Za dame i prirodnjake

Predstavljamo vam jednu modernizovanu varijantu legendarnog „back up“ oružja iz vremena Divljeg zapada.  Reč je o modelu poznatog proizvođača „High Standard“, u kalibrima .22 LR i .22 WMR, koji se u SAD prodaje pod predugačkim nazivom Over/Under double action only derringer, a proizvodi se još od 1962. Ispravno anticipirajući da će tržište, pogotovo nostalgični zaljubljenici, uvek tražiti neobična oružja koja se ne uklapaju u savremene trendove, konstruktori ove firme pokrenuli su produkciju usavršene verzije popularnog dvocevnog pištolja, uspešnim miksom arhaičnih tehničkih karakteristika i poboljšanja na planu primenjenog materijala, kao i sistema bravljenja i okidanja.
Tako je nastalo MK oružje sa cevima dužine 3,5 inča, odnosno cela paleta različitih modela: najpre Type 1 koji je imao ugraviranog orla na levoj strani cevi i oznaku D-100 u kalibru .22 LR ili DM-101 u kalibru .22 WMR. Zatim Type 2, nazivan i Trigger zbog izmenjenog loga, čije su komercijalne oznake bile D-100/D-101, a Type 3 razlikuje se po signaturi Derringer bez oznake proizvođača (modeli D-101/DM-101).
Priličnu zbrku, pored ovog obeležavanja, izazvao je i potez proizvođača da na oružje utiskuje „milionske“ serijske brojeve izmedju 1.261.903 i 2.500.464, tako da se i u stručnoj literaturi mogu pronaći podaci da je ovaj pištoljčić napravljen i prodat u ogromnim količinama. Istina je mnogo skromnija, ali je i nepovoljna – na komercijalnom tržištu prodate su desetine hiljada. I danas se mogu pronaći u radnjama, jer su proizvođeni do 1984. S obzirom da je veća količina ovih malenih pištolja napravljena u luksuznim izvedbama (površinski presvučeni plemenitim metalima, bogato gravirani, sa koricama od slonove kosti i ukrašeni draguljima), High Standard Derringer pokazao se i kao vrhunski poklon u tipskim prilikama. Istina, pravi zaljubljenik obradovaće se kada na poklon dobije neko specifično „ukrasno“ oružje. Pogotovo u sadašnje vreme, kada su svet preplavili supermoderni „radni“ pištolji nove generacije.

Pistol, rimfire. AF*72073M.

Ipak, interesovalo nas je kako se ova naprava „ponaša“ u praksi, odnosno u kojoj meri je zadovoljena njegova osnovna namena, jer o vizuelnoj dopadljivosti (bar po ovdašnjim kriterijumima), nema ni govora. Kada znamo da je reč o oružju malog kapaciteta, anemičnog kalibra, ne baš naročite ergonomije i sistema samo dvostruke akcije, ovo pitanje i te kako ima smisla. Istini za volju, slična oružja se proizvode i koriste godinama, čak i u neuporedivo snažnijim kalibrima, poput .44 Magnum, .45 Colt ili sačmenom .410, a veoma je malo strelaca koji mogu da zabeleže prihvatljive pogotke koristeći ovakvo oružje. Praktično, tržište je i prezasićeno kompaktnim pištoljima većeg kapaciteta i kalibra, ali uvek će se pronaći mušterija za ovakvu robu, jer popularni „derindžeri“ pružaju redak kvalitet u odnosu na takvu konkurenciju. Naime, ovo oružje može da se nosi napunjeno bez opterećivanja ijedne opruge, a izuzetno je male mase i dimenzija. Tako da se kao skoro nijedno drugo, može nositi u garderobi (gde je to zakonom dozvoljeno), a da ga korisnik, praktično i ne oseća.
S obzirom je ovo oružje namenjeno karakterističnim odbrambenim situacijama, kada je najvažnije što brže dokopati se „sprave“ i ispaliti hitac, mali „derindžer“ može da bude odličan izbor. Iako će većina poznavalaca, u startu reći da su samo dva (i to .22) metka po pravilu nedovoljna.
Raspitali smo se u koje namene se ovakvi pištolji koriste u Americi i odgovori su nas učvrstili u stavu da je ovo oružje primenljivo – brojni kamperi, planinari, ribolovci i drugi koji provode dosta vremena u prirodi, smatraju da je za njih odlično rešenje lagani „derindžer“ u pregradi ili džepu prsluka, jakne ili čak pantalona. Takođe, dosta pripadnica lepšeg pola i „običnih civila“ koji nisu značajnije posvećeni upotrebi i karakteristikama oružja, smatraju da je ovo pravi pištolj za njih: jednostavan, lagan i uvek spreman za dejstvo, bez suvišnih komandi i „zbunjujućeg“ sistema rukovanja. Korisnici tvrde da je na daljinama do 10 jardi ovaj High Standard veoma upotrebljiv i koristan (posebno u .22 WMR kalibru), a da ni dugo DAO okidanje i neudobna drška zastarele koncepcije, ne predstavljaju problem. Poverovaćemo im.
Za nas, korisnike na brdovitom Balkanu, ovakvi pištoljčići namenjeni skrivenom nošenju predstavljali bi veliki problem, zbog aktuelnih zakonskih propisa. Ni kolekcionari mu se ne bi previše obradovali, jer odstupa od klasične konstrukcije, tako da nam ostaje samo da se malo „poigramo“ sa sličnim modelima kada nam „padnu šaka“.
M. MILANOVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još