Triling dama

Dolina Valtrompia, okolina grada Breše, mesto Marćeno, rasadnik svetskog i italijanskog oružarstva. Godine 1948, Fausti Stefano u Marćenu, počinje privatni biznis – proizvodnju lovačkih pušaka. A to u okolini Breše, nije lako. Tamo gde ogromna “Bereta” vlada tržištem oružja, još od 1526, postoji više desetina manjih i većih proizvođača oružja. Čovek koji u ratom osiromašenoj i poraženoj zemlji, počinje sa prozivodnjom oružja, mora duboko da veruje u sebe. Fausti Stefano dobro je znao šta hoće. Proizvodiće klasične sačmarice, sa horizontalno postavljenim cevima. Rat je prošao, svima je bilo preko glave ratnog oružja i lovačke sačmarice, ponovo su se tražile. Faustijeve položare bile su veoma kvalitetne, modernih konstruktivnih rešenja, ali ne i preskupe. Posao je krenuo, novi modeli su stizali jedan za drugim. Rade se i sve traženije sačmarice sa vertikalnim rasporedom cevi – bokerice. Tako ime „Fausti Stefano“, postake poznato u svetu oružja glatkih cevi.
Godine uspešnog rada prolaze, Fausti Stefano postaje Cavalier uficciale Fausti Stefano i uz njega odrastaju tri kćeri: Elena (rođena 1957), Đovana (1962) i Barbara (1970). Devojčice stasavaju uz proizivodnju oružja, fabrika, strelišta i okolna lovišta. To postaje sastavni deo njihovog života. Kada vreme neumoljivo dovede do smene generacije, firmu „Fausti Stefano“ svojim nežnim ženskim, ali sigurnim rukama, preuzimaju tri sestre Stefano. Obrazovane, poslovno agresivne, u novih 2500 kvadrata fabrike, uvode najsavremenije CNC mašine i na visok nivo podižu stručni, ručni rad vrhunskih puškara, kundačara i gravera.
Umesto očekivane stagnacije firma još više napreduje, a Elena, Đovana i Barbara, u oružarskom svetu postaju poznate kao “Gun sisters”. Ima ih na svim svetskim sajmovima, od Moskve, Nirnberga, do Amerike i svuda žanju uspehe sa oružjem, ali i divljenje i uzdahe muškog sveta. Najmlađa sestra Barbara udaje se 1993, za Fabia Rizina, vlasnika firme “Emilio Rizini”, koja takođe sa uspehom proizvodi lovačko oružje. Uspešna konstruktivna rešenja, izmenjuju se između ovih porodičnih firmi na obostranu korist, tako da danas znatan deo tržišta lovačkog oružja drže fabrike „Faust Stefano“ i „Emilio Rizini“.
Puške „Fausti Stefano“ pripadaju srednjem i višem cenovnom nivou. Uglavnom spadaju u tzv. “fine guns” – fine puške koje nemaju ništa sa masovnom, velikoserijskom jeftinom proizvodnjom. Za izradu jedne DEA Fausti Stefano kvalitetne položare, potrebno je da se uradi 50 mehaničkih i 13 kontrolnih radnih operacija. To traje 150 radnih časova po jednoj pušci, plus 300 do 500 časova za gravuru. Ukoliko kupac zahteva posebnu gravuru po ličnom izboru, onda se na graviranje utroši i po 700 radnih sati. Tako nastaju fine puške, koje zato i izgledaju kao skupoceni umetnički predmeti. I na zapadnom tržištu, uz dobro održavanje koje se podrazumeva, vrednost sačmaricama ove kategorije, s godinama samo raste. Kupovina takve puške u inostranstvu nije trošak, već unosna investicija.
Počinjemo sa najklasičnijom konstrukcijom – puškom sa spoljašnjim čekićima. Kod nas ih zovu čekićare, petlare i orožare. Njima su lovili naši dedovi, ali i krunisane glave. I danas ovaj tip sačmarica-položara ima veliki broj pristalica među lovcima. Model Fausti Stefano Classic el Gold, ima udarne mehanizme sa spoljašnjim čekićima, urađene na bočnim pločicama. Čekići imaju sigurnosnu poziciju, koja ih udaljava od udarnih igala, sve dok obarač nije do kraja povučen. Orozara Clasic el Gold radi se u svim sačmenim kalibrima: od malenog .410 do 12/76. Cevi su takođe po želji, dužina od 60 do 76 cm. Standardno se opremaju fiksnim čokovima, a na zahtev kupca rade se i sa setom od pet izmenjivih čokova. Nivoi gravure su stvar izbora kupca, a od toga zavisi i konačna cena oružja. Ove lagane, klasične sačmarice uvek imaju poklonike i malobrojne fabrike koje ih proizvode, nemaju problem plasmana svojih orozara. „Fausti Stefano“ pogotovo.
Tip DEA sačmarica pripada klasičnim položarama, koje su proslavile ime „Fausti Stefano“. Puške koriste „pardijevu“ bravu sa donjom dvozubom pločom, koja je širom sveta najviše u primeni. Udarni mehanizam u baskuli tipa “box lock” dozvoljava i postavljanje bočnih ukrasnih pločica, koje samo povećavaju površinu namenjenu gravuri i ne nose udarne mehanizme „holand&holand“. Samarice Fausti DEA rade se u svim kalibrima, ali je posebno kod žena lovaca, popularan model DEA Club 28, u nežnom i mekanom kalibru 28. Ovaj mali sačmarski kalibar kod koga je unutrašnji prečnik cevi 13,8 mm u rukama odIičnog strelca završiće isti posao kao i 12 Magnum uz mnogo lakše oružje, blaži trzaj i slabiji pucanj. Na Zapadu, čak, postoje i klubovi lovaca koji love kalibrom 28. DEA Fausti Stefano, radi se u dužinama cevi: 60, 63, 65, 68, 71 i 76 cm, imaju fiksne ili izmenjive čokove, izvlakače ili automatske ejektore i jedan ili dva obarača. Uglavnom imaju engleske kundake, od orahovine vrhunskog kvaliteta. Sve puške „Fausti Stefano“ imaju izuzetno pažljivo urađene spojeve čelika i drveta i fino čekirane, hvatne površine. Nivoi gravura su stvar afiniteta i platežne moći kupca DEA položara.
Da bi upotpunili liniju DEA pušaka u „Fausti Stefanu“ su proizveli pod istim imenom i DEA Express položaru dvokuglaru. Ova puška namenjena lovu na visoku divljač, radi se u kalibrima: 8x57JRS, 7x65R, .30R Blaser, 9,3x74R i .444 Marlin. Horizontalne cevi dužine 60 cm nose podesive mehaničke nišane. Dva obarača, kočnica na vratu kundaka i poluga za otvaranje cevi, istog su rasporeda kao na DEA sačmarici, tako da strelac-lovac zadržava iste navike u lovu na sitnu i krupnu divljač. Potkundak se kod Fausti DEA Express demontira pritiskom na prednje dugme i puška se klasično rasklapa i čisti. Dvokuglare položare, iako koriste više vekova staru koncepciju i danas imaju mnogo pristalica. Njihovo veće omasovljenje, sprečava jedino visoka cena ovakvih pušaka.
Među sačmaricama sa vertikalnim rasporedom cevi – bokericama u firmi „Fausti Stefano“, godinama je najprodavaniji model Elegant. Radi se u osam kalibara: .410/76 do 12/89 i iznutra hromiranim cevima dužine: 60, 63, 65, 68, 70 i 76 cm. Primenjeno je bravljenje cevi pomoću dva gornja ključa, koji poput “nosića” izviruju sa obe strane gornje cevi. Ove ispuste u baskuli (glavi puške), zabravljuje jak poprečni klin. I ova brava se u literaturi naziva „Pardijeva“ brava i njena odlika je vrlo niska silueta oružja, tj. vitak izgled zbog odsustva donjih ključeva, koji povećavaju visinu monobloka. Broj obarača, čokovi, ejektori, kundak i gravura prepušteni su izboru kupca. „Fausti Stefano“, u fabrici u Marćenu ima bogato opremljen atelje, gde potencijalni kupci mogu da vide sve verzije oružja, za koje se interesuju. Takođe, mogu im se uzeti i telesne dimenzije, kako bi se baš po njima “skrojio” kundak.
Predstavili smo delić produkcije koja iznosi na desetine različitih modela. Oni rade čak i najskuplje sačmarice „holand&holand“, koje ne zaostaju za slavnim engleskim puškama. Šarmu Elene, Đovane i Barbare, ‘”Gun sisters” i njihovih pušaka, nije odoleo ni jedan šeik, koji je nedavno kupio luksuzni „Fausti Stefano“ za 50.000 dolara. Ovom brendu, zaista je teško odoleti!
V. MITROVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još