Trzaj koji obara s nogu

O kalibru .50 Beowulf „Kalibar“ je već pisao. Radi se o moćnom metku, kalibra 0,50 inča, tj. 12,7 mm, mase 325 do 400 grejna (21,1 do 25,9 g) sa punjenjem koje omogućava početne brzine od 550, do gotovo 600 m/s. U početku, ovakve performanse bile su namenjene oružju sa što je moguće većom zaustavnom moći, namenjenom pre svega specijalnim jedinicama. Ovako snažan metak u stanju je da trenutno zaustavi protivnika, ili npr. vozilo, što može da bude od neprocenjive vrednosti; bilo da se radi o policijskoj, ili o vojnoj upotrebi. Metak je razvijen s namerom da može da se ispaljiuje iz adaptiranih pušaka M16, čime se dobilo provereno i lagano, a istovremeno veoma efikasno oružje. Neki su, čak, zagovarali nošenje pušaka Alexander Arms Beowulf u okviru drumskih patrola američke policije. To i jesu sigurno ne bi naišao na odobravanje „loših momaka“.
Posle dugogodišnjih „muka“ svetskih konstuktora da naprave „najjači svetski pištolj ili revolver“, konstruktori pištolja su se, na neki način, „ispucali“ modelima AutoMag, Wiledy i Grizzly, koji su predstavljali izuzetna tehnička dostignuća, ali je komercijalni uspeh redovno izostajao. Stvari su se pomalo stišale pojavom sjajnog izraelskog Desert Eaglea u snažnom kalibru .50 Action Express. Međutim, pokazalo se da su revolveri daleko bolji izbor, ako se želi napraviti „najjači“. Naime, konstrukcija revolvera je daleko jednostavnija i od klasičnih automatika koji funkcionišu na principu trzaja, a kamoli od pojedinih moćnih automatika koji rade na principu pozajmice gasova, sličnom kao kod jurišnih pušaka.  Naravno: jednostavnije obično znači i jeftinije, ali i pouzdanije. Tako su svetlost dana, pored starog dobrog magnuma .44, s kojim je i počeo ovaj trend, svetlost dana ugledali i moćnici poput .454 Casull ili .500 Smith&Wesson. Ovaj poslednji, sa metkom mase 440 grejna (28,5 g) i početne brzine od oko 500 m/s, donedavno je suvereno držao apsolutno prvo mesto. U međuvremenu, namena „najjačih“ se, u odnosu na borbu protiv kriminalaca, to je promovisao Klint Istvud, alias „Prljavi Hari“, koji je AutoMagom uterivao strah u kosti „lošim momcima“, značajno promenila. Danas se sve više lovaca opredeljuje za lov revolverom, čime se lov u velikoj meri usložnjava i dobija izraženiju sportsku notu.


Američka kompanija „Magnum Research“, poznata je po revolverima BFR, u kalibrima kao što su .30-30 i moćni puščani .45/70 Government. Nakon toga, pojavio se BFR i u kalibru .500 S&W, za koji mnogi tvrde da je najbolji izbor, kada je taj kalibar u pitanju. Radi se o revolveru sličnom sjajnom „Rugerovom“ Super Blackhawku. Najveća izmena u odnosu na „Rugerov“ revolver je korišćenje doboša povećanih dimenzija, koje može da se okreće u oba smera kada su vratašca za punjenje otvorena, čime se mogu izbeći neželjeni zastoji. Takođe, tu je i transfer-bar sigurnosni sistem, tipičan za „Magnum Researchove“ revolvere.
Masa ovog snažnog revolvera sa dužinom cevi dugom 184 mm je, čak, 1899 g. Još su impresivnije dimenzije doboša za pet metaka. Prečnik, možda prikladnije nazvanog „bureta“ je preko 45 mm, a dužina više od 76 mm. Takođe, veoma je impozantan zazor između cevi i doboša, koji iznosi 0,0762 mm, odnosno 76,2 mikrona! Na taj se način gubi veoma mala količina proizvedenih barutnih gasova i povećava stepen iskorišćenja. Revolver je napravljen od nerđajućeg čelika i poseduje podesive nišane, što je uobičajeno za ovu kategoriju revolvera.
Performanse municije takođe su i te kako impresivne, mada nešto niže nego kod puške; naravno, zbog kraće cevi. Municija sa zrnom mase 325 grejna (21,1 g) ima početnu brzinu od 530 m/s; 334 grejna (21,6 g) izleće iz cevi brzinom 509 m/s, a 400 grejna (25,9 g) sa 413 m/s. Ova je municija nešto slabija u odnosu na .500 S&W, ali takođe obezbeđuje i duži radni vek oružja, zahvaljujući nižim pritiscima. Međutim, ljudi iz „Cast Performancea“ rešili su da iskoriste potencijal nešto veće barutne komore Beowulfa i stvore još snažniju municiju, preuzevši trenutno najteže zrno sa .500 S&W od 440 grejna (28,5 g), koje, sa najsnažnijom laboracijom, ostvaruje 503 m/s. To znači, da ta municija na ustima cevi poseduje energiju od 3606 J, čineći je ravnopravnom .500 S&W.


„Trka“ još nije završena, jer se sprema .500 S&W sa još težim zrnom, mase čak 500 grejna (32,4 g). Ne treba sumnjati da će „Beowulf“ pratiti taj tempo. Čak i ako to ne učini neki proizvođač municije, kao što je „Cast Performance“ (u šta sumnjamo), tu su sami vlasnici oružja, od kojih mnogi sami prave municiju.
Za korišćenje ovakve, još snažnije municije, revolver „Magnum Researcha“ je, sigurno, sposoban. Municija takvih performansi obezbeđuje izuzetnu probojnost i zaustavnu moć, dovoljnu za bezbedno suaočavanje i sa najkrupnijom divljači, kao što su nosorog ili slon. Naime, prema testovima, „beowulf“ je sposoban da, na ploči debljine 1 inč (25,4 mm), napravi krater dubine negde do polovine debljine te ploče. Pitamo se kakav bi rezultat bio sa pravom, pancirnom municijom. Sa takvom municijom, možda bi „beowulf“ bio veoma interesantan i za vojnu upotrebu. Prema rezultatima testova, pokazalo se da je Magnum Research BFR .50 Beowulf izuzetno precizan revolver. Sa silom okidanja podešenom na oko 1 kg, ostvarene su grupe pogodaka manje od jednog inča (25,4 mm), na udaljenosti od 25 jardi (23 m). Pri tome je izbacivanje čaura teklo „glatko“, gde su čaure „ispadale“ već prilikom otvaranja doboša. Pri tome, revolver je radio besprekorno.
Ono, što je manje ugodno, jeste moćan trzaj koji ovaj revolver proizvodi. Stvar „vadi“ gumeni rukohvat, koji se pokazao više nego sposobnim da ublaži trzaj, čineći ga podnošljivim, mada sigurno ne za sve. Osim toga, tu je i čitava paleta rukohvata raznih oblika i od različitih materijala, pravljenih za Ruger Super Blackhawk, koji „pašu“ i za ovaj revolver. Jedini nedostatak je relativno mali branik obarača, koji pojedinim strelcima može da stvara probleme pri pokušaju „kroćenja“, ovog, „potentnog“ revolvera.
Sve u svemu, ova kombinacija se pokazala izuzetnom. Revolver Magnum Research BFR .50 Beowulf, iako u ovom snažnom kalibru, ipak je relativno kompaktan. Osim toga, ukoliko se, kojim slučajem, zaputite u Afriku, u lov, kombinacija revolvera i puške u istom kalibru može vam život učiniti znatno jednostavnijim.
S. BALOŠ

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još