Šminka diže cenu

Lovački karabin sa obrtno-čepnim zatvaračem – Model KR1, znači „Kurz Repetierbüchse“, ili u prevodu „puška sa kratkim repetiranjem“.Već iz ovog imena, može da se zaključi da Merkel KR1, primenjuje tip ručno repetirajućeg zatvarača, koji se poput teleskopa kreće po vođicama.  Merkelov KR1 ima klizni zatvarač, čije pokretno čelo sadrži šest zabravljujućih bregova, koji se rotacijom direktno brave u cev. Ovim je dobijen znatno kraći hod zatvarača (napred-nazad), ali i vrlo kratka rotaciona putanja ručice zatvarača. To sve, naravno, doprinosi vrlo brzom repetiranju. Spoljašnji klizni, prizmatičkni deo zatvarača (svetlo-mat peskiran), celom površinom prekriva unutrašnje čelo zatvarača i ležište metka i sasvim ih štiti od nečistoće. Sve ovo (posmatrajući ovaj klizni deo i vođice po kojima se on kreće) veoma podseća na veliku navlaku pištolja, koja klizi po usadniku. Deo udarnog mehanizma, u zapetom položaju, izviruje iz zatvarača i time strelcu signalizira pripremljenost za paljbu. Po danu se ovaj indikator dobro vidi, a u mraku ga je lako napipati. Tik ispod njega, je, na kraju vrata kundaka, kočnica sa tri položaja. Kočnica ima položaj „otkočeno“, zatim „ukočena obarača“, ali dozvoljava manipulaciju zatvaračem u cilju prepunjavanja, i na kraju, položaj kod kojeg je sve zakočenio. Ova komanda kočnice, na gornjoj strani ima maleni segment koji mora da se pritisne pre pokretanja kočnice.


Sve ovo dosad opisano je Merkelova nova konstrukcija, ali takva slična rešenja postoje i kod drugih karabina. Međutim, ovo što sledi, do sada nigde nismo videli. Podsklop mehanizma obarače, smešten je ceo na jednu pločicu, koja je prednjim krajem zglobom vezana za sanduk puške. Kada se deluje na dugme ispred štitnika obarače, ceo ovaj sklop rotira oko prednje tačke, i ispod njega se ukazuje prizmatični metalni okvir za municiju. Ne fiksni magacin u sanduku, već izmenjivi okvir koji se vadi. Znači, imate mogućnost da okvir kapaciteta tri metka, zamenite rezervnim; ali vi možete i pri otvorenom zatvaraču, vršiti dopunu municije sa gornje strane. I to je izvodljivo i sa leve i sa desne strane, tj. i levom i desnom rukom.
Ovakvom konstrukcijom, gde je okvir iznad, a ne ispod obarače, ušteđeno je na dužini oružja za približno 30 milimetara. Kada se pritisne dugme za otklanjanje podsklopa obarače, istog trena se deaktivira ubrzica, kojom je, inače, snabdeven ovaj mehanizam za okidanje. Ubrzica se inače, aktivira jednostavnim guranjem obarače unapred. Takođe, pri otvaranju ploče sa obaračom, dolazi do automatskog kočenja oružja. Sa aspekta bezbednosti, ovo je važan detalj.
O kvalitetu okidanje, hodu i odsečnosti, nećemo mnogo detaljisati, jer, podsećamo, reč je o pušci sa imenom Merkel-Suhl. Lovački karabin KR1 radi se u kalibrima: .308 Win, 7×64, .30-06, 8x57IS, 9,3×62, ali i „magnumima“ 7 mm Rem.Mag, i .300 Win. Magnum. Standardni kalibri mogu imati cevi dužine 515 ili 565 mm, dok je za „magnume“ predviđena samo cev duga 615 mm. E, tu zastanimo i obratimo pažnju. Rotiramo obaraču, uzmemo iz pripadajućeg pribora imbus ključ i odvijemo dva vijka; skinemo uvis cev. uzmemo drugu cev (i drugi kalibar), po želji, odgovarajuće pokretno čelo zatvarača i odgovarajući okvir za municiju i sve to za pet minuta montiramo u postojeću pušku, dajući joj sasvim nove mogućnosti. Na primer, kalibar .308 Win (7,62×51) i .300 Win. Magnum (7,62×66,55) omogućuju lov gotovo sve evropske visoke divljači, a pri tome imate jednu pušku, naviknuti ste na jedan kundak i jedno okidanje. Na zadebljanju cevi u zoni ležišta metka, preciznim glodanjem urezana su mesta za montažu optičkog nišana.  Znači, šta smo rekli? Omogućena nam je laka i brza izmena cevi i kalibara, a da pritom uopšte ne moramo nanovo da vršimo upucavanje, jer optika nije fiksirana za sanduk puške, već za cev. I da znate, optički nišan leži vrlo nisko, tik iznada cevi. A da ne pominjemo olakšan transport, sada još kraćeg, rasklopljenog, lovačkog karabina.
Ovakva konstrukcija zatvarača i rasporeda „okvir iznada obarače“, uticali su na vrlo kompaktne dimenzije novog lovačkog karabina. Sa cevi dužine 515 mm, u bilo kom srednjem kalibru, puška je duga samo 980 mm, uz masu od samo 2,9 kg.
Ergonomski, KR1 je više nego uspela puška. Ručica zatvarača je neposredno iznad kažiprsta kojim se okida, hod joj je kratak i uvis i nazad, i pritom veoma gladak. Kočnica neposredno ispod palca, a tu je i indikator nategnutosti udarnog mehanizama. Balans puške je izvanredan, uz lako nalaženje cilja. Tome svakako, doprinosi bavarski kundak tipa „svinjska leđa“, sa tri gradacije orahovine i čekiranja. Kundak, naravno, nije lakiran, već vrhunski poliran, pa nauljen.
Bilo da se odlučite za izvođenje „Standard“, „Premium“ ili „Luxury“, imaćete izvanredno urađenu, moderno konstruisanu pušku, čije slavno ime će zadugo izazivati zavist vaših drugova u lovištu.
V. MITROVIĆ

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još