za kraj tu su dva obrtnočepna karabina. Prvi je Titanium T-1. Sanduk i svi važniji delovi mehanike izrađeni su od legure titanijuma. On je ultra-lagan, antikorozivan i izuzetno čvrst, a za obradu je nezahvalan. Raditi međusobno naležuće, klizno pomične delove od titanijuma, veoma je teško. Ko ovlada tom tehnologijom ljubomorno je čuva kao najveću tajnu. A zašto se uopšte rade oružja od titanijuma? Moćni karabin Fanzoj T-1 kalibra 8x68S, čija čelična (AMS čelik) cev ima prečnik usta 17 mm, teži samo 3 kg. Ista puška, ali u znatno slabijem kalibru .308 W, ima masu od 2,5 kg. Kada samo zamislite mukotrpno penjanje uz brdo, ova razlika u težini i te kako će značiti. Kod puške Fanzoj T-1, od legure titanijuma urađeni su sanduk, zatvarač, sklop sa štitnikom obarača, sistem za kočenje. Kočnica ima tri položaja uz zadržavanje svih ostalih karakteristika konstrukcije Mauser 98. Integralno su urađeni priključci za prihvat skidajuće montaže optičkog nišana.


Promena rasporeda masa i pomeranje težišta puške prema cevi, doprinelo je odličnom balansu i povećanoj preciznosti oružja, jer ovde nije na štetu olakšavanja, smanjivanja debljine zida cevi. Patrik Fanzoj, tehnički direktor firme, nastavio je vekovnu tradiciju da puškari i pasionirani lovci modelom T-1 odstreljuju vredne kozoroge na velikim daljinama. Drugi primerak karabina M98, koji smo videli je „krokodil“ puška u kalibru .375 H&H Magnum I tu je u pitanju graversko juvelirsko umetničko delo u kome su svi raspoloživi metalni delovi popunjeni „krokodil“ detaljima. Ručica zatvarača je noga krokodila sa pet rubina, prednji nišan izrasta iz krokodila koji leži, a šarom koja predstavlja krokodilsku kožu su prekriveni čak i prstenovi za montažu optičkog nišana. Od prave krokodilske kože izrađen je luksuzni kofer za njen transport. Ovo oružje će u svakoj sredini, pa i u najelitnijem afričkom lovu privuću pažnju.
Uživali smo razgledajući ove vrhunske puške, kod kojih je nemoguće povući liniju koja odvaja puškarsko od umetničkog umeća…
V. Mitrović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još