Dokazivanja tek slede

Od kraja pedesetih godina 20. veka, češka armija (tadašnja Čehoslovačaka), kao standardno pešadijsko naoružanje koristi jurišnu pušku ČZ Vz.58, kalibra 7,62×39, domaće proizvodnje i sasvim originalne konstrukcije, koja se duže vreme može smatrati zastarelom. Posle sloma Varšavskog pakta i raspada Čehoslovačke na dve nezavisne države, nikome u ovoj zemlji dugo nije padalo na pamet da razvija novo oružje iz vojnog programa. Ipak, potrebe za modernizacijom vojske Republike Češke, aktuelizovale su ovaj problem i konačno je krajem 2009, u fabrici u Uherskom Brodu, napravljena nova, moderna jurišna puška nazvana ČZ 805 Bren u kalibru 5,56×45 NATO.

Model vredan pažnje

Nova puška ČZ 805 Bren, predložena je kao zamena za model star pola veka – Vz.58, ali je pre njenog konačnog usvajanja, armija raspisala konkurs, na kome je posle finalnih testova (u kojima se našla sa belgijskom puškom FN SCAR), ipak pobedila. Konačno, krajem 2010, pod imenom CZ 805 Bren A1, usvojena je kao nova jurišna puška čeških oružanih snaga, a ugovor za njenu proizvodnju poveren je čuvenoj fabrici ČZ UB (Uherski Brod). Tako je jurišna puška ČZ 805 Bren A1, konačno od 2011, zvanično uvedena u naoružanje, a zatim ponuđena i komercijalnom tržištu, iako do sada za nju nije bilo zainteresovanih stranih kupaca. Uprkos tome, nova češka puška je moderno i kvalitetno oružje, koje svakako zaslužuje pažnju, s obzirom da je projektovana i konstruisana po najsavremenijim taktičko tehničkim zahtevima današnjice. Po svim svojim opštim karakteristikama, može se svrstati među trenutno najkvalitetnija vojna oružja ovog tipa.

CZ 805 Bren A1 u osnovnoj verziji
CZ 805 Bren A1 u osnovnoj verziji

Reč je o modernom i veoma upotrebljivom, modularnom, kompaktnom oružju, sa sistemom rada na osnovu gasne pozajmice (sa manuelno podešavajućim regulatorom ventila). Iako je sistem rada, sa dugom gasnom pozajmicom sa klipom, kojima se unazad pokreće nosač zatvarača (kako bi se rotaciona glava sa tri zabravljujuća brega odbravila), direktno preuzet sa prethodnog modela puške Vz. 58, sve ostalo je bitno promenjeno i unapređeno. Sam sistem rada je kompletno reprojektovan, tako da je reč o sasvim novom i originalnom oružju. Zatvarač bravi direktno u cev, što je omogućilo da sanduk bude načinjen od lake legure duraluminijuma.

Lako i jednostavno rasklapanje

Puška se lako rasklapa u nekoliko osnovnih većih delova, koji olakšavaju čišćenje i transport. Oružje kao posebne delove celine ima cev, dvodelni sanduk sa oblogom, mehanizam za okidanje sa uvodnikom i pištoljskim rukohvatom i kundak. Savremena konstrukcija ove puške, pre svega podrazumeva da celo oružje može da se rasklopi bez ikakvog alata, što značajno olakšava njeno redovno održavanje, naročito u otežanim terenskim uslovima. Na njoj se, pre svega, potpuno lako i bez ikakvog posebnog podešavanja, može izmeniti cev.
Osnovna verzija puške, nazvana ČZ 805 Bren A1 ima cev dužine 360 mm, dok kraća, karabinska varijanta ČZ 805 Bren A2, ima kraću cev od samo 277 mm. Uz njih, na ovu pušku može da se montira i duga marksman (streljačka), ali i teška, duga cev za korišćenje kao odeljenskog puškomitraljeza, čime je zaokružen scenario svih njenih mogućih namena. Uz to, jednostavnom izmenom uvodnika i rotacionog zatvarača, oružju se jednako brzo može promeniti i kalibar, s tim da je za sada u ponudi 7,62×39, ali se u najskorije vreme planira i uvođenje u proizvodnju kalibra 6,8 mm Remington SPC.

CZ805 BREN A2
CZ805 BREN A2

Ukupna dužina ČZ 805 Bren A1 je 915 mm (sa razvučenim kundakom), a 670 mm (sa sklopljenim), a kod karabina ČZ 805 Bren A2, 782 mm (sa razvučenim kundakom) i 587 mm (sa sklopljenim). Masa ČZ 805 Bren A1 je 3.580 gr (3.390 gr kod varijante A2), bez okvira i raznih priključaka. Deklarisana preciznost ove puške, sa dužom cevi i metkom SS 109, kreće se oko 4 MOA (4 uglovna minuta ili oko 115-120 mm na 100 m), što je uglavnom, u istom rangu sa drugim sličnim puškama na tržištu, a sasvim prihvatljivo uzevši u obzir njenu namenu i krajnji domet od oko 500 m (400 u varijanti sa kraćom cevi). Ova puška standardno koristi okvire od providne polimerske plastike, kapaciteta 20 ili 30 metaka. Tu je i doboš kapaciteta 100 metaka, kao i ostali okviri po STANAG standardu (M-16, H&K G-36…).

Vekovna tradicija kvaliteta

Oružje standardno ima ručicu za zapinjanje sa leve, a otvor za izbacivanje čaura sa desne strane sanduka. Za samo nekoliko minuta zatvarač može da se okrene i oružje prebacite u režim rada za levoruke. Naravno, u skladu sa savremenim taktičko-tehničkim zahtevima, puška ima jednodelni, ravan gornji deo sanduka sa oblogom cevi. Na njemu se nalazi Picatinny Mil.Std. M-1913 šina, pune dužine sa gornje strane, jedna kraća sa donje i dve pomoćne na bočnim stranama usadnika, na koje se montira niz raznih priključaka, u skladu sa potrebama korisnika. Na gornjoj šini, namenjenoj montaži refleksnih ili optičkih nišana, nalaze se preklopni pomoćni mehanički nišani, sa nišanskom linijom od 372 mm. Na donju se može montirati potcevni bacač granata ČZ 805 G1, kalibra 40×46 ili opciono prednji rukohvat.

 Modularni podcevni bacač granata CZ 805 G1
Modularni podcevni bacač granata CZ 805 G1

Donji deo sanduka sa uvodnikom, mehanizmom za okidanje i rukohvatom, načinjen je kao celina od polimerske plastike. Rukohvat je zadržao pomalo retro dizajn sa modela Vz.58, što ih na pomalo neobičan način povezuje izgledom, iako je u suštini ovo jedina vizuelna sličnost. Na donjem delu sanduka, iznad rukohvata, nalazi se i obostrano postavljena poluga selektora paljbe, sa opcijama jedinačno, kratki rafal od dva metka i puna rafalna paljba, označenim jarkim crvenim oznakama. Pri rafalnoj paljbi, oružje ima kadencu od oko 760 metaka u minutu. Na zadnju stranu sanduka, montiran je, u desnu stranu preklopni kundak, u jednoj od dve ponuđene opcije. Jedna je skeletoidni kundak, sa gumenim amortizerom, bez mogućnosti podešavanja, a druga teleskopski, sa tri pozicije i podesivom obrazinom, što je izuzetno rešenje. Sa ispravljenim, puška je široka 77, a sa kundakom preklopljenim u stranu 112 mm, što je takođe odlično.

1 - Picatinny šine, 2 - mehanički nišani, 3 - gasni cilindar, 4 - skrivač plamena, 5 - podvesni bacač granata CZ 805 G1 kalibra 40x46, 6 - pored sopstvenih plastičnih okvira, CZ 805 Bren A1 i A2 prihvataju i okvire sa M4/M16 ili HK G-36
1 – Picatinny šine, 2 – mehanički nišani, 3 – gasni cilindar, 4 – skrivač plamena, 5 – podvesni bacač granata CZ 805 G1 kalibra 40×46, 6 – pored sopstvenih plastičnih okvira, CZ 805 Bren A1 i A2 prihvataju i okvire sa M4/M16 ili HK G-36

Zbog izraženog vojnog, odnosno taktičkog izgleda ovog oružja, ne može se reći da je ČZ 805 Bren A1 elegantna puška, ali je definitivno moderna i ipak dopadljiva, iako nema pretenzije da se posebno nametne samim izgledom. Naravno, uz vekovnu tradiciju u proizvodnji oružja, “Zbrojovka” je ovoj pušci prenela neophodan opšti kvalitet izrade i pouzdanost u radu, pa ne treba sumnjati da su novi ČZ 805 Bren A1 i A2, odlični modeli. Ova nova porodica jurišnih pušaka definitivno ima potencijala i može se bez sumnje svrstati rame uz rame sa ostalim vodećim modelima današnjice.

Boris VOJVODIĆ
foto: “Češka Zbrojovka”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još