Dragan Šaponjić

Ruska Bajka

Do početka sukoba u Ukrajini, ruske firme su redovno izlagale na najvećem evropskom sajmu oružja i opreme – IWA. Naročito su bili posećeni štandovi ruskih nožara – posetioce su podjednako interesovali kvalitetni radni lovački noževi ili skupoceni, bogato ukrašeni primerci za kolekcionare, ali najinteresantniji su bili noževi-skulpture.
Firma koja je deset godina uzastopno dobijala nagradu za najlepši nož izložbe, konačno je 2011. postavila cenovnik na štand. Rezultat je bio iznenađujući – nastupila je pomama za najskupljim modelima, koje je realno bolje nazvati skulptura nego nož. Jer, svaki artefakt sa štanda bio je rezultat barem jednogodišnjeg rada umetnika, a cene – astronomske!
Čak i replike tih modela, od jeftinijih materijala dostižu vrtoglavih nekoliko hiljada evra. Ipak, potražnja je bila ogromna, a spiskovi za čekanje dovoljno govore o popularnosti ove firme.
Tako se ruski “Basko” našao u ozbiljnom problemu – sa postojećim resursima trebalo je višestruko povećati proizvodnju, a zbog tehnologije i kvaliteta izrade nemoguće je bilo ubrzati je. Rešenje se nameće samo – povećanje broja zaposlenih. A u velikoj zemlji nije teško pronaći dovoljan broj stručnih majstora nožara, gravera…

Tekst i slike: Dragan Šaponjić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još