“Thunder Ranch Defensive Revolver”

U svetu postoji veliki broj ustanova i organizacija koje se bave obukom za korišćenje ličnog naoružanja. Mnoge od njih vode bivši pripadnici specijalnih formacija sa iskustvom iz brojnih misija gde se stiče ono najvrednije – praktično znanje. Takve “škole” su najbrojnije na tlu SAD ali i među njima postoji nezvanično rangiranje. Kada je reč o obuci za ličnu odbranu, u samom vrhu je “Thunder Ranch” gde povremeno na usavršavanje dolaze i pripadnici Secret Service (Tajna Služba) koji obezbeđuju predsednika SAD i najviše zvaničnike. Upravo ovde oni “bruse” one fine veštine koje u kritičnim situacijama mogu biti presudne. Veliki broj poligona koji mogu da simuliraju praktično svako okružnje, iskusni instruktori ali pre svega naučni pristup koji podrazumeva opsežnu analizu svih relevantnih faktora u ovoj oblasti načinili su od Thunder Ranch-a instituciju kojoj malo ko može da parira.
Upravo je rezultat jedne od takvih analiza predmet našeg članka. Naime, legendarni stručnjaci Roy Huntington, Clint Smith sa Thunder Ranch-a i kompanija Smith and Wesson dugo su proučavali statističke podatke iz mnogih izvora o okolnostima upotrebe, tipu oružja i municije kao i posledicama korišćenja oružja za samoodbranu. Naravno, cilj je bio pronaći što bolju kombinaciju metak-oružje. Razmatran je prosečan utrošak municije, efekat pojedinih projektila na cilju, daljina, svetlosni uslovi, nivo obuke, telesna konstitucija, vremenski uslovi i odeća, mesto dešavanja (kuća, vozilo, otvoren prostor…), uticaj stresa i povrede i mnogi drugi parametri. Podaci su traženi od policijskih organizacija, medicinskih ustanova ali i u ličnim kontaktima sa učesnicima sukoba. Ukratko, ako niste deo anti-terorističkog tima ili usred okršaja narko kartela, u više od 90 posto slučajeva koristićete manje od 5 metaka na daljini do 9 metara u lošim svetlosnim uslovima a sukob će trajati kraće od jednog minuta.
Za mene je kuriozitet podatak da se u većini slučajeva prvo povlači napadač dok žrtva napada najčešće previđa mogućnost da pobegne ako joj se ukaže prilika. Naravno, to je dobrim delom posledica okolnosti u kojima se napad vrši tamo gde žrtva nema puno šansi za odstupnicu i da napadač bira vreme i mesto sukoba. Određenu prednost pokazala je municija većeg kalibra sa težim zrnom i oružje koje ne zahteva pripremne radnje (manipulacija kočnicom, ubacivanje metka u cev, zapinjanje udarača). Shodno tome, naglasak je stavljen na ergonomiju i dobre nišane dok je brzina prepunjavanja u drugom planu. Kao poželjno rešenje ocenjeni su savremeni velikokalibarski pištolji IV generacije (napr. Glock, SW MP i slični) koji se nose sa metkom u cevi ali i klasični DA/SA revolveri.


Možda i zbog obilja različitih (a opet suštinski istih) pištolja u ponudi, eksperti su odlučili da se pozabave konceptom “odbrambenog revolvera”. Na početku je odabran kalibar .44 Special ali se tokom kasnijih konsultacija prešlo na pištoljski .45 ACP sa limenim “full moon” nosačima koji prihvataju 6 metaka. Kapacitet i kalibar odredili su format oružja. Odabran je Smith and Wesson revolver sa velikim “N” ramom. Zbog mase oružja i komfora pri celodnevnom nošenju, umesto čeličnog rama modela 625 novi “Thunder Ranch Defensive Revolver” napravljen je na bazi Mod. 325 sa olakšanim ramom od legure skandijuma i aluminijuma sa masom od 870 grama. Burence je izrađeno od nerđajućeg čelika zacrnjenog elektro-hemijskim postupkom, baš kao i 101 mm duga cev umetnuta u oblogu od lake legure.
Oružje koje će poneti prestižni amblem “Thunder Ranch” sa štitom i munjom ne silazi direktno sa proizvodne trake već ide na ručnu dorado u “Performance Center” koji predstavlja fabrički ekvivalent custom radionicama poznatih oružara. Ovde je na svakom komadu dorađeno okidanje, proveren tajming i poravnavanje komore burenceta sa osom cevi a unutrašnjost svake komore je ispolirana kao ogledalo. Mehanizam je pažljivo upasovan a revolver testiran na strelištu. Sila okidanja u SA režimu je 1,8 kg. Možda ćete pomisliti da to nije idealno, ali ovo nije oružje za takmičarsko nadmetanje već ono koje ćete zgrabiti ako vas u pola noći probudi sumnjivi zvuk. U takvoj situaciji previše osetljiv okidač može da napravi ozbiljan problem. Po želji, možete dobiti lakše okidanje (1350 grama) uz poseban zahtev i doplatu od 150 dolara.
Zadržan je standardni, podesiv zadnji nišan a izmenjiva mušica prednjeg nišana je visoka, blago iskošena unazad sa pozlaćenom tačkom prečnika 3 mm. Velika, obuhvatna drška napravljena je od meke gume sa prijatnom teksturom ali iznenađuje to što ima upadljiva udubljenja za prste jer takvo rešenje nije optimalno za svakog korisnika. Očigledno da je iskorišćena postojeća Hogue drška za “round butt” “N” ram sa SW logom. Ono što privlači pažnju je komad picatinny šine sa tri proreza, montiran ispod cevi. Naime, jedan od zaključaka iz analize različitih sukoba je da odgovarajuća svetiljka znatno utiče na efikasnost oružja. Zbog toga je dodata opcija za postavljenje modula sa lampom/laserom a ko to smatra suvišnim i rogobatnim detaljem može da ukloni šinu odvijanjem dva “torx” zavrtnja.


Ceo projekat vodio je iskusni SW inženjer Tony Miele. Postavljeni zahtevi po pitanju preciznosti bili su vrlo visoki. Na kraju, prosečna grupa na daljini od 25 jardi sa Black Hill’s i Federal Personal Defense municijom bila je 40 mm dok sa drugim laboracijama ne prelazi 60 mm. Ovo je izvanredan rezultat jer nije reč o takmičarskom oružju. Pritom, osnovna cena od nepunih 1300 dolara je na prihvatljivom nivou za ovako studiozno koncipiran revolver. U praktičnoj platnenoj torbici dobijate revolver, ključ za integralnu bravu iznad dugmeta za oslobađanje burenceta, šest limenih “full moon clip’s” za municiju, pribor za čišćenje i štampano uputstvo.
Ono što je mene interesovalo su utisci korisnika izvan elitnog :Thunder Ranch društva. Zahvaljujući njegovom veličanstvu, internetu uspeo sam da nađem neke snimke tzv. “El Presidente drill”-a. Ovaj pojam poznat je IPSC strelcima i dobar je pokazatelj koliko ste familijarni sa svojim oružjem. Situacija je sledeća: okrenuti ste leđima a na daljini od 9 metara iza vas su tri mete, međusobno razmaknute po jedan metar. Na zvučni signal se okrećete, potežete oružje i ispaljujete po dva metka u svaku metu, prepunjavate oružje i ponovo ispaljujete po dva metka. Koliko sam video, prosečna vremena za “Thunder Ranch Defensive Revolver” kreću se oko 9 sekundi što je više nego zadovoljavajuće čak i kada ste napredni entuzijasta. Novi model nudi visoku pouzdanost, snažan kalibar, dobru ergonomiju, komfor upotrebe i odličnu preciznost. Ukratko, sa ovim revolverom za samoodbranu vam je na raspolaganju vrhunski komad lične artiljerije. Ostalo je na vama …

foto“American Handgunner”
D. Šaponjić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još