Vrh pištoljskog zanatstva

Držeći se pravila, da uz najmodernije serijske modele ručnog oružja, ravnopravno predstavljamo i custom, odnosno najuspešnije dorađene i individualno prilagođene radove najpoznatijih oružarskih radionica, u prilici smo da objavimo i vest o pomalo neobično konceptovanom, ali svakako vrhunskom pištolju, namenjenom lovu. Pištolj dolazi iz jedne od najpoznatijih i najstarijih američkih fabrika ručnog vatrenog oružja „Springfield Armory“ iz Ginesea (Ilinois), koja već nekoliko godina, održava ime i stiče profit serijom polimerskih pištolja IV generacije XD (razvijenih na osnovu hrvatskog pištolja HS 2000). Uprkos tome, u „Custom Shopu“ ove firme (fabričkoj radionici za doradu) uglavnom zbog održavanja imidža jednog od vodećih proizvođača u zemlji, ne prestaju da izrađuju ni maloserijske, vrhunske primerke modela M1911, koji je već decenijama jedan od osnovnih pištolja iz njihove standardne produkcije.
Novi model, nazvan jednostavno Springfield Armoru 10mm M1911 A1 je oružje kalibra 10 mm Auto, jednoredog rama i poznate, klasične konstrukcije, načinjeno po najvišim industrijskim standardima, od vrhunskog čelika i sa najmanjim mogućim tolerancijama, zasnovanom na „besmrtnom“ M1911, ali sa određenim izmenama. Izmene na Springfield Armory 10 mm M1911 A1, uz najsitnije kozmetičke prepravke, odnose se pre svega na dizajn, prilagođen korisnicima iz 21. veka (posebno lovcima). Nekih značajnijih izmena na modelu nema, osim u kvalitetu, najvišem koji se može zamisliti. Na prvi pogled je neobičan i izbor kalibra, s obzirom da metak 10 mm Auto, uprkos nekim izraženim kvalitetima i velikom potencijalu, kao i popularnosti koju je u jednom, kratkom trenutku imao, nikada stvarno nije zaziveo ni u SAD gde je nastao, a ni šire.
Osamdesetih godina prošlog veka, posle tragičnog obračuna sa kriminalcima u Majamiju (u kome je poginulo nekoliko agenata) i FBI je potražio jači i efikasniji metak od 9 mm Para, pa je 10 mm Auto, nakratko usvojen kao službeni.
Iako efikasan i potpuno prilagođen poluautomatskom oružju, ovaj metak sa zrnima od 10,5 do čak 13,2 g i energijom revolverskog metka .357 Magnum, ubrzo je pokazao i svoje slabe strane. Pre svega, imao je ogromne radne pritiske, zbog čega su oružja, načinjena originalno za znatno slabiji 9 mm Para, sa njim imala kritično mali očekivani radni vek i žestok trzaj, što je kritično pogoršavalo kontrolu oružja pri brzoj paljbi. Na kraju, bio je i nešto duži sa čaurom dugom 25 mm, pa je zahtevao širi ram, zbog čega je prepravka već postojećih modela u 9 mm bila nemoguća. Naravno, FBI ga je odbacio i uveo umesto njega nešto skraćenu verziju, koja je do danas ostala u upotrebi i postala trenutno najpopularniji službeni pištoljski metak u SAD pod nazivom .40 S&W, dok je 10 mm Auto ostao da živi u krugovima lovaca, koji su mu ubrzo našli primenu. S energetskim potencijalom između .357 Magnum i .41 Magnum, ovaj metak se pokazao kao veoma efikasan u lovu srednje krupnih životinja, kao što su divlja svinja, američki belorepi jelen, pa čak i crni medved, tako da ovaj kalibar danas ima priličan broj pristalica i upravo to objašnjava zašto je „Springfield Armory“, najnoviji model prilagodila njemu.
Model Springfield Armory 10 mm M1911 A1 je po konceptu lovački pištolj, vrhunske preciznosti i produžene nišanske linije, sa produženim i ojačanim ramom i ravne, produžene navlake. Ima ukupnu dužinu 241 mm, bull (debelu, napred koničnu) cev, dugu 152 mm, dužinu nišanske linije od 190 mm i ukupnu masu od 1200 g bez okvira.
Neobičan oblik ovog izuzetno izduženog pištolja podvlači veliki, profilisan u obliku navlake kompenzator sa dva (mag-na port) otvora, montiran na vrh cevi, što deluje egzotično u kombinaciji sa klasičnim rukohvatom, uobičajenim za modele sistema M1911, ali i značajno smanjuje odskok i popravlja kontrolu oružja. Pištolj koristi okvire kapaciteta 8 metaka, a po komandama i načinu funkcionisanja se ne razlikuje od vrhunskih zanatskih „četrdesetpetica“.
U SAD, pištolj u osnovnoj konfiguraciji, košta čak 3.435 dolara, ali na njemu mogu da se zahtevaju i razne druge dorade po želji kupca (što se, naravno, dodatno naplaćuje).
Tako novi model ima dugu masivnu navlaku, u koju je montirana pažljivo izrađena, veoma kvalitetna „Kart Target“ cev. Cev je izrađena konično, da bi se izbeglo vođenje čepom na vrhu navlake. Načinjena je sa dva rebra i dva kanala za bravljenje, Colt-Browningovim sistemom kratkog trzaja. Ima levi korak uvijanja i šest polja i žlebova. Na početku ležišta metka (dodatno ojačanog kod ovog modela zbog visokih radnih pritisaka metka 10 mm Auto), sa izuzetnom pažnjom je obrađen konusni uvodnik, kako bi bez problema radila sa svim tipovima zrna. Na ovom modelu je kompletirana vođicom povratne opruge pune dužine, što doprinosi preciznosti i ujednačenosti u radu. Sama vođica je sa prednje strane oružja fiksirana u otvoru kompenzatora, koji mora da se ukloni, radi totalnog rasklapanja oružja.
Navlaka nema posebnih obeležja, ni ugrađen sigurnosni blok udarne igle (što je danas skoro nezaobilazno kod novih modela). Na bočne strane navlake urezane su vrlo agresivne, prilično sitne, površine za repetiranje i sa zadnje, ali i sa prednje strane, simetrične i postavljene ukoso. Najveća izmena spolja vidljiva, sastoji se u proširivanju otvora za izbacivanje čaura, što povećava pouzdanost u radu. U nju je montiran klasični unutrašnji izvlakač, koji je svoju pouzdanost potvrdio kroz blizu sto godina službe. Navlaka je niska i zaobljena, ali sa gornje strane ravna, sa kanalom širokim 12 mm, sa šrafiranjem od 40 linija po inču, za smanjivanje refleksije celom dužinom. Sve u svemu, na njoj se jasno vidi, da je u potpunosti prilagođena što preciznijem gađanju i lovačkom korišćenju oružja, tako da ništa ne ometa pažljivo nišanjenje.
Ram oružja takođe ne pokazuje ništa, što do sada nije već viđeno. Klasično oblikovan i nešto produžen kako bi pratio dužinu navlake, ovaj ram je kompletiran ravnim kućištem udarne opruge, čekiranim sa 20 linija po inču, a na njega su montirani i ostali, najluksuzniji delovi na tržištu.
Pre svega, tu je potpuno podesiv obarač sa triger stopom, olakšan sa tri proreza. Tu je i olakšani, skeletoidni oroz, pravougaonog oblika, dugi, nagore izvijeni rep automatske kočnice (dabrov rep), sa dva rebra na dnu, ali i obostrana velika poluga manuelne kočnice, sa zakrivljenim i nareckanim površinama. Pištolj je spojen u celinu spojnicom klasičnog oblika i veličine, a ima i standardno okruglo dugme utvrđivača okvira, na uobičajenom mestu. Prednja strana rukohvata je najfinije čekirana (takođe sa 20 linija po inču), što popravlja kontrolu, a i koricama je posvećena posebna pažnja. Tako je Springfield Armory 10 mm M1911 A1 kompletiran sa sitno, neobično i duboko čekiranim „riblja kost“ koricama od crne mikarte pričvršćenim sa po dva zavrtnja, što oružju daje lep i luksuzan izgled. Naravno, ovakav izgled podvlači i odlična završna obrada oružja, sa besprekornim uklapanjem i savršenim finišom.
Zaštita ovog modela urađena je patentiranim Armory Kot premazom, na bazi pečene teflonske farbe, koja je veoma otporna na habanje, ali i samopodmazujuća, tako da olakšava rad mehanike. S obzirom na lovačku namenu, izabrana je kamuflažna varijanta, sa dominantnom crnom bojom navlake i sivozelenom bojom rama. Ovo možda i nije najelegantnija varijanta, posebno za oružje ove klase, ali o američkom shvatanju estetike ne vredi mnogo raspravljati.
Springfield Armory ima i propuste nedopustive za oružje koje pretenduje na sam vrh tržišta: ostaje nejasno, zašto na njega nije ugrađen prošireni uvodnik i povećani poklopac okvira (što je obavezno trebalo da se ugradi)? Na sreću, na tržištu se danas može pronaći mnoštvo kvalitetnih uvodnika i okvira raznih proizvođača, pa i ova slabost lako može da se otkloni.
Sringfield Armory 10 mm je pouzdano i sigurno oružje, u čiji kvalitet ne treba sumnjati, kao uostalom i u najveći broj ostalih varijanti modela M1911.
Posebna pažnja kod ovog modela posvećena je upravo preciznosti. Tako je oružje dobilo vrhunske nišane, na kojima mogu da mu pozavide skoro svi ostali modeli na tržištu. Široka i pomalo visoka mušica sa oblikom rampe, pažljivo nareckana finim sitnim linijama, montirana je na kompenzator, a pozadi je nisko ukopan, potpuno podesivi takmičarski nišan, marke „Bo Mar“, što je prvoklasno rešenje. Uz ekstra precizno napasovano vođenje cevi u navlaci i kretanje navlake u ramu sa skoro idealno rešenim tolerancijama, na ovom modelu je maksimalna pažnja posvećena i okidanju, koje je jednostavno savršeno – kratko, jasno i odsečno, uz silu okidanja, koja može da se podešava po želji korisnika.  Zahvaljujući tome, sa pojedinim laboracijama i vrstama municije, mogu da se dobiju grupe pogodaka prečnika 20-30 mm, na daljini od 25 jardi, što je preciznost, koja je na nivou najboljih pištolja uopšte. Uz to, Springfield Armory radi pouzdano, sigurno i lako, tako da vrlo brzo zadobija poverenje strelca, što se i očekuje od oružja najvišeg kvaliteta, posebno ako se koristi u terenskim, otežanim uslovima.
Zahvaljujući pre svega dužoj cevi, ovaj model iz raspoloživih laboracija u kalibru 10 mm Auto izvlači skoro maksimum, a na tržištu se još uvek može pronaći veliki broj laboracija najrazličitijih namena. Na primer: CCI Blaser 200 grs (13,2g) TMJ, sa prosečnom početnom brzinom (iz ovog modela), od 330 m/s, Hornady 200 grs (13,2 g) XTP/JHP, sa 346 m/s, Cor-Bon 200 grs (13,2 g) RNPN, sa 350 m/s, Cor-Bon 135 grs (8,74g) JHP, sa početnom brzinom od 440 m/s ili Cor-Bon 135 grs (8,74g) Power Ball, sa početnom brzinom od čak 448 m/s, Cor-Bon 180 grs (11,7g) BC, sa početnom brzinom od 399 m/s, ili Cor-Bon 165 grs (10,7g) JHP, sa početnom brzinom od 384 m/s, koje ga sa ovakvim energetskim potencijalom, čine veoma ozbiljnim oružjem kako za lov, tako i za samoodbranu (bilo da je reč o ljudima ili najkrupnijim opasnim životinjama).
Ovakav pištolj, iako sa ograničenim kapacitetom od maksimalno 8+1 metak, sam po sebi predstavlja vrhunski izbor, jer korisniku donosi prednost nenadmašne preciznosti, uz upotrebu velikih, teških zrna kalibra 10 mm, velike zaustavne moći, kombinovanu sa pouzdanim radom, potvrđenim u skoro sto godina dugoj praksi modela M1911, a zahvaljujući kompenzatoru i velikoj masi i odličnoj kontroli, tek za malo lošijoj, nego kod standardnog kalibra .45 ACP.
Iako suštinski nije doneo ništa novo, Springfield Armory predstavlja sam vrh pištoljskog zanatstva, na koji mogu da računaju i najprobirljiviji. Njegov klasični izgled, samo podvlači suštinsku neprolaznost istinskog kvaliteta.
B. VOJVODIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još