Za klijentelu posebnog ukusa

Početkom devedesetih godina 20. veka u Tel Avivu je počela sa radom kompanija „Bul“, koja je posle perioda razvoja projekta, već 1994. prvo na američko tržište izbacila zanimljiv pištolj. Model Bul M-5 bio je ozbiljna modifikacija famoznog Browningovog M1911. Nudio je, u to vreme inovativan polimerski ram povećanog kapaciteta, ergonomski oblikovane komande i znatno nižu cenu od avangardnih Strayer-Voight i STI modela istog koncepta. Zbog ovih kvaliteta, linija M-5 postala je osnov za gamu različitih modela izraelske kompanije.
Reputacija pouzdanog, praktičnog oružja, građena je konstantnim unapređenjem na osnovu primedbi korisnika, ali i učešćem na najvećim svetskim IPSC takmičenjima. Pištolji Bul neretko su izbor profesionalaca različitih profila, iako u matičnoj zemlji nisu na spisku službenog oružja nijedne formacije (barem zvanično). Osim pištolja zasnovanih na konstrukciji M1911 nudi se Bul verzija čuvene Zbrojovke ČZ-75 pod oznakom Cherokee, takođe sa polimerskim ramom i još nekim, uglavnom kozmetičkim izmenama. Ipak, linija M-5 i njeni derivati su dominantni i po raznolikosti ponude ali i rezultatima prodaje.
Marketinški tim je za ime jedne od prestižnih serija pištolja uzeo oznaku SAS, koja nimalo slučajno direktno asocira na najčuveniju britansku jedinicu specijalnih snaga. Iako nema podataka da su „momci iz regimente“ ikada koristili pištolje Bul, u kompaniji će vam zavereničkim tonom objasniti kako ne mogu da potvrde, ali ni opovrgnu takvu informaciju. A to je dovoljno intrigantno za većinu zainteresovanih. Uspeh ovog modela doveo je do razvoja sledeće generacije sa oznakom SAS II, a jedan pištolj iz ove linije tema je našeg članka.
Na velikim sajmovima oružja, posetilac je za kratko vreme „bombardovan“ ogromnom ponudom i informacijama sa svih strana, tako da je potrebno nešto zaista nesvakidašnje da vas natera da zastanete i podrobnije se upoznate s tim. Za nas je to bio model Spike (u prevodu šiljak, klin), što je potpuno odgovarajuće ime za pištolj jedinstvenog izgleda.
U osnovi, to je poluautomatski pištolj sa klasičnim Browningovim bravljenjm cevi u navlaci sa dva rebra, ali umesto bušinga (sistem za pozicioniranje usta cevi u navlaci), cev je levkasto proširena u prednjem delu i naleže na odgovarajuće izbrušene površine unutar navlake, što joj omogućava identično pozicioniranje posle svakog radnog ciklusa i posledično – odličnu preciznost. Sličan sistem koriste i drugi custom proizvođači poput legendarnog „Wilsona“, ali uz znatno više cene. Cev za model Spike je sa spoljašnje strane uzdužno ožlebljena sa osam dubokih kanelura, što joj smanjuje masu, ali i daje prepoznatljiv izgled sa poliranim izbočinama i mat-crnim kanalima. Ipak, najupečatljiviji vizuelni detalj na ovom pištolju su opasni, naoštreni šiljci koji preteći stoje na prednjem delu okružujući usta cevi. Tri špicasta produžetka su na navlaci, a još tri su na produženom, donjem delu rama, koji štrče istureni dobrih 15 mm ispred svoje sabraće na navlaci. Osim toga i kraj vođice povratne opruge pune dužine, koji viri ispod cevi, oblikovan je kao šiljak. Naoštreni su samo sa jedne strane, poput dleta, i zaista mogu ozbiljno da povrede ukoliko nekome u zamahu nabodete skoro kilogram težak (napunjen) pištolj u lice ili u stomak.
Očigledno da je u shvatanju CQB (Close Quather Combat – bliska borba), došlo do nekih promena, barem kod konstruktora ovog pištolja. Generalno, profesionalci iz jurišnih timova raznih specijalnih jedinica izbegavaju da svojim oružjem udaraju po glavi (ili drugim delovima tela) protivnike. Za to postoji više ozbiljnih razloga, jer ako problem zahteva upotrebu vatrenog oružja, onda ga tako treba i rešavati, bez korišćenja priručnih buzdovana. Gušanje sa metkom u cevi lako dovede do neželjenog opaljenja, a tada su svi u opasnosti i vlasnik oružja, i članovi njegovog tima i eventualni civili/taoci. A postoji još jedan, značajan problem. Skoro sve savremene konstrukcije pištolja koje koriste neki sistem bravljenja, ne mogu da opale ukoliko je sklop navlake i cevi pomeren unazad za samo nekoliko milimetara! Drugim rečima, nemoguće je opaljenje „iz prislona“, ukoliko makar malo povećate pritisak na usta cevi (to je i razlog da donji deo rama bude duži „kupujući“ na taj način malo prostora). Tako da ova osobina automatski diskvalifikuje Spike kao univerzalni komad hladnog i vatrenog oružja.
Doduše, na štandu su nas uveravali da se u takvoj situaciji koristi (takođe „opasno“ oblikovan), prošireni uvodnik okvira od aluminijumske legure, ali čemu onda svi oni šiljci napred? Moguće je da neko sa avanturističkim duhom voli osećaj neizvesnosti kada vraća pištolj u futrolu, ali ja bih preskočio tu vrstu rizika. Definitivno, ovi opasni dodaci nemaju nikakvu praktičnu svrhu osim „wow“ faktora fascinacije pri pokazivanju pištolja.
Ipak, bila bi prava šteta svrstati Spike u tzv. „conversation piece“ tj. komad samo za pokazivanje i priču o specijalcima i bliskoj borbi. Jer, sve ostalo je odrađeno na veoma visokom nivou. Ram pištolja je dvodelni, navlaka klizi po čeličnom komadu pune dužine, a rukohvat je od otpornog, laganog polimera sa nepravilno ohrapavljenom površinom (tzv. stipling). Ovakav finiš se dobija uz pomoć zagrejanog alata koji otapa materijal drške na mestu kontakta, a rezultat je iznenađujuće siguran hvat i površina prijatna na dodir. Profil rukohvata donekle odstupa od standardnog oblika M1911, jer uz povećanu širinu, na zadnjem delu ima izbočinu karakterističnu za Browning HP-35 ili Zbrojovku ČZ-75. Sve komande su pažljivo oblikovane sa udobno zaobljenim ivicama i uvećane do dimenzija za takmičarske pištolje. Angažovanje je lako, bez promene hvata, a svaku operaciju prati osetan, jasno definisan „klik“. Okidač je podesiv po sili i dužini hoda, a fabrički je naštelovan na oko 1,5 kg. Otvor za izbacivanje čaura je povećan i ispoliran, tako da nema razloga za brigu o eventualno zaglavljenoj čauri pri ekstrakciji.
Nišani su široki, jasno uočljivi i prilično visoki, što ih čini zgodnijim za brzo pronalaženje, ali nije baš sjajno kada treba brzo potegnuti oružje ispod odeće. Jer brojne izbočine lako mogu da se zakače za tkaninu. Dodatni problem u ovom slučju je i način čekiranja navlake. Veoma agresivni, duboki urezi koji sprečavaju iskliznuće pri repetiranju, postavljeni su na uobičajenom mestu, kao i na prednjem delu navlake, ali su prisutni i na gornjoj površini. Gruba, skoro pa testerasta struktura, obezbeđuje siguran hvat bez obzira na način repetiranja, ali kada sam čitavom šakom „preklopio“ navlaku u prednjem delu kod povlačenja unazad, shvatio sam da povlačim i donji deo rama po kome klizi navlaka! Na slikama možete videti da je i taj deo pokriven urezima (tačnije sa osam njih), pa je teško samo dodirom odrediti gde prestaje navlaka tj. koji deo treba povući. Očigledno je da i ovaj problem sa detaljima možemo pripisati dizajnerskom naporu i insistiranju na „opasnoj“ pojavi. Takmičarska namena
Model Spike je dobro balansiran, veoma lako se uvodi u nišansku liniju, a okidanje i sve komande rade besprekorno. Na raspolaganju su skoro svi kalibri, od 9 mm Para preko .38 Super, .40 SW i .45 ACP, a kapacitet kvalitetnih, čeličnih okvira se kreće od 18 do 13 metaka, u zavisnosti od kalibra. Osim standardnih polimerskih, moguće je dobiti i više vrsta aluminijumskih donjih delova okvira u različItim bojama. Dužina cevi je u Commander formatu 104 mm, a masa praznog pištolja oko 860 grama. Na dnu drške je predimenzioniran levkasto prošireni uvodnik okvira. Kada je reč o tome u koju kategoriju svrstati ovaj pištolj, nesumnjivo je reč o takmičarskom oružju.
Na stranu vizuelni detalji koji ga čine poželjnim u očima zaljubljenika u video-igrice i kojekakvih „komandosa iz fotelje“, novi Spike svoje dobre strane može da pokaže tek na vatrenoj liniji u nekom dinamičnom, streljačkom takmičenju. Ukupne dimenzije, mnoštvo komandi koje štrče na sve strane, kao i ovi nesrećni šiljci, čine ga skoro neupotrebljivim za skriveno nošenje ili službenu upotrebu. „Bul“ ovim modelom želi, pre svega, da privuče pažnju i postane predmet brojnih diskusija u svetu oružja. Jer, publicitet uvek ostvari cilj, pa makar bio i negativan.
D. ŠAPONJIĆ

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još