Duh bliskosti

„Franchi“ puške, odnosno nekoliko proverenih modela koji se trenutno proizvode, odličnog su kvaliteta, umerene cene i što je najvažnije mogu se kupiti u Srbiji

Italijanska fabrika oružja „Franchi“ deo je „Beretta Grupe“ i danas proizvodi sačmarice poluautomatskog sistema, dvocevne položare, bokerice i jednu express bok dvokuglaru. Na katalogu „Franchi“ iz 2015. godine, navedeno je sedište firme, u Urbinu u Italiji, a to je sedište „Bennelia“, koji je takođe član „Beretta Grupe“. Pre nekoliko decenija firma se zvala „Luigi Franchi S.P.A“ i bila je smeštena u Fornaciju nadomak Breše. Iz ovoga zaključujemo da nekada moćna fabrika oružja „Luiđi Franki“ (ne čita se Frenči), koja je u okolini Breše osnovana još šesdesetih godina 19. veka, danas svedena na mnogo manji obim. Mi stariji poznavaoci oružja, dobro znamo da je samo pre trideset godina oružje „Luigi Franchi“ bilo toliko napredno, da su ih druge firme teško pratile. Prvi su proizveli sačmaricu Franchi Spas-12 na početku devedesetih godina 20. veka, koja je samo pomeranjem jednog dugmeta menjala režim rada, odnosno iz poluautomata se pretvarala u pumparicu. Zatim slede unapređeni Franchi Spas-15, kao i modeli SAS-12, LAW-12 familija odličnih pumparica PA-7, izvrsni poluautomati na sačmu sa pozajmicom gasova Variopress sistema, koji su među prvima u svetu pouzdano funkcionisali s patronama 12/70 i 12/76 kalibra. A, bilo je toga još mnogo. Greh je ne pomenuti poluautomatsku sačmaricu Franchi 48 Al, koja je radila na principu trzaja cevi, kao Browning Auto-5 i pravljena je neprekidno 40 godina.

Ovaj izvrsni konstruktorski tim inžinjera iz „Franchia“ uzalud je osmislio i proizveo puške koje su bile najnaprednije u svom vremenu, jer menadžeri zaduženi za finansije, prodaju i marketing, nisu uspeli da ovaj proizvod pretvore u novac. Firma „Luigi Franchi“ postala je samo „Franchi“ nema svoju adresu, već koristi „Benelievu“, ali na sreću lovaca i ljubitelja oružja, još proizvodi odlične lovačke puške. A, njen napredni program taktičkih borbenih sačmarica poluauto i pump sistema rada, je preuzeo „Berettin“ prvoborac, danas trenutno najagresivniji i najnapredniji svetski proizvođač oružja „Benelli“ iz Urbina.

Legendarni model u 10 varijanti

Ne zamerite nam na predugačkom uvodu, jer je u pitanju nostalgija i žal za nečim što je bilo najbolje i najnaprednije, a sada je postalo deo prošlosti i zaborava. Franchi puške, barem po modelima koji se trenutno proizvode, odličnog su kvaliteta, umerene cene i što je najvažnije mogu se kupiti u Srbiji. Opis počinjemo poluautomatom Franchi Affinity, o kome smo već pisali, ali kako je sve prisutniji u našim lovištima, zaslužuje novi prostor. Affinity na engleskom znači – srodstvo, bliskost, privlačnost, prijateljstvo, afinitet… To je i bio cilj proizvođača ovo modela. Želja da lovcu puška kojom lovi postane bliska. Odlična prodaja Afinitija širom sveta govori da su u tome uspeli. Ovaj model se ubraja u poluautomatske sačmarice sa inercijalnim sistemom rada. Nema dugog trzaja cevi, ni gasnih klipova, ni gasnih cilindara, ni dugih poluga ni rupica u cev, već se za rad puške koristi inerciona sila nastala opaljenjem metka. Teški dvodelni zatvarač i jaka opruga u njemu su sve što je potrebno za pouzdan rad.

Doduše, trzaj inercionih poluautomata je neuporedivo veći nego kod onih sa pozajmicom gasova, ali lovci to kompenzuju mnogo lakšim čišćenjem puške posle lova. Praktično, poluautomat inercionog sistema rada čisti se kao jednocevna puška prelamajuće cevi, detaljno se čisti samo cev, a sve ostalo se samo prebriše nauljenom krpicom. Od nastanka pre četiri, pet godina, Affinity je evoluirao u čak deset podmodela. Tako sada možemo da kupimo puške Affinity Wood, Affinity White, Affinity Black Synt, Affinity Max 5, Affinity APG, Affinity Slug, Affinity One Left Hand, Affinity One, Affinity Compact Black Synt i Affinity Compact Max 5. Iz ovog popisa podmodela možete da zaključite da postoje varijante sa drvenim, crnim polimerskim (Black Synt), polimerskim kamuflažnim (Max 5 i APG), kompakt kratke puške za šumski lov, puške za levoruke strelce i slug puške koje imaju mehaničke nišane namenjene lovu visoke divljači. Postoji čak i Affinity Sporting, puška namenjena sporting disciplini gađanja glinenih golubova. Ovaj Affinity model poluatomata radi se u kalibrima 12 i 20, sa ležištima metka dužine 76 mm, dok puška kalibra 12/89 nosi oznaku Intensity (jačina, silina, žestina, intenzitet) i tu postoje četiri podmodela. Njihovi nazivi su – Black Synt, Max 5, Botomland i Extragreen.

Puške Franchi White i Wood imaju kundak i podkundak izrađen od orahovine sasvim solidne klase (Grade Z european walnut). Cevi mogu biti duge 61, 66, 71 i 76 cm i za svaku važi da je testirana na veće pritiske, koje proizvodi upotreba čelične sačme. Na sreću kod nas još uvek nema mesta za lov gde se insistira na upotrebi čelične sačme (steel shot). Svaka puška se isporučuje sa tri izmenljiva čoka dužine 70 mm, koji imaju oznake suženja 1/1, 1/2 i cilindar. Pozdravljamo opredeljenje stručnjaka iz „Franchia“ da uz svaku pušku isporučuju i cilndrični čok (označen sa pet zvezdica *****). To je prednost pri upotrebi jedinačnih projektila, ali i u lovu šljuka i divljači u šumskim gustišima, kada se puca na jako kratkim rastojanjima, uz upotrebu dispersante municije. Svi podmodeli Franchi Affinity puške imaju na cevi ventilirajuću nišansku šinu i fiber optik mušicu. Cev i inercioni zatvarač su smešteni u duralumijumskom sanduku (risiveru), koji je finiširan srebrnasto ili crno, anodizacionim postupkom površinske zaštite. Front inertia – prednji inercioni sistem rada Franchi poluautomata, po tvrdnji proizvođača, omogućava minimalno održavanje, dobar balans i pouzdanost. Mali odskok cevi u vis omogućava brz ponovljen hitac. Twin shock absorber – amortizer ugrađen na dno kundaka, po njihovoj tvrdnji ublažava trzaj puške za čak 50%. Autor ovog teksta imao je prilike da dosta metaka ispali iz puške Inffinity i njegovo iskustvo govori da pored svih ovih front inertia i twin shockova, treba izbegavati najjače laboracije metka 12/76, jer je udarac u rame u najmanju ruku neprijatan! Pouzdanost je izvrsna i rad je veoma brz. Obarač je izuzetan sa reskim okidanjem, pri upotrebi sile od 2, daN. Puška ima masu (cev 71 cm) od 2,85 kg i to je velika prednost svih Franchi pušaka. Uvek su težili da proizvedu oružje vrlo umerene mase. Uz pušku se isporučuje i set distantnih pločica spejsera, za podešavanj dužine i nagiba kundaka, kao i skidajuće pređice za remnik. Kapacitet tubularnog magacina je od dva do četiri metka, zavisno u koju se zemlju puška izvozi.

Da spomenemo i podmodel Slug. Tu je ugrađena cev, bez suženja – cilindar, dužine 60 cm. Napred je štitnikom prekrivena jarko narandžasta mušica, a pozadi je ugrađen kvalitetni potpuno podesivi zadnji nišan. Kako ovde nema nišanske šine, oba nišana imaju svoje noseće uzdignute rampe. Fina puška za lov divljih svinja na umerenim daljinama. Da završimo porukom: Franchi Affinity je odličan poluautomat na sačmu, finog rada i visoke pouzdanosti, za koji proizvođač ne bez razloga, daje čak sedam godina garancije na kvar svih mehaničkih delova. Uz to ide i vrlo umerena cena.

Bez starog dobrog kalibra 16/70

Familija Franchi poluautomatskih sačmarica Intensity sadrži sve gore prethone karakteristike uz još jači metak 12/89. Naravno, Intensity pouzdano radi i sa municijom 12/76 i 12/70, s tim što moramo naročito kod korišćenja kratkog 12/70 metka, računati na određene gubitke zbog 19 mm dužeg ležišta. Intensity se radi samo sa crnim ili kamuflažnim kundakom, urađenim od tehnopolimera. Ponuđeni kamuflažni dezeni nose nazive – Bottomland, Extragreen i Max 5. Cevi su duge 66, 71 i 76 cm, a sve ostalo osim mase od 3,2 kg za cev dužine 71 cm je istok kao kod Affinity modela. Još jednom podsećamo naše iskustvo: sa najjačim laboracijama metka 12/89, budite spremni na neprijatan trzaj pri opaljenju.

Sada prelazimo na opis „Franchi“ bok sačmarice koja nosi ime Feeling, što u prevodu s engleskog znači – osećaj, osećanja. Reč je o savremenoj bokerici, ponuđenoj u kalibrima 12 (70, 76), 20 (70, 76), 28/70 i .410/76. Vidimo opet da nema starog dobrog kalibra 16/70. Proizvođači oružja svesno guše ovaj efikasni kalibar. Feeling se radi u varijanti sa kovanom čeličnom baskulom, gde nosi naziv Franchi Feeling Steel i sa baskulom od Al-legure ergal, gde se naziva Feeling Select Alluminium. Čelični Feeling teži 3.250 g u kalirbu 12, 2.900 g su teške dvadesetice, 2.850 g je u kalibri 28/70, dok u malenom kalibri 36 (.410/76) masa iznosi 2.950 g. Feeling Aluminium sa ergal glavom su u kalibru 12 teške 2.750 g, dvadesetice su 2.500 g, a 28 i 36 (.410/76) su 2.350, odnosno 2.450 g. Ove puške se rade i kao verzija Sporting i tu je razumljivo baskula urađena od kovanog čelika uz sve veće dimenzije, što donosi masu puške od 3,5 kg.

Franchi Feeling koristi four locks opšte prihvaćenu bravi sa četiri ograničene tačke, što bi praktično značilo: stara Browningova B25 brava sa razmaknutim prednjim osloncima. Cevi su spojene monoblokom, a prutevi mogu biti puni, s prorezima ili spajanje u monobloku i kod usta cevi, bez spojnih pruteva. Ovaj model bez spojnih pruteva nosi naziv Woodcock (šumska šljuka) i radi se samo s cevima dužine 62 cm. Baskula mu je od Al legure, a masa iznosi 2.600 g. Zanimljivo je da su uz Woodcock model isporučuju čokovi 1/2, 1/4 i paradox čok. Podsećamo, paradox čok je nastao krajem 19. veka, ima unutrašnje ožlebljenje i služi da da rotaciju jedinačnom projektilu, pri lovu visoke divljači. Paradox čok nije lako uraditi i retke su firme koje proizvode uz svoje puške i izmenljivi paradox čok. „Franchi“ je jedna od njih, međutim, i kod nas popularni ruski proizvođač IŽ-Baikal nidi paradox čok. Svi modeli Feeling bokerica imaju orahove kundake, nemačkog tipa, sa dvostruko ventilirajućim gumenim amortizerom. Kvalitet orahovine ide od klase 2, pa naviše. Primetan je uticaj umetnika za indsutrijski dizajn, pri kreiranju oblika i dimenzija kundaka.
Jedan selektivni obarač opaljuje obe cevi, pri korišćenju sile od 2,1 daN za donju i 2,4 daN za gornju cev. Ova razlika je pravilo pri konstruisanju ove vrste oružja. I uz ovu pušku se isporučuju lako skidajuće pređice za kundak. Za ljubitelje bok sačmarica, Franchi Feeling dobar je i ne preterano skup izbor italijanski doterane i solidne puške.

Privlačnost kojoj je teško odoleti

Za kraj ove priče o Franchi puškama, ostavili smo model Esprit, što je koren francuske reči, usvojene i u engleskom jeziku, i znači borbeni duh, moralno stanje. Poslasticu uvek ostavljamo za kraj i tu je autor teksta krajnje subjektivan. Esprit je fina, tanana, elegantna, prelepa dvocevna hamerles položara. U malenoj kovanoj čeličnoj baskuli su skriveni udarači Anson Deeley sistema, jedan selektivni obarač i ploča koja zabravljuje dva donja Purdey ključa. Cevi su spojene demi blok postupkom sa izmenljivim čokovima (101, 1/2 i 1/4) mogu biti u kalibru 12, 20 i 28. Dužina cevi je 61, 68 i 71 cm i sve su testirane na upotrebu čelične sačme. Masa Esprit modela kreće se od 2,9 do 2,4 kg, što je veoma umereno za klasično rađene puške čeličnoh baskula. Jedan selektivni obarač opaljuje pri silama 2,1 i 2,4 daN. Selektor se nalazi u sredini komande kočnice. Njegov desni položaj prvo opaljuje desnu cev. Divna paljena čelična baskula, Purdey dugme kojim se skida kundak i fini orahov engleski kundak, govore da se „Franchi“ ovom položarom smestio u srednji cenovni razred. I to je sasvim u redu. Ko prednost daje ovom tipu divnih klasičnih dvocevki, taj ne žali da za njih izdvoji više novca. Englezi su kreirali kriterijum, po kome se za vrh lovačkog ukusa smatra puška položenih cevi. Mnogi kod nas usvajaju taj način razmišljanja.

Franchi Esprit je po mišljenju iskusnih, vremešnih lovaca najlepša i najkvalitenija sačmarica. Staro, renomirano ime i duh Luigi Franchia su garant i pouzdanost kvaliteta izrade i zrače italijanskom dopadljivošću.

Vlada MITROVIĆ

foto: „Franchi“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Savremeni džepni gromovi

Malogabaritni revolveri još uvek predstavljaju najracionalniji izbor oružja namenjenog odbrani života i imovine u uslovima nenadane opasnosti, demantujući procene da je njihovo vreme neumitno prošlo

Novi zmaj Dalekog istoka

Nakon višedecenijskog statusa vojske koja to praktično i nije, japanske oružane snage se osavremenjuju i postaju respektabilna sila na tom području