Ris severnih lovišta

Finska je zemlja na krajnjem severu Evrope, čijih 5,3 miliona stanovnika živi na prostranstvu od 337.030 kvadratnih kilometara. To ogromno prostranstvo čine nepregledne šume i jezera… Veći deo godine, nedirnuta priroda je prekrivena snegom. Život u tim i negostoljubivim uslovima je Fince oblikovao u izvanredne lovce i prave ljubitelje prirode. Lov u Finskoj je mnogo više od hobija i razonode. U Finskoj su lov i život u prirodi kult, način da se ide dalje bez kidanja veza sa prirodnim okruženjem. I zato ne čudi što iz Finske stižu izvanredne puške namenjene lovu i dalekometnom pucanju, kao i vrhunska municija i kalibri.
Ovaj uvod je poslužio da bolje predstavimo i približimo familiju, mnogima potpuno nepoznatih pušaka koje pravi malobrojni tim entuzijasta u gradu Tampereu. Reč je o puškama pod imenom Lynx i firmi „Pirkan Ase Ltd“, čiji je vlasnik Torsti Laaksonen. Još sa šest godina, Torsti je ulovio prvu jarebicu. Od tada se divljač koju je lovio, često nalazila na jelovniku njegove majke. Tako je od detinjstva zavoleo lov i počeo da proučava lovačko oružje. Hobi prerasta u zanimanje, amater se pretvara u vrhunskog konstruktora oružja…

Torsti Laaksonen, 1956, započinje oružarsku karijeru u „Tampereen Asepaja Factory“. U ovoj fabrici, konstruiše i proizvodi nekoliko originalnih pušaka. Prva je bila pamp-ekšn sistema, pod nazivom Karibu, odlična za lov pogonom. Sledeći model lovačkog karabina Lakelander, nastao je početkom sedamdesetih godina 20. veka, a proizvodi se i danas. Zatim stiže malokalibarska puška (.22 LR), direktne akcije, namenjena za disciplinu biatlon.
Posle tih uspeha, Torsti odlučuje da se osamostali i 1979, osniva kompaniju „Pirkan Ase Ltd“. Prvih nekoliko godina nova firma radi malokalibarke sa pravolinijskim kretanjem zatvarača (puške direktne akcije), toliko kvalitetne, da ih po licenci proizvode i Šveđani. Stekavši zavidno iskustvo u izradi zatvarača koji se kreću nazad-napred, Torsti ulazi u poduhvat konstruisanja i izrade puške velikog kalibra, kod koje se proces repetiranja obavlja pravolinijskim kretanjem ručice zatvarača. Izrada prototipa i duga ispitivanja su uspešno prošli i nastala je serija lovačkih karabina i preciznih pušaka – Lynx 94. Za ime puške odabrao je Links, što u prevodu znači – ris. Ova životinja iz porodice mačaka naseljava šume Finske, zaštićena je trajnim lovostajem i ima ih oko 1.200 u celoj zemlji, dok je u većini evropskih država istrebljena. Već od prvih primeraka, puška Lynx 94 odlično je prihvaćena kod lovaca i sportskih strelaca na velike daljine. Do poslednjeg delića ručno rađena, u godišnjoj produkciji od samo 150 komada, Lynx je postala stvar prestiža. Na pitanje zašto ne povećava broj proizvedenih pušaka, sada već vremešni Torsti sa osmehom odgovara: – Svaka puška se radi tačno onoliko vremena, koliko je za njenu izradu potrebno i tu se ne može ništa ubrzati!
I danas, kada o izradi i montaži metalnih delova brine vrhunski puškar Harri Laaksonen, kundake radi Markku Tervonen, a umetničku gravuru Helena Suhonen, stari maestro Torsti je svaki dan u radionici i budno nadgleda proizvodnju. Za lovce, koji vole lov klasičnim obrtnočepnim karabinima „Pirkan Ase Ltd“ radi i dva modela ovakvih pušaka. To su, u standardnim kalibrima model XO i u magnum kalibrima model XXO

Lynx 94. Lovački karabini direktne akcije ili kako Englezi kažu “strait pul”, a Nemci “direkt abcug”, koriste konstrukciju koja podrazumeva pravolinijsko povlačenje zatvarača nazad-napred, u cilju repetiranja puške. Iako je još austrougarska vojnička puška Manliher M1895, iz Prvog svetskog rata, funkcionisala pravolinijskim radom zatvarača, među lovcima je ovaj sistem zaživeo tek 100 godina kasnije, agresivnim nastupom komercijalista firme „Blaser“ – modelom R93. Nemački „Heym“ i belgijski „FN Browning“ imaju puške direktne akcije, ali je za sada slava Blasera R93 nepomućena. Naravno, nije realno ni da Lynx 94, sa stotinak pušaka godišnje ugrozi Blaser R93.
Puška Lynx 94, koristi potpuno originalni sistem bravljenja, koji ne liči ni na jedno postojeće rešenje. Cilindrični zatvarač, izrađen od kvalitetnog hrom-molibden čelika, u zadnjem kraju ima sa desne strane lučno-pravougaoni čelični segment, koji je sistemom poluga povezan sa ručicom za repetiranje. Pomeranjem ručice unazad, pokreće se u desnu stranu ovaj snažni, čelični, pravougaoni blok. U prednjem delu zatvarača nalazi se oprugom potiskivani zub izvlakača. Unutar cilindra zatvarača nalaze se udarna igla, udarna opruga i udarač. Zatvarač je po celom obimu fino ispoliran, konstrukciono krajnje jednostavan i čini ga veoma malo delova – pet. Sanduk puške je, takođe, cilindričnog oblika i iza otvora za izbacivanje čaura ima urezan drugi, pravougaoni otvor, u koji se tačno uklapa onaj snažni blok na zatvaraču. U zabravljenom stanju, blok zatvarača se potpuno utapa u sanduk, tj. spolja zabravljujući blok potpuno prati krivinu sanduka. Dovoljan je samo pokret ručice zatvarača unazad, mehanizam poluga izbaci zabravljujući blok u desnu stranu, izvan površine sanduka i to je dovoljno da zatvarač lako klizne u zadnji položaj, povlačeći iz ležišta metka ispaljenu čauru. Ovaj hod je veoma gladak i ne zahteva veliku silu na ručici.


Pomeranjem ručice zatvarača unapred, čelo zatvarača zahvata metak iz okvira i uvodi ga u cev. Pritom se zabravljujući blok vraća u levu stranu, leže u svoje mesto na sanduku, udarač ostaje u zadnjem – zapetom položaju i puška je spremna za opaljenje. Od svih do sada proizvedenih karabina direktne akcije, rešenje Torstija Laaksonena je ubedljivo najjednostavnije i ima najmanje sastavnih delova. (Obično je najbolje rešenje, ono koje je najjednostavnije). Osmislivši izvanredan zatvarač, Torsti je u cilindrični sanduk jednostavno zavio (pričvrstio navojnom vezom), ekstra kvalitetnu cev kupljenu od kooperanata – nemačkog vrhunskog proizvođača cevi “Lotara Walthera”. Reč je o porodičnoj firmi, koju ubrajaju u tri najveća i najkvalitetnija proizvođača cevi za oružje na svetu. Torsti je imao dobar osećaj: besprekornoj konstrukciji i finom, puškarskom radu, dodao je prestižnu cev. Cev u Finsku stiže kao polufabrikat i u „Pirkan Ase Ltd.“ po potrebi joj se dodaju mehanički nišani i podvrgava se završnoj spoljašnjoj obradi.
Sve puške Lynx 94, bez obzira da li su lovni ili sportski modeli, opremaju se potpuno podesivim mehanizmom za okidanje, kod koga se sila opaljenja kreće od 0,5 do 1,2 dekanjutna (kiloponda). Puška se puni odvojivim okvirima, koji kod lovačkog modela primaju tri metka, a kod sportske precizne verzije kapacitet metalnog kutijastog okvira je deset metaka. Kundačar Markku Tervonen, izrađuje kundake u lovnoj levorukoj i desnorukoj verziji (i puške se posebno rade za levoruke) i to u tri nivoa kvaliteta orahovine, ali i od drvenog laminata. Isto važi i za sportsku pušku Lynx 94 Target, koja ima anatomski kundak sa podesivom obrazinom. Model 94, za ocevljeni mehanizam povezuje se poprečnom oslonom polugom.
Lovački karabin Lynx 94 Hunter radi se kalibrima: .308 W (korak uvijanja zavojnice 1:12 inča), 6,5×55 SE (1:8,5 inča), .30-06 (1:10 inča) i 9,3×62 (1:14 inča). Cevi su standardno duge 610 mm, ali mogu da budu i 550 mm. Ove puške nisu pravljenje od polimera i Al-legura, tako da im je masa oko 4 kg. Sve imaju podesive i izmenljive sisteme za opaljenje. Takmičarska, sportska verzija radi se u kalibrima .308 W, 6,5×55 SE i .30-06. Posebna pažnja posvećuje se dodatnoj doradi, prema zahtevima kupca. Torsti izričito podvlači, da svaki lovac ima sopstvene zahteve i Lynx 94 nikada se ne radi kao univerzalna lovačka alatka.
Lynx XO i XOO Napomenuli smo, da su ispoštovane i želje lovaca naviknutih na klasični, obrtno-čepni zatvarač. Za njih su ponuđeni lovački karabini Lynx XO i Lynx XXO čiji zatvarač ima tri snažna brega, postavljena pod uglom od 120 stepeni. Ovakav raspored zabravljujućih bregova omogućava vrlo kratak hod ručice zatvarača uvis, od samo 60 stepeni. Zub izvlakača nalazi se u čelu zatvarača i potiskivan je spiralnom oprugom.
Razlika između modela XO i XXO je u dužini sanduka. Prvi je predviđen za standardne kalibre: 6,5×55 SE, .30-06 i 9,3×62, a drugi za magnum kalibre: .300 WM, .338 Lap. Mag, .375 H&H Mag. i .416 Rigby. Cevi su i ovde izrađene u firmi „Lotar Walther“ i mogu da budu duge 585 ili 550 mm za standardne, odnosno 585 ili 610 mm za magnum kalibre. Masa lovačkog karabina XO je 3,8 kg, a XXO 4,8 kg što je i razumljivo. U oba slučaja, kapacitet odovojivog kutijastog okvira je tri metka. Mehanizam za okidanje je kao i kod modela Lynx 94 izmenljiv i potpuno podesiv sa silom opaljenja u rasponu od 0,5 do 1,2 kp (daN). Sve Lynx puške mogu da se isporuče i sa montažom optičkih nišana, gasnim kočnicama, aluminijumskim koferima i raznim nivoima gravure. Modeli XXO zbog snažnih magnum kalibara, kao vezu kundaka i ocevljenog mehanizma imaju dve poprečne oslone poluge. Lynx XO i Lynx XXO imaju ugrađene otvorene mehaničke nišane u standardnoj verziji. Magnum model XXO ima čak tri sklopive pločice zadnjeg nišana, za tri različite daljine gađanja.
Svi modeli ovih kvalitetnih, ručno rađenih finskih pušaka, retko mogu da se nađu u maloprodaji i cena im je srazmerno visoka. Jasno je da su to puške namenjene dobrostojećim lovcima entuzijastima, koji žele nešto vanserijsko, posebno. Za to se majstor sa severa Torsti Laaksonen, svojski pobrinuo…
V.  MITROVIĆ

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još