Unique Alpine TPG1

Ubrzo posle 1997. i predstavljanja svoje prve puške pod oznakom T-GC, dugo se ništa nije čulo o francuskom proizvođaču MAPF („Manufacture dArmes des Pyrenees Francaises“) i njegovoj marki Unique. Nije ni čudo, jer firma je objavila bankrot, kada je lokalna banka „zavrnula slavinu“, iz koje je dolazio novac.
Ali, T-GC puška je u ne malom broju već bila uvedena u službenu upotrebu u francuskom Vazduhoplovstvu i Žandarmeriji, kao i u nekih 1000 jedinica u Nemačkoj i može se reći da je bila prilično rasprostranjena. Iz tog razloga, jedan investitor iz avio-industrije, odlučio je da otkupi ime i neke patente. Danas se Unique Alpine proizvodi na tri mesta: kundak, sa svojom sopstvenom tržišnom markom „CrossTech“ potiče iz Švajcarske, aluminijumski modularni sanduk stiže iz Austrije, dok se cev i ostali delovi zatvarača proizvode u mestu Ottobrunn, kraj Minhena.


Osnovni koncept bio je namenjen preciznim strelcima u okviru policijskih jedinica. Da bi se istovremeno zadovoljile potrebe i želje sportskih strelaca pribeglo se razvoju modularnog kundaka i sanduka. Kalibri, u kojima se pravi podeljeni su u tri različite grupe po snazi: minor, major i magnum. U ovom rasponu nalazi se preko 20 kalibara počev od .17 Rem, preko .223 Rem sve do 7 mm Rem.Mag. i .375 H&H Magnum. Usled povećanog interesovanja za verziju u kalibru .338 Lapua Mag. rukovodstvo firme odgovara da već u ponudi postoji model oružja za taj kalibar, koji je takođe predviđen za sve ostale super magnum kalibre.
TPG1 već na prvi pogled, veoma liči na T-GC. Na 65 cm dugoj cevi od nerđajućeg čelika i dalje leži čaura za bravljenje u koju se bravi zatvarač sa tri bradavice koji je kompletno napravljen iz čelika sa oznakom Boehler 790, koji se koristi u avio-industriji. Čak je veza sanduka i kundaka izvedena pomoću četiri vijka, kao na prethodniku. Doduše, sada sa dodatkom elastičnih podloški, koje omogućavaju da se sanduk određenom silom učvrsti u kosturu. Između ova dva osnovna elementa postavlja se polimerska da ublaži eventualne neravnine i neutrališe oscilacije aluminijumskog kostura, koje mogu negativno da utiču na preciznost. Ploča je napravljena od istog high-tech materijala kojim se oblažu rezervoari na raketi Arijana radi zaptivanja. I pored svega, proizvođač preporučuje da se vijci stegnu silom između 5 i 8 Nm. S obzirom da se uz pušku, na žalost, ne isporučuje moment-ključ, pritezanje se najčešće obavlja „odokativnom“ metodom. Nova je i konstrukcija sigurnosne kočnice, koja sada potpuno blokira udarnu iglu. Ovaj model predstavlja rastanak sa Timneyevim okidačem i početak ugradnje novog takmičarskog okidača sa podesivim otporom od 600 do 1100 grama.
Ali, srž ove puške predstavlja njen hibridni kundak. Napravljen je na aluminijumskom kosturu, koji je na pojedinim mestima preprskan plastičnom masom. Pištoljski rukohvat i mesta za šaku na podkundaku (uz doplatu moguć dvobojni ili trobojni dizajn) takođe su preprskani ovim materijalom udobnim za držanje. Svi aluminijumski delovi su izglodani od čvrste legure pod imenom constructal F53, kojoj je naknadno još poboljšana površinska zaštita od grebanja i sličnih oštećenja. Pištoljski rukohvat poseduje dodatni podesivi oslonac šake i time omogućava dugotrajno gađanje uz minimalno zamaranje strelca. Moguća su dva položaja palca: klasičan, sa placem u otvoru u kundaku i drugi, sa palcem postavljenim vertikalno, odmah iza ručice zatvarača, koji omogućava veoma brzo repetiranje.
Dužina kundaka i visina obrazine mogu da se podešavaju. Obla obrazina pruža veoma udoban oslonac za lice strelca, ali smeta prilikom vađenja zatvarača radi detaljnog čišćenja cevi. Zato je obrazinu moguće potpuno skinuti. Sastavni deo podkundaka su navoj za dvonožac i UIT montažna šina, koji se nalaze sa donje strane, i koje upotpunjuju ovaj višenamenski kundak.
Na daljini od 100 metara odlučujući faktori su preciznost i lakoća korišćenja. Zahvaljujući unazad povijenoj ručici zatvarača, strelčeva ruka ne napušta rukohvat jako daleko. I pored velike mase samog oružja, pokazalo se da sitnijim strelcima smeta trzaj, zbog čega bi gasna kočnica, tj. kompenzator trzaja bio preporučljiv. Preciznost ovog oružja prosto oduševljava. Od pet testiranih, samo su dve bile takmičarske laboracije i obe su ostvarile sjajne rezultate. S&B HP-BT zaokružio se na 17mm, a SAKO na sjajnih 9 mm! I dve lovačke laboracije imaju odličan rezultat – krug prečnika 13, odnosno 16 mm. Rezultat koji je postigla treća vrsta lovačke municije, krug prečnika 71 mm ne spada u kategoriju zabrinjavajuće. Krivicu za ovaj rezultat snosi cev, koja poseduje uzdužne kanale za brzo odavanje toplote i na taj način stvara podrhtavanja i nepravilnosti u nišanskoj slici. Iz razloga nedostajućih elemenata za postavljanje zaštitne trake, jedini izbor za rešavanje ovog problema ostaje tzv. Saundersova blenda na optici.
Puška namenjena takmičarima u preciznom ili benč rest disciplinama na udaljenostima od 100 do 300 m koja poseduje probrane materijale i dokazanu preciznost. Uz prikazanu varijantu, po ceni od 2398 evra nudi se i verzija Standard sa crnim kundakom i „Picatinny“ montažnom šinom, koja bi zbog mogućnosti ugradnje gomile dodatne opreme, trebalo da predstavlja interesantnu alternativu.
I. NEŠOVIĆ

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još